Projekt UOSI SMŽ „Mogućnosti-a ne ograničenja“ financiran sa 125 tisuća kuna Projekt UOSI SMŽ „Mogućnosti-a ne ograničenja“ financiran sa 125 tisuća kuna
PETRINJA – Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta financiralo je sa 125 tisuća kuna projekt Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije pod nazivom „Mogućnosti-a ne... Projekt UOSI SMŽ „Mogućnosti-a ne ograničenja“ financiran sa 125 tisuća kuna

PETRINJA – Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta financiralo je sa 125 tisuća kuna projekt Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije pod nazivom „Mogućnosti-a ne ograničenja“. Projekt je financiran kroz Natječaj za projekte Udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u ovoj školskoj godini.

Ministarstvo je prepoznali navedeni projekt kao značajan doprinos u izvaninstitucionalnim potrebama odgoja i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju s ciljem izjednačavanja njihovih mogućnosti za školovanje i uključivanje, socijalnu integraciju te podizanje kvalitete života.

S početkom drugog polugodišta u petrinjskoj Maloj kući kreće program Male školi te se iz prvog polugodišta nastavlja pomoć u učenju kojeg i ove godine provodi zaposlena diplomirana učiteljica Selma Buljubašić.

uosismzprojekt1

Do kraja kolovoza ove godine u program Male škole bit će uključeno 18 djece s teškoćama u razvoju i invaliditetom dok pomoć u učenju trenutno dobiva sedmero djece s razvojnim teškoćama koja su integrirana u redovan školski program od kojih su šest polaznici prvog razreda i prošlogodišnji polaznici Male škole te jedan učenik petog i sedmog razreda s područja Siska, Petrinje, Novske, Hrvatske Kostajnice i okolnih mjesta.

Osim edukativnog rada  polaznici programa uključeni su i u radnu te senzornu terapiju što omogućuje edukaciju, socijalizaciju te sveobuhvatnu izvaninstitucionalnu podršku prema boljoj integraciji djece s teškoćama u razvoju u predškolski i školski sustav.

Već treću školsku godinu u partnerstvu s Osnovnom školom Dragutina Tadijanovića i polaznicima njihovog Odjela za učenike s teškoćama u razvoju, jednom tjedno, tijekom drugog polugodišta, u Maloj kući u Petrinji nastavlja se program Domaćinstva s ciljem aktivnog sudjelovanja učenika u pripremanju cjelovitih obroka  te upoznavanjem i obavljanjem pojedinih jednostavnih poslova i izvršavanju jednostavnih manipulativnih postupaka kako bi se ostvarila  kvalitativna promjena u općem funkcioniranju učenika sukladno njihovoj dobi. Osim Domaćinstva kroz projektne aktivnosti učenicima odjela kroz projekt su financirana tri odlaska u Zagreb na izvanučioničku nastavu i edukativni izlet te završni izlet na kraju školske godine.

uosismzprojekt2

Uz navedene izvaninstitucionalne aktivnosti i podrške djeci i mladima s razvojnim teškoćama također će se u Maloj kući tijekom projekta jednom mjesečno pružati i podrška njihovim roditeljima kroz psihosocijalnu podršku i rad na grupnim razgovaraonicama te kroz edukativne radionice i tribine raditi na njihovom osnaživanju za kvalitetnije roditeljstvo.

Partneri u projektu su i srednje škole Sisačko-moslavačke županije, točnije Srednja škola Novska, Srednja škola Topusko, Srednja škola Viktorovac i Strukovna škola Sisak u kojima će dr. sc.Daša Poredoš Lavor provoditi volonterski program „Moj doprinos društvu jednakih mogućnosti“.

Cilj projektnih aktivnosti u srednjim školama je educirati, informirati i senzibilizirati mlade srednjoškolce urednog zdravstvenog razvoja o osobitostima života i pravima osoba s invaliditetom u svakodnevnom životu; o vrstama invaliditeta i specifičnom pristupu osobama s invaliditetom, njihovom pravu na život u zajednici; stjecanje novih specifičnih znanja i vještina značajnih za konkretne profesije koje će se u svom budućem radu i djelovanju susretati s osobama s invaliditetom kao i uključivanje srednjoškolaca u volonterski rad udruga u lokalnoj zajednici.

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije kao nositelj projekta organizirat će edukativne tribine, radionice i okrugle stolove s ciljem edukacije i jačanja senzibiliziranosti prema djeci s razvojnim teškoćama i invaliditetom, obilježavanje značajnijih datuma (Svjetski dan sindroma down 21.ožujka i 2.travnja-Dan svjesnosti o autizmu) te je za mjesec svibanj kroz projekt u sklopu obilježavanja rođendana udruge planiran veliki okrugli stol s temom „Osobe s invaliditetom – aktivni članovi zajednice“.

uosismzprojekt3

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.