Proslava obljetnice „Gromova“ nastavljena i u Sisku Proslava obljetnice „Gromova“ nastavljena i u Sisku
SISAK – Proslava 27.obljetnice 2.gardijske brigade „Gromovi“ i 11.obljetnice 2.mehanizirane bojne „Gromovi“ nakon Petrinje održana je u Sisku. Na Gradskom groblju Viktorovac kod Središnjeg... Proslava obljetnice „Gromova“ nastavljena i u Sisku

SISAK – Proslava 27.obljetnice 2.gardijske brigade „Gromovi“ i 11.obljetnice 2.mehanizirane bojne „Gromovi“ nakon Petrinje održana je u Sisku. Na Gradskom groblju Viktorovac kod Središnjeg križa položeni su vijenci i zapaljene svijeće nakon čega je u crkvi Svete Marije služena sveta misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike 2.gardijske brigade. Misu je služio velečasni Mladen Vidak, povjerenik za pastoral hrvatskih branitelja Sisačke biskupije.

Vijence su položili i svijeće zapalili roditelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici brojnih braniteljskih udruga, kao što su zajednički vijenac položili izaslanik hrvatske predsjednice Ante Deur, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boris Šerić i zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske brigadni general Tihomir Kundid, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak kao i predstavnici brojnih gradova i općina.

Od sisačkog Željezničkog kolodvora krenuo je mimohod pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske sve do Trga bana Josipa Jelačića gdje je organiziran taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Za sve okupljene građane održan je prikaz ceremonijalnih radnji Počasno-zaštitne bojne, demonstracija rada sa psima Pukovnije Vojne policije, demonstracija borilačkih vještina Zapovjedništva specijalnih snaga kao što je održan letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u sklopu kojeg je održan prelet helikoptera OH-58D Kiowa Warrior te nastup akro grupe „Krila Oluje“.

Ministar Krstičević je čestitao svim pripadnicima 2.gardijske brigade njihovu obljetnicu. „Gardijske brigade štit su i ponos Domovinskog rata. Hrvatska vojska danas baštini uspomene na gardijske brigade i zahvaljujući njima je Hrvatska vojska danas jamac mira i sigurnosti u Hrvatskoj“, kazao je Krstičević te dodaje : „Hrvatski narod voli vojsku. Mi smo kroz ovu godinu u svim mjestima diljem Hrvatske. Otvaramo vojsku našim mladima. Vidimo da je povećan interes mladih za vojsku. Prošle godine smo imali prvi puta tri poziva na dragovoljno služenje vojnog roka i mislim da upravo ovakve aktivnosti služe u popularizaciji vojnog poziva i da narod vidi vojsku“, istaknuo je Krstičević te dodaje kako Hrvatska vojska uvijek svome narodu stoji na raspolaganju.

„Put 2.gardijske brigade Gromova je put viteštva, časti, junaštva i na to dragi prijatelji budite ponosni. Jasno da je najveća zahvalnost našim prijateljima koji su poginuli. Ogromna žrtva je plaćena za današnju slobodu. Zato je obaveza svih nas čuvati uspomenu na te ljude i na događaje. Ono što je zadaća nama, Hrvatskoj vojsci, je uvijek biti sa svojim narodom“, kazao je Krstičević.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izrazio je zahvalu Gromovima za njihov doprinos u obrani domovine. „Sretni smo što smo danas zajedno i međusobno se bodrimo. Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Ministarstvom obrane i uz punu potporu Vlade Republike Hrvatske čini iznimne napore kako bi doprinos i uloga hrvatskih branitelja, posebno gardijskih brigada, bio prepoznat“, rekao je Medved.

