Prosvjed stanovnika Sajmišta protiv bazne stanice Prosvjed stanovnika Sajmišta protiv bazne stanice
PETRINJA – Stanovnici petrinjskog Sajmišta u četvrtak poslijepodne održali su miran prosvjedni skup na kojem su izrazili nezadovoljstvo zbog bazne stanice teleoperatera koja je... Prosvjed stanovnika Sajmišta protiv bazne stanice

PETRINJA – Stanovnici petrinjskog Sajmišta u četvrtak poslijepodne održali su miran prosvjedni skup na kojem su izrazili nezadovoljstvo zbog bazne stanice teleoperatera koja je prošli tjedan (8. i 9. studenog), bez znanja većine njih, postavljena na zgradi u Ulici Dražena Petrovića, na broju 13.

Stanari kažu kako ne znaju tko je baznu stanicu postavio ni tko je odobrio njezino postavljanje, a brine ih potencijalna opasnost od zračenja po zdravlje ljudi koji tamo žive. Posebno ih brine što se bazna stanica nalazi u blizini Dječjeg vrtića.

Okupljenima se obratio Željko Tonković, inače gradski vijećnik koji je i sam stanovnik ovog kvarta.

„Naša intencija je bila da svojim dolaskom pokažemo jesmo li protiv ili za repetitor. Ja vjerujem da je većina vas koji ste ovdje došli protiv toga. Ovdje na Sajmištu je najveća koncentracija stanovništva u gradu Petrinji – više od tri tisuće stanovnika i mislim da je nekorektno ovo postaviti ovdje. Mi ovdje imamo i vrtić u koji idu predškolska djeca koja će neupitno, već na početku svog života, zračenjem dobivati negativnu energiju, što nikako nije dobro za njih.“

Tonković je izrazio žaljenje što na prosvjedni skup nisu došli i predstavnici stanara stambenih zgrada na Sajmištu.

„Mislim da bi bilo zgodno, prije svega, da su došli predstavnici stanara ili barem predstavnica ove zgrade na kojoj je to postavljeno i reći na kraju krajeva čiji je ovo repetitor. Mi to ne znamo. To je tajna. Mi ne znamo zašto su oni to prigrlili. To nije u redu. Kad bi se stavljalo na neku privatnu kuću, onda bi se pitalo i susjede i tražila njihova suglasnost. Pa mi smo ovdje svi susjedi u krugu od 200 metara. To bi bio minimum korektnosti, poštovanja i međusobnog uvažavanja. Znači, mi se ovdje ne uvažavamo“, rekao je Tonković.

Sugrađanima se obratio i prof. Slavko Vučak koji je na Sajmištu kuću sagradio još 1974.godine. U svojih 78 godina života, kaže, ovo mu je prvi put da sudjeluje u nekom građanskom prosvjedu.

„Sad ćete vi vjerojatno priupitati, a zašto prvi put? E, zašto? Ja nisam stručnjak za ovo „čudo“ gore. Ja sam stručnjak za problem odgoja i obrazovanja djece i mladih, ali sam dosta čitao o tome. Gledam na portalima, na televiziji su emisije. Razgovarao sam s kolegama koji su profesori fizike, elektrotehnike. Svi mi govore da je to problem, posebno za djecu i mlade, a ja sam cijeli svoj radni vijek profesionalno vezan za djecu i mlade. To sam prije svega učinio i zbog ovog vrtića ovdje“, rekao je prof. Vučak, te dodao:

„U skandinavskim zemljama zakonom je zabranjeno stavljati ta „čuda“, te repetitore na stambene zgrade. Otiđite u grad Zagreb. Naći ćete malo repetitora na stambenim zgradama. To je uglavnom postavljeno na televizijama ili na zgradama državnih poduzeća i slično. Mi se ovdje nismo okupili protiv nikoga. Mi smo se ovdje okupili protiv ovog repetitora, protiv odluke da se on postavi ovdje i ako je moguće, neka putuje dalje, odakle je i došao.“

Vučak kaže kako je kroz razgovore sa stanarima zgrade na kojoj je postavljena bazna stanica, čuo da bi trebali za to dobiti nekakvu naknadu, odnosno novac za pričuvu. Smatra kako taj novac nije vrijedan zdravlja ljudi.

