Proglašeni najuspješniji sportaši Grada Petrinje za 2018. godinu Proglašeni najuspješniji sportaši Grada Petrinje za 2018. godinu
PETRINJA – U organizaciji Petrinjskog sportskog saveza proglašeni su najuspješniji sportaši Grada Petrinje za 2018. godinu. Temeljem pristiglih nominacija... Proglašeni najuspješniji sportaši Grada Petrinje za 2018. godinu

[g-carousel gid=”51145″ img_max_w=”150″ height=”100″ h_type=”%”]

PETRINJA – U organizaciji Petrinjskog sportskog saveza proglašeni su najuspješniji sportaši Grada Petrinje za 2018. godinu.

Temeljem pristiglih nominacija sportskih udruga Grada, a prema Pravilniku o kriterijima za izbor kandidata za najuspješnije sportaše Izvršni odbor Petrinjskog sportskog saveza u sastavu: MARKO BADRIĆ, ZVONKO BELOŠEVIĆ, DRAŽEN VUČIĆ, IVANA ORLIĆ, IVAN BORAS, ROBERT RAMUŠĆAK, ŽELJKO TONKOVIĆ i ZDRAVKO MATIĆ izabrali su najuspješnije sportaše Grada Petrinje u 2018. godini.

Prema Pravilniku izabrani su najbolji: sportašica i sportaš, ekipa i momčad, sportski par, trener, školsko sportsko društvo, sportske nade i osoba s izuzetnim doprinosom u razvoju sporta Grada Petrinje (nagrada za životno djelo).

SPORTAŠICA: VERONIKA DRAGAŠ

Veronika Dragaš članica je Hrvačkog kluba „Petrinja”.Kadetska je prvakinja Republike Hrvatske u kategoriji do 57 kg. S kadetskom reprezentacijom osvojila je Kadetsku euro ligu u Grčkoj, kao i pojedinačno sa svih 6 pobjeda. Na osam međunarodnih turnira zauzela je prva mjesta i to: Herkul open – Zagreb, Nesvady – Slovačka, Arena open – Pula, Trince – Češka, Pobjednik – Beograd, Titan Olimpia – Grčka, Grand Xitta di Cievari –  Italija i Prvenstvo Hrvatske U-23 – Ludbreg. Standardna je i kadetska reprezentativka Hrvatske, a na Prvenstvu Europe zauzela je 16., dok je na Prvenstvu svijeta zauzela 17. mjesto.

SPORTAŠ: TONIMIR SOKOL

Tonimir Sokol član je Hrvačkog kluba „Petrinja”. Seniorski je prvak Hrvatske u hrvanju grčko – rimskim načinom za 2018. godinu. Više od deset godina je reprezentativac Hrvatske, a 13 puta je bio seniorski prvak Hrvatske u hrvanju grčko – rimskim načinom, od kojih je s petrinjskim klubom to ostvario 2014. i 2017. godine. 2010. godine osvojio je seniorsku europsku „broncu“, prvak je Mediterana, a dva puta je osvajao treća mjesta na Golden grand prixu. Također, momčadski je prvak Njemačke, najjače svjetske lige, a dobitnik je i Medalje Grada Varaždina za iznimna sportska dostignuća.

SPORTSKI PAR: JAKOV BJELAC i MAGDALENA VIDAS

Jakov Bjelac i Magdalena Vidas članovi su Plesnog kluba „Petrinia“ i natječu se u starosnoj kategoriji „mlađa mladež“ (junior II – 14 i 15 godina starosti) i petu godinu za redom državni su prvaci u svim disciplinama, te tako i u 2018. Članovi su hrvatske reprezentacije, kategorizirani sportaši i kao takvi nominirani su u sve tri discipline da i ove godine predstavljaju Republiku Hrvatsku na svjetskim prvenstvima. Na Europskoj rang ljestvici zauzimaju 4. mjesto, što je prvi puta da je netko iz Hrvatske tako visoko plasiran. Na svim domaćim turnirima tijekom godine bili su najbolji i uvijek prvi. Na velikim međunarodnim turnirima u Rumunjskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i Italiji, osvajali su medalje, što je izuzetan rezultat obzirom na konkurenciju iz velikog broja zemalja, po više od 20 sportskih plesnih parova.