Dodaje kako je ovo prigoda da se prisjetimo tih slavnih dana kada su se Gromovi okupili u cilju obrane svog zavičaja. „Nikada nećemo zaboraviti vaš doprinos, vaše briljante akcije i operacije. Pokazali ste dragi Gromovi kako ste bili i ostali jedna od elitnih postrojbi Hrvatskih oružanih snaga jer ste svima dokazali da jednom Grom znači zauvijek Grom. I prisjećajući se tih dana ustrojavanja znali ste da vrijeme nije na našoj strani, da se ne stignemo obučavati i pripremati. Ali vjerovali ste da se srcem, domoljubljem i zajedništvom možemo oduprijeti srbočetničkoj agresiji. Dragi prijatelji, zajedno smo u tome uspjeli“, rekao je Medved te poručuje da nikada nikome ne smijemo dozvoliti da mijenja istinu o Domovinskom ratu. Ujedno je pozvao sve branitelje na zajedništvo.

Izaslanik hrvatske predsjednice Ante Deur je poručio kako Domovinski rat mora ući u školske udžbenike. „Sve ovo vrijeme hrvatski branitelji su imali svoje vrijeme koje je bilo 90-tih godina slavno, jedna pobjednička misija, dolazi jedno vrijeme teškog razdoblja za obitelji, osobito za obitelji naših poginulih prijatelja. Sigurno da ove godišnjice koje ne smijemo svesti na jednu prigodu, sigurno su jedno tužno vrijeme, ali ponos onog kamena temeljca koje nose u svojoj djeci, muževima, roditeljima. To je ono kada kažemo da je Domovinski rat temelj hrvatske države, temelj je taj ovih poginulih, ovih nestalih koje obitelji još dan danas iščekuju da mogu zapaliti svijeću“, rekao je između ostaloga Deur.

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade general Tihomir Kundid istaknuo je važnu ulogu 2.gardijske brigade u oslobađanju Banovine i Pokuplja, ali i stvaranju moćne i uvježbane hrvatske vojske koja danas daje veliki doprinos u očuvanju mira u svijetu.

O važnosti čuvanja uspomene na 2.gardijsku brigadu govorio je i predsjednik Udruge ratnih veterana 2.gardijske brigade „Gromovi“, umirovljeni pukovnik Ivan Krupec. Upravo u tu svrhu nedavno je izdana monografija koja će biti podijeljena u školama. „Na taj će način mladi naučiti kako je teško bilo steći ovu slobodu“, rekao je Krupec.

Podsjeća kako je u obrani naše Domovine život dalo 208 Gromova. „Hrvatska vojska predvođena upravo Gromovima dala je zajedno s ostalim domobranskim postrojbama ovoga kraja nemjerljiv doprinos slobodi i opstojnosti Banovine u cjelini. Mi Hrvati oduvijek smo se branili i čuvali svoju zemlju, vjeru, dom i obitelj i mnogi su to shvaćali kao našu slabost, ali mi na to odgovaramo, ne, to je naša snaga. Nadahnuti vjerom u Krista i pravdom, branili smo se od barbara s istoka 90-tih godina prošlog stoljeća, branili smo se od onih istih koji se danas proglašavaju ugroženima, a krenuli su u zatiranje svega što je hrvatsko. I danas mnogi od njih pljuju na nas branitelje, na našu crkvu, vjeru i domovinu i žele preokrenuti povijest, pokriti je svojim lažima i krivotvorinama. Poručujemo im jasno i glasno, nećete nam vi pisati povijest. Urazumite se i prihvatite Hrvatsku kao svoju domovinu ili slobodno idite kuda vam drago“, kazao je Krupec i apelira da se istina o Domovinskom ratu prenosi i na naše najmlađe.

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak je istaknuo zadovoljstvo što je obilježavanje osnivanja Gromova podignuto na višu razinu. „Nažalost, mnogi vaši suborci, prijatelji, na putu ostvarenja naše slobode, izgubili svoje živote. Ono što bih ja osobno volio je da ovdje vidim više mladih ljudi, da više mladih ljudi vidim prilikom iskazivanja pijeteta svim našim poginulim herojima, svim našim palim vitezovima, da vidim mlade ljude prilikom obilježavanja svih važnih događaja iz vremena Domovinskog rata“, rekao je Celjak te je još jednom čestitao obljetnicu Gromovima.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.