Proglašeni sportaši SMŽ za 2018. godinu Proglašeni sportaši SMŽ za 2018. godinu
SISAK – U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza sisačko-moslavačke županije u kategorijama: dječjih vrtića, školskih sportskih društava osnovnih i srednjih škola, sportskih nada,... Proglašeni sportaši SMŽ za 2018. godinu

SISAK – U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza sisačko-moslavačke županije u kategorijama: dječjih vrtića, školskih sportskih društava osnovnih i srednjih škola, sportskih nada, momčadi, ekipa, pojedinaca trenera, sportaša i sportašica proglašeni su najuspješniji u 2018. godini.

Najuspješniji su bili:

– DJEČJI VRTIĆ: Dječji vrtić Kutina

– ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO (osnovne škole): ŠSD „RIBARI“ – Osnovna škola Braća Ribar – Sisak

– ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO (srednje škole): ŠSD „GIMNAZIJALAC“ – Gimnazija Sisak

– SPORTSKE NADE: Klara Prpić (Kikboxing klub „CROATIA“ – Sisak), Lana Butković (Streljački klub „MAGNUM“ – Sisak), Nikolina Golomboš (Karate klub „TIGAR“ – Sisak), Tea Ilijević (Športski streljački klub „HVIDR-a“ – Sisak), Tea Nurkić (Ženski rukometni klub „PETRINIA“ – Petrinja), Antonio Vaška (Odbojkaški klub „SISAK“), David Bišof (Kuglački klub „NOVSKA“), Filip Mikulić (Hrvački klub „PETRINJA“), Mario Zakić (Rukometni klub „MOSLAVINA“ – Kutina) i Rok Malina ( Rukometni klub „SISAK“).

– MOMČAD: Hrvački klub „PETRINJA“ (Ovi  mladići natječu se u „Premijer ligi“ Hrvatske, što je najviši stupanj natjecanja, gdje su osvojili  visoko 2. mjesto, također su bili 3.na međunarodnom seniorskom turniru. Članovi su Reprezentacije Hrvatske, te su bili na Svjetskom prvenstvu i prvenstvu Balkana. Tri člana osvojili su prvo mjesto u Državi u svojoj kategoriji. Pobjedničku momčad čine: IVAN LIZATOVIĆ, VEDRAN MITROVIĆ, TONIMIR SOKOL, KRISTIJAN ŠIMATIĆ, MARKO MITROVIĆ, KRISTIJAN PREČANICA, IVAN BARIŠIĆ, DRAGAN VIDOVIĆ, ZVONKO LAVRIĆ, JOSIP MATKOVIĆ, LUKA JANDRIĆ, EMIL OSMANAGIĆ, ANĐELKO BARIŠIĆ, ROBERT SIGUR, MATEJ MARJANOVIĆ i VINKO KADEČKA, trener – FRANJO PEREKOVIĆ i  tajnik ZVONKO BELOŠEVIĆ).

– EKIPA: Stolnoteniski klub „MLADOST“ – Petrinja (U prošloj natjecateljskoj godini natjecale su se u Superligi za žene koja je najviši ligaški stupanj natjecanja u Republici Hrvatskoj, a što je najbolji rezultat Stolnoteniskog kluba „Mladost“ ikada ostvaren. Ekipu čine: IVANA MARINIĆ, DRAGANA VRANČIĆ, ANDREA GALIĆ, CHIARA RAMUŠČAK, SUNČICA ZAJEC i LUCIJA DANKIĆ, predsjednik MILAN RAMUŠČAK i tajnik i trener ROBERT RAMUŠČAK).

– TRENER: Robert Ramuščak (Stolnoteniski klub „MLADOST“ – Petrinja) (Trener je ženske i muške seniorske ekipe, a istovremeno je i aktivan igrač. U rad svoga kluba uložio je 17 godina trenerskog rada i obje ekipe doveo u najviši stupanj natjecanja – Superligu. Muška ekipa to je u prošloj godini uspjela prvi puta u svojoj povijesti. Rezultati koje postiže sa svojim ekipama svrstavaju njegov klub među vodeće u Hrvatskoj po kvaliteti rada).

– SPORTAŠ: Karlo Kodrić (Hrvački klub „SISAK“) (Osvojio je 1. mjesto na prvenstvu Hrvatske U-20, 2. mjesto na prvenstvu Hrvatske U-23,  2. mjesto na seniorskom prvenstvu Hrvatske. Osvajač je više medalja na međunarodnim turnirima. Član je Hrvatske reprezentacije U-20 i kategorizirani sportaš Hrvatskog olimpijskog odbora).

– SPORTAŠICA: Elena Pazman (Atletski klub „MOSLAVINA“ – Kutina) (prošle godine svoju kolekciju je dopunila s 4 medalje s Državnog natjecanja i to: pojedinačno prvenstvo Hrvatske za juniorke 1. mjesto 800m, pojedinačno prvenstvo Hrvatske u dvorani 2. na 800m, zimsko Prvenstvo Hrvatske na stazi  – 2. na 1500m seniorke, pojedinačno prvenstvo Hrvatske seniorke -2. na 800m. Bila je na prvenstvu Balkana, a uz  sve to stigla je nastupiti za kros ekipu svoje škole na Državnom natjecanju gdje su osvojile 2. mjesto. Članica je Hrvatske juniorske reprezentacije i vrhunska sportašica).

