slavuljnaslov

Priopćenje HPD-a “Slavulj” Petrinja

PETRINJA – HPD „Slavulj“ Petrinja oglasio se priopćenjem u vezi izlaska nekoliko svojih članica (ŽVA Petrus) iz Društva.  Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Ovim putem želimo informirati petrinjsku javnost o slijedu događaja koji je prethodio osnivanju Vokalnog ansambla “Petrusice”, o čemu ste mogli biti informirani na najpopularnijoj društvenoj mreži i na njihovoj novoj stranici pročitati da “su se spletom okolnosti i prijepora našle u situaciji da im je onemogućeno djelovanje unutar Društva (Slavulj), ponajprije kao sekcije ŽVA Petrus.”

U Slavulju je uvijek naglašavano (tradicija, ali ne bez razloga, jer je mješoviti zbor djelovao i pod dirigentskim vodstvom pokojnih: Franje Koydla, Vladimira Stahuljaka, Stjepana Križanića, Milivoja Grgića, Mate Bučara, Miroslava Rehora, Ljudevita Gečeka, Nikole Bašića, i sadašnjeg dirigenta Josipa degl’  Ivellia) da je mješoviti zbor glavna sekcija Društva i da je članstvo u mješovitom zboru mjesto gdje svaki pojedinac bz obzira na glazbeno obrazovanje, uči pjevati, kako pojedinačno tako i u svojoj pjevačkoj dionici i cijelom ansamblu, slušajući i sebe i ostale pjevače oko sebe.

Mali vokalni ansambli, dakle MVA ,,Petrinjski slavulji” i ŽVA,,Petrus”, sastavom su od pjevača iz mješovitog zbora, dodatni su glazbeni izričaj i izazov za svakog pojedinačnog pjevača koji je pjevajući u mješovitom zboru stekao prijeko potrebno iskustvo zborskog pjevača i može to iskustvo prenijeti u mali vokalni ansambl, gdje je to i više nego potrebno.

U tom nastojanju, a želeći zaštititi i sačuvati upravo tradiciju mješovitog zbora, Skupština Društva usvojila je javnim glasovanjem dodatni stavak Statuta da u Slavuljevim malim vokalnim ansamblima mogu sudjelovati (ako je potrebno) najviše l-2 vanjska pjevača koji iz bilo kojeg razloga ne mogu sudjelovati i u radu mješovitog zbora, a uz prethodnu suglasnost i odluku Upravnog odbora Društva.

Zašto o ovome pišemo?

Pišemo, jer je od 21.10.2019. nepisano pravilo postalo pisano i uvršteno u Statut Društva na održanoj Izbornoj skupštini HPD-a „Slavulj”.

Većina dosadašnjih članica ŽVA ,,Petrus“ se s novim člankom Statuta nije složila, smatrajući pritom da se njih iz Društva želi izbaciti. Naprotiv, ova mjera je napravljena da se ne razvodnjava članstvo i drži na okupu u svim sekcijama koliko je to moguće, a ponajviše u mješovitom zboru.

S obzirom da je s danom 28.10.2019. voditeljica ŽVA „Petrus” Jasmina Augustić podnijela ostavku na mjesto voditeljice Ansambla i svojom voljom istupila iz članstva HPD-a “Slavulj”, isto to su učinile četiri članice, a naknadno još jedna članica, dana 04.11.2019. održana je sjednica novog saziva Upravnog odbora na kojoj je usvojena i odluka o nastavku rada ŽVA,,Petrus” pod vodstvom maestra Josipa degl’ Ivellia i sudirigentice Maje Ostojić.

Uprava HPD-a ,,Slavulj” i svi članovi mješovitog pjevačkog zbora mišljenja su da je u cilju iznošenja svih točnih informacija nužno podastrijeti i gore navedene činjenice.

Vokalnom ansamblu,,Petrusice“ želimo puno uspjeha u budućem radu.

Plan rada mješovitog zbora HPD-a,,Slavulj“ je izuzetno osebujan i bogat raznolikim programom, privlačan svim generacijama publike, stoga ovim putem pozivamo sve ljubitelje zborske glazbe da nam se pridruže u radu i zajedno s nama ostvare postavljen cilj – ostvarivanje glazbeno-estetskog potencijala pjevača amatera, a samim time i kvalitetno pronositi ime HPD-a ,,Slavulj“ i Grada Petrinje pod našim dobro znanim geslom:

Teb’ u slavu dome naš !“,

stoji u priopćenju koje za Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ potpisuju njegov predsjednik Željko Crnković, zamjenica predsjednika Maja Ostojić i tajnica Ines Kosturin.

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.