Projekt “Soba čuda” proslavio dvije godine postojanja Projekt “Soba čuda” proslavio dvije godine postojanja
SISAK – Projekt Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Soba čuda, prve sobe za terapiju senzorne integracije za djecu s teškoćama u razvoju, proslavio... Projekt “Soba čuda” proslavio dvije godine postojanja

SISAK – Projekt Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Soba čuda, prve sobe za terapiju senzorne integracije za djecu s teškoćama u razvoju, proslavio je svoj drugi rođendan. Tim povodom za sve građane organizirani su „Dani otvorenih vrata“ Sobe čuda. Voditeljica projekta Sobe čuda i izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije Aleksandra Milković ističe kako je ovaj projekt danas prepoznat i održiv, ne samo u našoj županiji nego i šire.

„Ono što je jedino žalosno je što imamo sve veći broj upisane djece i trenutno koristimo zaista maksimum i što se tiče kapaciteta koje jedan teraput može raditi tjedno s djecom, ali i kapaciteta samog prostora. Danas u senzornoj terapiji imamo 77 djece s teškoćama u razvoju koji jednom tjedno dolaze na terapiju senzorne integracije koja traje 60 minuta. U Sobi čuda djeluje i kabinet radne terapije gdje trenutno dolazi 37 djece, također je kabinet pun“, rekla je Milković te dodaje kako Udruga trenutno provodi 21 projekt u vrijednosti četiri milijuna kuna.

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije Dijana Smajo je istaknula kako je sretna što slave drugi rođendan Sobe čuda. „Mislim da je sreća podjednaka. Imamo sve veći broj djece, voljeli bi se širiti i rasti. Nadamo se u budućnosti da ćemo narasti, to jest, da ćemo zaposliti dovoljan broj terapeuta da možemo pokriti djecu iz cijele županije. To je nekakva naša želja za budućnost. Ali smo jako sretni jer ipak je naša sredina dobila jedan predivan prostor i konačno naša djeca idu svi na terapiju tu gdje žive, a ne moraju hodati po Zagrebu i okolnim sredinama da dobiju neke osnovne stvari“, rekla je Smajo te dodaje kako im je želja iduće godine i konačno potpisivanje ugovora o pružanju socijalnih usluga kako bi Udruga mogla zaposliti još radnih terapeuta.

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak je istaknuo kako ova Udruga provodi brojne druge projekte te je proaktivna. „Od brojnih projekata spomenuo bi i projekt Male kuće u Petrinji koji uključuje malu školu, satove domaćinstva i brojne druge aktivnosti. Upravo taj projekt podržava Sisačko-moslavačka županija financijski svake godine, podržavat ćemo i u budućnosti. Sisačko-moslavačka županija izravno iz proračuna izdvaja 100 tisuća kuna za provedbu ovog projekta u okviru Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom. Također, Udruga provodi projekte koji uključuju financiranje iz fondova EU, pa spomenuo bih njihov projekt u okviru programa Zaželi, kojim zapošljavaju 20 žena koje brinu o potrebitim osobama“, rekao je Celjak te dodaje kako je ova Udruga ogledan primjer rada organizacije civilnog društva.

Za sve okupljene pripremljena je i igraonica za djecu u prostoru za terapiju senzorne integracije uz animatore, a osim fotografiranja, sve okupljene razveselila je i rođendanska torta. Podsjetimo, ovaj financijski zahtjevan projekt Udruga je pokrenula u listopadu 2014.godine, a Soba čuda je otvorna 2.prosinca 2016.godine. Prostor za Sobu čuda u Frankopanskoj 5 u Sisku Udruzi je dodijelio Grad Sisak.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.