EKIPA: STOLNOTENISKI KLUB „MLADOST“

Seniorska ekipa Stolnoteniskog kluba „Mladost“ u sastavu: Sunčica Zajec, Ivana Marinić, Dragana Vrančić, Andrea Galić, Chiara Ramušćak i Lucija Dankić natječe se u Superligi – žene, koja je najviši ligaški stupanj natjecanja u Republici Hrvatskoj, a u istoj se natječe 10 najboljih ekipa iz cijele Hrvatske. Na kraju natjecateljske sezone 2017./2018. ekipa je zauzela odlično 6. mjesto u Superligi –žene, što je ponajbolji rezultat Stolnoteniskog kluba „Mladost“ ostvaren ikada u najvišem stupnju ligaškog natjecanja, a čime je ekipa nadomak povijesnog ulaska u Play off, odnosno borbu za klupskog prvaka države.

MOMČAD: HRVAČKI KLUB „PETRINJA“

Članovi Hrvačkog kluba „Petrinja“: Ivan Lizatović, Vedran Mitrović, Tonimir Sokol, Kristijan Šimatić, Marko Mitrović, Kristijan Prečanica, Ivan Barišić, Dragan Vidović, Zvonimir Lavrić, Josip Matković, Luka Jandrić, Emil Osmanagić, Anđelko Barišić, Robert Sigur, Matej Marjanović i Vinko Kadečka (natjecatelj i predsjednik), te trener – Franjo Pereković i tajnik Zvonko Belošević u 2018. godini osvojili su 2. mjesto u prvenstvu „Premijer lige“ Hrvatske i 3. mjesto na Međunarodni turnir za seniore Jovan Bogić – Pufika u Novom Sadu.

TRENER: ROBERT RAMUŠĆAK

Robert Ramušćak, od 2001. godine, trener je ženske i muške seniorske ekipe Stolnoteniskog kluba „Mladost“ koje se natječu u Superligi – žene i muški, što su najviši stupnjevi ligaškog natjecanja u Republici Hrvatskoj, dok ujedno nastupa i kao aktivan igrač za seniorsku momčad. Na kraju natjecateljske sezone 2017./2018. godine ženska seniorska ekipa zauzela je odlično 6. mjesto u Superligi – žene, što je ponajbolji rezultat ostvaren ikada u najvišem stupnju ligaškog natjecanju, čime je ekipa bila nadomak ulaska u Play off, odnosno borbu za prvaka države, dok je muška ekipa uvjerljivo osvojila 1. mjesto u 1. hrvatskoj ligi – muški istok, čime je po prvi  puta u povijesti ostvaren ulazak u Superligu – muški. Zbog navedenih ostvarenih rezultata, kao i činjenice da Stolnoteniski klub „Mladost“  ima i žensku i mušku seniorsku ekipu u Superligi, najvišem stupnju ligaškom natjecanja, što je jedinstven slučaj, svrstava klub među vodeće po kvaliteti rada i ostvarenim rezultatima u Hrvatskoj. Svi navedeni rezultati plod su požrtvovnosti, profesionalnosti i stručnog rada trenera Roberta Ramušćaka zadnjih 17 godina.

ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO: ŠSD 1. OSNOVNE ŠKOLE PETRINJA

Temeljem rezultata koje su postigle sekcije društva na gradskim, županijskim, poluzavršnim i završnim državnim natjecanjima najboljim Školskim sportskim društvom proglašeno je: Školsko sportsko društvo – 1.osnovne škole Petrinja. Nakon visokih plasmana na gradskim, međuopćinskim i županijskim natjecanjima, na poluzavršnom su rukometaši 5. i 6. razreda osvojili drugo, a košarkaši 7. i 8. razreda prvo mjesto, dok su na državnom natjecanju bili trećeplasirani.

SPORTSKE NADE: Ove djevojke i mladići već do sada su postigli, svaki u svojoj sportskoj grani, vrlo kvalitetne rezultate. Pored već dokazanog talenta sve ih krasi upornost, požrtvovnost i primjerno sportsko ponašanje. U svojoj školskoj i sportskoj sredini su vrlo omiljeni. Oni su budućnost petrinjskog sporta i jamstvo dobrih rezultata, a oni su:

