Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
migkupalištenaslov

Projekt Međugeneracijski dijalog s umirovljenicima na Gradskom kupalištu u Petrinji

PETRINJA – Sunčan dan i dobro raspoloženje omogućili su održavanje jednog od susreta s petrinjskim umirovljenicima u sklopu projektnih aktivnosti projekta Međugeneracijski dijalog – put primarne prevencija nasilja u obitelji i društvu kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ – upravo na Gradskom kupalištu u Petrinji.

Uz umirovljenike na susretu su sudjelovale voditeljice projekta dr. sc. Daše Poredoš Lavor, Kristina Grdić, mag.ing.graph.tech., radna terapeutkinja Doma za starije i nemoćne osobe Martina Matić, te Višnja Jendričko iz Građanske inicijative. Dr. sc. Daša Poredoš Lavor otkrila je kako su osmislili ovo druženje.

„Današnje druženje održavamo u prirodi kako bi iskoristili ovo sunčano prijepodne za rekreaciju – malo vježbe primjereno dobi, šetnju uz rijeku Kupu, razgovor i druženje, razonodu uz društvene igre, a bit će tu i zdravi obrok: ribice, limun, kruh i voćni sok.“

Objasnila je i zašto su ovakva druženja važna i višestruko korisna.

„Neformalna druženja izvan institucija značajno pomažu pri emotivnom osnaživanju, strukturu dana umirovljenika čine dinamičnijom i raznovrsnijom, a to sve skupa pozitivno djeluje na razinu samopoštovanja i unapređenja kvalitete života naših umirovljenika.“

Poredoš Lavor zahvalila je svima koji su ovo druženje omogućili i u njemu sudjelovali.

„Ovom prilikom posebno želim zahvaliti gospodinu Željku Turajliji koji je danas naš volonter i donator. Umirovljenici iz Doma za starije i nemoćne osobe Petrinja od početka godine sudjeluju u ovim projektnim aktivnostima koje uključuju individualne i grupne susrete podrške, tematske razgovaraonice, informiranje o korištenju suvremenih tehnologija, informiranje o pravnoj zaštiti i podršci, kreativne radionice i ostale aktivnosti koje predlože sami umirovljenici. Zahvaljujemo Domu Petrinja, svim umirovljenicima, djelatnicima i ravnateljici Magdaleni Komes na odličnoj suradnji i partnerstvu.“

Što korisnicima ovakva druženja znače, otkrila nam je gospođa Marija Mihalić:„Prekrasno. Lijepo. Družimo se. Prijateljstvo. Vježbamo. Uživamo na svježem zraku, vitamin D dobivamo od sunca. Uh, pa divno. Raj!“

Gospođa Marija kaže kako ovakvih druženja priželjkuju još više: „Još kako! Voljeli bismo se družiti, jer ljudi su stvoreni da se druže, da se kreću, a ne da stalno budu u Domu i samo leže. Kuda bismo voljeli ići? Imamo toliko prirodnih ljepota i znamenitosti i tu na području naše županije. Mogli bi doduše i malo dalje otići, kad bi imali love“, kroz smijeh kaže dobro raspoložena gospođa Marija koja nije mogla odoljeti porivu da se spusti do Kupe i smoči ruke u petrinjskoj „zelenoj ljepotici“.

Zadovoljni ovakvim druženjima su i Josip i Kata, korisnici petrinjskog Doma za starije i nemoćne. On je u Domu pet, ona deset godina.

„Odlično, ovo je baš fino“, kaže Josip.

„Baš dobro. Ovo nam dobro dođe, tako malo izaći van, da nismo stalno u zatvorenom. Pogotovo što zbog korone nismo mogli izlaziti. Bilo nam je to jako teško izdržat, jer jedno vrijeme nit smo mi mogli van, niti nam je tko mogao doći. Ne daj Bože da se ponovi. Ovakva druženja ispune nam vrijeme. Razgovaramo, družimo se, rekreiramo, nešto izrađujemo“, dodaje gospođa Kata.

Projekt  Međugeneracijski dijalog – put primarne prevencije nasilja u obitelji i društvu financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partneri na projektu su Dom za starije i nemoćne osobe Petrinja, Knjižnica i čitaonica Kutina i Općina Hrvatska Dubica.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X