Petrinjski-Oblizeki1

Pripremite ukusan ručak ili večeru za Valentinovo!

Valentinovo može biti posebno i kod kuće pa ne moramo nužno odlaziti u restorane kako bismo jeli nešto što nam netko drugi pripremi.  I mi sami, uz vrlo malo truda, možemo ovaj dan učiniti posebnim sami sebi i nama dragoj osobi. Ljubav i hrana oduvijek idu ruku pod ruku, a ako želite partneru ili partnerici pripremiti nešto posebno što će dugo pamtiti, vodite se onom najpoznatijom poslovicom o ljubavi i hrani, a ta je da „Ljubav ide kroz želudac“.

Prije jela, nazdravite uz aperitiv.

LIKER OD CRNOG DOMAĆEG VINA – 1 litru crnog domaćeg vina zajedno sa 80 dkg šećera i štapićem vanilije kuhajte 30 minuta. U hladno dodajte 3 dcl ruma.

Za glavno jelo pripremite ukusne mesne rolice.

ROLICE – svinjske ili teleće šnicle dobro istucite pa posolite i dodajte vegetu po želji. Stavite i list kadulje, a tvrdi sir ( može gorgonzola ) savite u rolice i uvaljajte u brašno. Zatim zamotajte u slaninu i pričvrstite čačkalicom pa pecite. Za to vrijeme pripremite umak. Na masnoći lagano izdinstajte malo crvenog i bijelog luka, dodajte ostatke sira, zatim šampinjone narezane na tanke listiće, a potom vrhnje i ostavite da zakipi. Servirajte uz tjesteninu ili njoke, a kao salatu poslužite ili zelenu salatu ili salatu od crvenog radiča, a sve „zalijte“ s čašom kvalitetnog vina.

Naravno, Valentinovo je nezamislivo bez slastice.

BISKVIT OD VOĆA – Istucite snijeg od 5 bjelanjaka. Dobro izradite 5 žumanjaka sa 5 žlica šećera. Kada je kremasto i lijepo žuto, dodajte 5 žlica brašna s malo praška za pecivo, limunovu koricu te sok od naranče, a možete i izmiksati nekoliko marelica ili šumsko voće ( ukoliko je voće smrznuto, potrebno ga je odmrznuti prije ) pa dodati u smjesu u koju ćete potom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu za biskvit potom izlijte u kalup u obliku srca i ispecite. Kada se biskvit ispeče i ohladi, prerežite ga po pola pa polovicu premažite pekmezom od marelica i stavite polovice odmrznutih marelica ili odmrznutog šumskog voća, premažite šlagom i potom stavite drugu polovicu biskvita, ponovno sloj šlaga i na kraju, ukrasite komadima voća.

Svima želimo dobar tek i sretno Valentinovo!

Snimku emisije „Petrinjski oblizeki“ poslušajte u nastavku, a uz nas ponovno budite u nedjelju, 27. veljače 2022.

Matea Kezić

Matea Kezić

Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.

NAJNOVIJE VIJESTI

X