1. Patrik Rukljač (2006) – Rukometni klub „Petrinja“

2. Matija Baljak i Klara Autischer (2007) – Plesni klub „Petrinia“

3. Filip Mikulić (2004) – Hrvački klub „Petrinja“

4. Ema Vlašić (2005) – Odbojkaški klub „ Petrinja“

5. Matija Vlašić (2009) – Kajak kanu klub „Kupa“

6. Tea Nurkić ((2005) – Ženski rukometni klub „Petrinia“

7. Kristijan Ceković (2002) – Karate klub „Petrinja“

8. Lovro Jurić (2010) – Nogometni klub „Mladost“

9. Sebastijan Beriša (2003) – Košarkaški klub „Petrinja“

10. Kristina Šošić (2005) – Ženski košarkaški klub „Lovrekice“

OSOBA S IZUZETNIM DOPRINOSOM U RAZVOJU SPORTA GRADA PETRINJE:  ZDRAVKO LOCHERT – LOCA

Sport je zavolio već u osnovnoj školi, u kojoj je pri sportskoj sekciji počeo vježbama na spravama, odnosno gimnastikom. Kao i svi, volio je i nogomet, odbojku, trčanje na kratke pruge, a rukomet je počeo igrati u 6. razredu osnovne škole, 1958. godine, pod vodstvom Ratka Popca, nastavnika tjelesnog odgoja i trenera školskog tima.
1960. godine počeo je braniti za Rukometni klub ”Slavija”, uz tadašnje vratare Ivana Remetu i Alojza Severa. 1965. godine je s Rukometnim klubom „Slavija“ postigao do tada najveći uspjeh kluba i Grada Petrinje igrajući u 2. saveznoj ligi bivše države kada su se plasirali u kvalifikacije za najviši stupanj rukometnog natjecanja tadašnje države, za 1. saveznu ligu. Naime, u Rijeci su postali prvaci Hrvatske i u Bečeju i Vinkovcima sudjelovali u kvalifikacijama, a zbog nedostatka samo jednog, jedinog pogotka nisu se uspjeli plasirati dalje.Nakon toga, u jesen 1965. godine otišao je u Beograd, u redove Rukometnog kluba „Partizan“, člana tadašnje 1. savezne lige, a uz to studirao je i prvu godinu medicine, a onda je godinu dana kasnije prešao u Rukometni klub „Zagreb“ gdje je ostao do 1975. kada je klub napustio najviši stupanj natjecanja. U tom razdoblju branio je za reprezentaciju Grada Zagreba, te Hrvatske studentske  i državne reprezentacije bivše države. Bio je i na najužoj listi za Olimpijadu 1972. god. u Munchenu, a 1975. sa “Zagrebom” je na Kupu prvaka Jugoslavije, osvojio 3. mjesto.
Od 1976. do 1988. godine ponovo je bio u redovima “Slavije”, kada je nakon pucanja druge Ahilove tetive prestao aktivnim natjecanjem.U razdoblju 1982/83. bio je i trener prve momčadi, dok je do 2000. godine redovito branio za veterane “Zagreba” i “Petrinje”, a pojavom oštećenja lijevog kuka prestao se baviti rukometom.Dodajmo i kako je cijeli svoj, puni radni vijek, radio u Medicinskom centru “Petrinja”, do starosne mirovine, 31.12.2011. godine. Budući je 1991. godine preselio u Zagreb, nije želio raditi u nekom drugom gradu, svakodnevno je putovao na posao u Petrinju, a što je više od pola njegovog radnog vijeka.
Hrvatski je branitelj iz Domovinskog rata od 1991-1993., pri sanitetu u 12. petrinjskoj domobranskoj pukovniji, a hobi su mu skijanje, putovanja, kolekcija umjetničkih slika, hortikultura, gastronomija.

