Program Zaželi Projekt ŽENA Građanske inicijative aktivan u zajednici devet mjeseci Program Zaželi Projekt ŽENA Građanske inicijative aktivan u zajednici devet mjeseci
  SISAK – Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ odobrena su novčana sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski... Program Zaželi Projekt ŽENA Građanske inicijative aktivan u zajednici devet mjeseci

[g-carousel gid=”51926″ img_max_w=”150″ height=”100″ h_type=”%”]

 

SISAK – Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ odobrena su novčana sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga –  Zaželi – Program zapošljavanja žena  za projekt pod nazivom ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno (Kodni broj: UP.02.1.1.05.0119). Odobrena novčana sredstva obuhvaćaju 27 mjeseci provedbe projekta. Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal 10 teže zapošljivih žena iz Sisačko-moslavačke županije putem zapošljavanja, a s ciljem ublažavanja posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života za najmanje 60 krajnjih korisnika – osoba starije životne dobi. Vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna. Partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak i Grad Sisak.

Tako su na projektu zaposlene dugotrajno nezaposlene žene u dobi preko 50 godina života i žene koje su osobe s invaliditetom, te koordinatorica administratorica – sve na određeno vrijeme u punom radnom vremenu, a voditeljica projekta na neodređeno vrijeme na 50% radnog vremena. Sve zaposlene osobe su osposobljene su za rad na siguran način (zaštita na radu i zaštita od požara), opremljene su zaštitnom obućom i drugim sredstvima, a korisnice zaposlenice koje su u izravnom kontaktu s krajnjim korisnicima redovito obavljaju specijalističke preglede u svrhu produljenja sanitarnih iskaznica.

Korisnice zaposlenice putem ovog projekta kroz razne aktivnosti koje uključuju održavanje kućanstva i okućnice; pomoći pri dostavi namirnica; pomoći pri pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika; pomoć pri održavanju osobne higijene, oblačenju i svlačenju; pomoć u posredovanju pri ostvarivanju raznih prava; pomoć u socijalnoj integraciji; druženje, razgovore i zajedničko provođen vremena; povezivanje s vršnjacima u svrhu aktivnog provođenja slobodnog vremena, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima – na usluzi su krajnjim korisnicima na terenu, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim i sigurnijim.

Krajnji korisnici su osobe koje žive na širem području grada Siska, okolnim prigradskim naseljima (kao npr. Odra Sisačka, Staro Pračno, Novo Selo Palanječko, Sela, Galdovo), te selima Donje Posavine: Topolovac, Svinjičko, Gušće i Lonja.

U skladu s planiranim projektnim aktivnostima za putovanja do odredišta krajnjih korisnika za korisnice zaposlenice kupljeno je sedam bicikala s pratećom opremom (košara, reflektirajući prsluk, zvonce, mehanizam za parkiranje). Dvije korisnice zaposlenice završile su osposobljavanje za računalnu operaterku pri Otvorenom učilištu Algebra, a četiri korisnice zaposlenice osposobljavanje za njegovateljice za njegovateljicu starijih i nemoćnih osoba pri Učilištu Magistra Zagreb. Paketi higijenskih potrepština redovito svaki mjesec se nabavljaju, te racionalno raspoređuju, jer kako saznajemo u GIMG Sisak, od početnih planiranih 60 kućanstava za pružanje usluga, sada ih posjećuju gotovo stotinu.

Voditeljica projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno dr. sc. Daša Poredoš Lavor istaknula je kako od početnih planiranih 60 osoba uključenih u projektne aktivnosti, zbog iznimno velikih potreba na terenu u projektne aktivnosti je uključeno 102 osobe odnosno kućanstava, a broj je u daljnjem porastu.  Istaknula je da se i sve projektne aktivnosti odvijaju sukladno planu i tako su ostvareni i planirani Pokazatelji projekta. Povratne informacije krajnjih korisnika ukazuju na zadovoljstvo. S korisnicama zaposlenicama voditeljica održava sastanke svakog tjedna (petkom) na kojima se iznose iskustva s terena, djeluje se na unapređenju rada, te se planiraju aktivnosti za slijedeće nadolazeće razdoblje. Nadalje Poredoš Lavor ističe i slijedeće: Aktivnosti Programa Zaželi u cijelosti pridonose mnoge dobrobiti:

  • za korisnice zaposlenice doprinosi jačanju i osnaživanju kapaciteta žena na tržištu rada, tako postaju konkurentnije i sposobnije založiti se za sebe, upoznaju nove ljude i šire socijalnu mrežu
  • za krajnje korisnike (osobe starije životne dobi i OSI) doprinosi prevenciji usamljenosti, razvoja rizika socijalne isključenosti i siromaštva potiču društvenu integraciju, inkluzivnom pristupu i ostanku u vlastitom domu – što je izravan doprinos razvoju izvaninstitucionalne skrbi.

Uz redovne opisane projektne aktivnosti, korisnice zaposlenice sudjeluju u raznim značajnim aktivnostima u zajednici u svrhu promocije Projekta Zaželi, socijalne integracije marginaliziranih i socijalne integracije, obilježavanju značajnih datuma, surađuju i ostvaruju suradnje s ženama zaposlenim na Programu Zaželi kod drugih nositelja ovog Programa u zajednici.

S radošću i motivacijom provodimo projektne aktivnosti i zahvaljujemo se izvorima sufinanciranja ovog projekta – poručuju iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.