Također, prvi puta su dodijeljene i nagrade za sportaše s invaliditetom, a dobitnici su:

– SPORTAŠ: Erik Fabian Kaurin (Atletski klub „ODISEJ“ za osobe s invaliditetom – Kutina) (dobitnik je nagrade Paraolimpijskog odbora za mladog sportaša, osvajač je „zlata“ u kugli i „bronce“ u disku na Paraolimpijskim igrama).

– SPORTAŠICA: Ana Gradećak (Atletski klub „ODISEJ“ za osobe s invaliditetom – Kutina) (U 2018. godini natjecala se na Svjetskom i Europskom prvenstvu gdje je u svojoj kategoriji kuglu bacila za svoj osobni i Državni rekord, te je tako osvojila četvrto mjesto u Berlinu).

Uz to dodijeljeno je i posebno priznanje Nogometnom klubu „MOSLAVAC“ za 85. godišnjicu postojanja. (Zaljubljenici u nogomet u Popovači su 1933. godine osnovali nogometni klub i dali mu ime „Moslavac“. Ime simbolizira njihov uži zavičaj i klub ga nije mijenjao do danas. Trnovit je bio put „Moslavca“ u traženju svog mjesta pod suncem. Igrao se nogomet na konjskom sajmištu, putovalo se na utakmice vlakom, seljačkim kolima, biciklima, pa i pješice. U ljeto 1976. godine uredili su igralište kod škole, a 1992. napravljeno je igralište na starom sajmištu. 1976/1977. godine počeli su raditi s mladima, a to je nešto čime se i danas ponose. Danas klub ima 150 igrača. Od toga 110 registrirane djece od 2003-2012. godišta, te početnike stare tek pet ili šest godina. Za minulih 85 godina postojanja klub je dokazao da toj značajnoj društvenoj djelatnosti nisu bili jedini ciljevi samo zabava, rekreacija, društveni život i zbližavanje ljudi, već i mnogo više od toga. Generacije članova kluba urezale su dubok i neizbrisiv trag u društvena zbivanja Popovače i njene okolice).

Elena Pazman, najuspješnija sportašica protekle godine, već je četiri puta proglašena najuspješnijom sportašicom Sisačko-moslavačke županije, od toga posljednje tri godine za redom, otkrila je i svoje planove za budućnost: „Sada sam četvrti razred srednje škole i iduće godine odlazim na studij u Ameriku gdje ću i dalje, uz studij, nastaviti trenirati atletiku.“

Karlo Kodrić prvi puta u svom desetogodišnjem bavljenju hrvanjem proglašen je najuspješnijim županijskim sportašem, a svojim najvećim uspjehom u protekloj godini, uz juniorske plasmane, smatra osvojeno 5. mjesto na seniorskom turniru „Zagreb open“.

Josip Šimunović, predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza SMŽ, u svom obraćanju se najprije osvrnuo na uspjehe na državnoj razini: „Prošla, 2018. godina je vjerojatno neponovljiva u nekakvom idućem razdoblju jer su u toj godini osvojene 292 medalje, a od toga 97 zlatnih, 85 srebrnih i 110 brončanih. Naravno da su u toj berbi medalja sudjelovali i sportaši Sisačko-moslavačke županije, a ako gledamo konkurenciju sportaša i sportašica onda moramo reći da je ukupno na županiji 240 klubova, znači 200 klubova u Gradovima i 40 klubova u Općinama i onda možete misliti kakva je velika konkurencija bila prilikom dodjele ovih priznanja.“

Uspjehe županijskih sportaša pohvalio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, te je naglasio: „Naša županija je bogata mladim talentima, bogata je sportskim klubovima, a ono posebno što bih istaknuo to su naša školska djeca koja u sklopu školskih aktivnosti, ali i natjecanja kroz školski sport, postižu izvrsne rezultate na županijskim i republičkim natjecanjima i svakako je uvijek lijepo doći i uručiti nagrade, poželjeti im puno uspjeha u ovoj godini, naravno njima i trenerima, ali bitna je i potpora cijele zajednice, znači od njihovih roditelja, škola i naravno klubova u kojima treniraju.“

Komentari

Ivica Mioković Novinar / Sportski Urednik

Urednik, novinar i radijski voditelj na Petrinjskom radiju i Portalu 53. Novinarstvom se bavi više od 30 godina, a bogatu novinarsku karijeru ispunio je brojnim člancima i emisijama. Danas, osim novinarskog posla i izvještavanja sa brojnih terena, je glavni urednik sportske redakcije Petrinjskog radija i Portala 53, te vodi i uređuje sportsku emisiju Treće poluvrijeme.