U ime domaćina obratio se Marko Badrić, predsjednik Petrinjskog sportskog saveza, te je naglasio: „Naši sportaši ostvarili su relativno dobre uspjehe, a dokaz tome je kada smo prije nekoliko dana imali proglašenje najuspješnijih sportaša Sisačko-moslavačke županije i možemo reći da su od pet nominacija naši sportaši u Grad Petrinju donijeli tri pobjednička mjesta. To je znak da Petrinjski sportski savez, sportaši Petrinje, sve naše sportske udruge, rade kvalitetno i da ostvaruju relativno dobre uspjehe. Zašto je to tako? Prvenstveno, u protekloj 2018. godini moram izuzetno, s ponosom, zahvaliti našem gradonačelniku na financijskoj pomoći. Drugi puta u 23 godine djelovanja Petrinjskog sportskog saveza ispunjen je transfer u potpunosti, što znači da je sve i jedna naša sportska udruga dobila 12 transfera koji su bili predloženi Gradskom vijeću i imali smo još jednu nagradu, popularno zvanu „božićnicu“, znači s 13 transfera pomogli smo rad i razvitak sporta u sportskim klubovima Grada Petrinje. Hvala gradonačelniku, ali moram pohvaliti i dva Upravna odjela, odnosno za društvene djelatnosti i priv. pročelnika Josu Grahovca, kao i za financije, proračun i naplatu potraživanja na čelu s priv. pročelnicom Ivanom Kordić. U toj simbiozi između nas četvero vaši sportski rezultati svakako pridonose boljitku našeg sporta u Gradu Petrinji. Ono što želim reći i posebno sam ponosan, a to je sportska infrastruktura u Gradu Petrinji koju smo u prošloj godini započeli jednim kapitalnim projektom a to je izgradnja igrališta s umjetnom travom na Gradskom stadionu. Taj kapitalni projekt, ne samo što će pomoći nogometu, kao sportu i našem klubu, nego će pomoći i nekim drugim sportovima. Drugi važan projekt svakako je izgradnja sportske dvorane, ovdje dolazim 15-20 godina za koje vrijeme su se zakapale lopate, bacalo kamenje, polagali kameni temeljci, udarali bageri, ali evo san je postao java. Svakako hvala gradonačelniku, hvala svim političarima Grada Petrinje na ovom daru za sport Grada Petrinje. Također, zahvaljujem na pomoći Zajednici sportskih udruga i saveza sisačko-moslavačke županije, Uredu sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića koji također isto tako svrsishodno pomažu razvoju sporta u Gradu Petrinji, te se nadam da će ta suradnja u budućnosti biti isto tako plodonosna, a razmišljamo o obnovi hrvačke i gimnastičke dvorane, kao i uređenju skijaškog centra u Hrastovici.“

Na kraju gradonačelnik Darinko Dumbović nije krio zadovoljstvo uspjesima sportaša i najavom izgradnje sportske dvorane: „Cijeli dan osjećam se izuzetno ponosno, sretan i zadovoljan, nakon dužeg vremena, ali zadovoljstvu nikada kraja, jer napokon smo dobili nešto što smo dugo čekali, što smo dugo obećavali i s ministricom (Žalac) sam potpisao ugovor koji je definitivno zaključio financiranje društvene infrastrukture, a to znači predškolski i školski dio, dvoranu, dječji vrtić u Češkom Selu, svlačionicu u Koloniji, dječje igralište na Slatini, što je 40 milijuna kuna. Zahvaljujem svima koji su bili u tom projektu, svima koji su dali svoj glas da jednim zajedničkim radom damo i taj doprinos kojeg čekaju Grad Petrinja i sve generacije. Večeras možemo samo čuti lijepe stvari i vidjeti generacije koje su pronijele ime Grada Petrinje, ne samo u lijepoj našoj domovini, nego i cijelim svijetom. Vi ste jedni od najboljih ambasadora Grada Petrinje i siguran sam da sve generacije koje su ostavile trag u našem gradu, da su to ustvari vječite generacije i vidi se da je taj grad uvijek bio grad sporta. U sportu, ali isto kao i u životu, uvijek volimo pobijediti, ali za pobjedu treba ono što je najvažnije, imati određene uvjete, strast, ljubav, ali na kraju, ono što je najvažnije i talent. Vi koristite svoj talent i mnoge generacije su ga iskoristile i želim čestitati vašim obiteljima jer se radi o ljudima koji su se jako puno odricali, dali jako puno svog dragovoljnog rada, volonterskog rada, koji upravo čini vas sportaše onakvima kakvi jeste, a to ste sigurno za jedan grad dobar i svjetli primjer za sve generacije. Vi mlade generacije niste toliko ni svjesni kako ostavljate trag za svoje prijatelje i za sve one koji u vama vide i buduće uzore. Čestitam i svima koji su dobili Priznanja, želim vam da uvijek Grad Petrinja i svi mi koji vodimo brigu, bude jedna vrsta obveze, ali i zajedničke sinergije kroz ljubav, život i sve ono što predstavljate svoj grad, te da nikada ne zaboravite da zajedno budemo bolji ljudi i da imamo što bolje rezultate za sebe i za svoj grad.“

Komentari

Ivica Mioković Novinar / Sportski Urednik

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.