Promatranje zvijezdanog neba iz Jazvenika Promatranje zvijezdanog neba iz Jazvenika
JAZVENIK – Unatoč djelomičnoj naoblaci, pred Narodnim domom u Jazveniku okupilo se u ponedjeljak dvadesetak zainteresiranih za promatranje djelomične pomrčine Mjeseca. Kako se oblaci... Promatranje zvijezdanog neba iz Jazvenika

JAZVENIK – Unatoč djelomičnoj naoblaci, pred Narodnim domom u Jazveniku okupilo se u ponedjeljak dvadesetak zainteresiranih za promatranje djelomične pomrčine Mjeseca. Kako se oblaci nisu razišli, predsjednik prirodoslovno-astronomskog društva „Sisak“ Zvonko Prihoda održao je prisutnima kraće predavanje.

Tako su oni mogli saznati kada i kako nastaju pomrčine Mjeseca i Sunca, koliko su česte u jednoj godini, o građi i reljefu Mjeseca.

Zatim se govorilo o udaljenostima u svemiru i gibanjima nebeskih tijela, naročito Sunca i Zemlje, o izmjeni godišnjih doba i kalendaru. Također se moglo naučiti što su zvijezde i koliko ih ima u našoj galaktici Mliječnoj stazi i veličini svemira.

Na kraju se govorilo o vrstama teleskopa, o najvećim svjetskim teleskopima reflektorima i o teleskopu refraktoru koji je donijet na promatranje.

Pomoću tog refraktora promjera objektiva 80 mm svjetlost reflektora javne rasvjete razložena je na spektralne ili dugine boje, što je naročito oduševilo najmlađe. Novo promatranje dogovoreno je za 15 dana, a tema je astrognozija, odnosno zviježđa ljetnog neba.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.