„Nije časno sudjelovati u mogućoj zdravstvenoj nesreći svojih sugrađana“, poručio je.

Branimir Đigaš, također stanovnik Sajmišta, okupljene sugrađane izvijestio je o podacima do kojih je došao istražujući različite dokumente objavljene o toj temi na Internetu.

„To se zove bazna stanica i ona proizvodi neionizirajuće magnetsko zračenje. Ona na sebi ima šest „koferčića“, tri i tri jednaka. Kad podijelite 360 stupnjeva podijeljeno na tri, svaki od njih širi svoje zrake 120 stupnjeva. Širi ih u obliku „šunke“okrenute na dužu stranu, položeno na zemlju, s kosinom od 6 stupnjeva prema gore. Ako sad 6 stupnjeva idete prema naprijed, to je negdje 200 metara kritično. Za dječje objekte se ne preporučuje njihovo postavljanje na blizinu manju od 300 metara“, ispričao je Đigaš.

Sve zainteresirane, Đigaš je uputio i na izvore koje mogu potražiti na Internetu, poput letka Ministarstva zdravstva „Najučestalija pitanja i odgovori o neionizirajućim elektomagnetskim zračenjima“ iz 2016. godine, Zakona o zaštiti od neionizirajućih zračenja (Narodne novine 91/10), Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja (NN 146/14 i NN 59/16) ili pak dokumenta „Komunikacija Ministarstva zdravstva sa stanovništvom RH vezano za utjecaj elektromagnetskih polja na zdravlje ljudi“ iz 2018. godine.

Stanovnici Sajmišta koji su se okupili na prosvjedu, kažu kako  strahuju za svoje, ali prvenstveno za zdravlje svoje djece. Anita Jelisavac, majka troje djece smatra kako nije u redu da bazna stanica stoji preko puta dječjeg igrališta i u blizini dječjeg vrtića, tim više što je Petrinja dobila počasni naslov „Grad prijatelj djece“. Kaže kako je pitanje o tome na „Petrinjskom forumu“postavila  i gradonačelniku, ali nikakav odgovor još nije dobila.

„Sami operateri koji su postavljali baznu stanicu, zakonom su zaštićeni. Mogu raditi što hoće, ali ne baš gdje hoće, jer bazne je stanice zakonom zabranjeno postavljati tamo gdje su zakonom zaštićene biljne i životinjske vrste. Mi ljudi, stanovnici Sajmišta, nažalost, nismo zaštićeni. Koliko je to štetno ili nije štetno – vidjet ćemo kako će se sve odvijati i kako ćemo izgledati i mi i ova priroda za nekoliko godina, ostane li to ovdje“, rekla je Jelisavac.

Građani Sajmišta svoju su zabrinutosti iznijeli i u dopisu koji su uputili Gradskom vijeću Grada Petrinje i petrinjskom gradonačelniku.

Najavljuju i nastavak borbe protiv bazne stanice u svom susjedstvu. Željko Tonković koji kaže kako ima informaciju da će za desetak dana na Sajmištu biti postavljen još jedan repetitor, najavio je pokretanje peticije.

„Kao žitelji ovog Sajmišta, mi ćemo pokrenuti jednu peticiju kojom ćemo tražiti da se repetitor ukloni. Peticiju ćemo dati na znanje svim relevantnim institucijama. Krenut ćemo i prema Ministarstvu zdravstva i HANFI kao regulatornoj agenciji, a krenut ćemo naravno od Grada koji također treba biti u to upućen. Nastojat ćemo uključiti sve relevantne institucije koje mogu reći nešto o tome“.

Ono što smo uspjeli neslužbeno doznati je, da je za postavljanje bazne stanice (Tele2 operatera) na zgradi u Ulici Dražena Petrovića na Sajmištu, prikupljeno više od 51 posto potrebnih suglasnosti stanara te zgrade ( pri čemu se gledala površina stana – dakle ne 51 posto vlasnika, nego suglasnost za 51 posto stambene površine). Oni koji se s prosvjednicima ne slažu, tvrde kako opasnost od zračenja bazne stanice nije veće od zračenja mobitela u džepu ili kompjutera pred kojima djeca sjede satima. Smatraju i da su organizatori prosvjeda, na njega trebali pozvati i predstavnike struke.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.