Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
konstprvegradčetvrtinaslov

Prvi pokušaj konstituiranja Vijeća gradske četvrti Petrinja I. nije uspio

PETRINJA – Konstituiranje Vijeća gradske četvrti Petrinja I. (jugo-zapad), u prvom pokušaju nije uspjelo. Naime, kako u današnjem prvom pokušaju konstituirajuće sjednice održane u Velikoj vijećnici Grada Petrinje nijedan od članova Vijeća nije dobio potrebnu, kvalificiranu većinu glasova za predsjednika Vijeća ove gradske četvrti, predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje Nenad Radošević, nakon prebrojavanja glasova, konstatirao je da Vijeće nije konstituirano. Najavio je stoga da će za ovu gradsku četvrt konstituirajuća sjednica biti ponovno sazvana.

Otvarajući sjednicu, Radošević je objasnio razloge zbog kojih se ona održava tek sada: „Jedan od razloga bili su i izbori koji su se provodili na državnoj razini, pa nije bilo korektno da se u to vrijeme kampanje održavaju konstituirajuće sjednice. Kasnije je, znate i sami, nastala situacija vezana uz COVID 19“, rekao je Radošević koji je obavio i službenu prozivku nazočnih te konstatirao da je od 9 izabranih članova Vijeća gradske četvrti 1, nazočno njih 8 (Mario Abramović, Željko Tonković, Mario Tadić, Slaven Kadečka, Alen Povoljnjak, Mirjana Golubović, Davorin Gavranović i Matej Lončarević, dok se Marija Vuković ispričala za svoj izostanak).

„Nitko od izabranih članova Vijeća nije stavio mandat u mirovanje. Konstatiram da imamo potrebnu većinu i možemo donositi pravovaljane odluke“, rekao je Radošević.

Nakon utvrđivanja kvoruma, predsjedanje sjednicom preuzeo je Slaven Kadečka, nositelj liste Reformista i njihovih koalicijskih partnera koja je na izborima u toj Gradskoj četvrti dobila najviše glasova. Predložio je dnevni red od dvije točke – Prijedlog Pravila Vijeća gradske četvrti i izbor predsjednika Vijeća gradske četvrti. Dnevni je red jednoglasno usvojen, baš kao i Prijedlog Pravila Vijeća Gradske četvrti koja je članovima Vijeća prethodno pojasnio Zdravko Kuljanac, pročelnik gradskog Upravnog odjela za lokalnu i mjesnu samoupravu i imovinsko-pravne poslove. Napomenuo je da su Pravila za Vijeća gradskih četvrti nešto drugačija nego ona za Vijeća mjesnih odbora.

„Tijela gradske četvrti su Vijeća gradske četvrti i predsjednik Vijeća gradske četvrti. Vijeća gradskih četvrti, s obzirom na to da zastupaju najveći broj stanovnika u gradu, imaju po Statutu Grada i najviše članova, njih 9. Mandat Vijeća traje četiri godine, međutim u ovom slučaju do raspisivanja sljedećih izbora za tijela mjesne samouprave, s obzirom da je jedan dio ovog mandata već protekao “, pojasnio je među ostalim Kuljanac.

Dodao je kako konstituiranje samog tijela mjesne samouprave, u ovom slučaju Vijeća gradske četvrti, završava izborom predsjednika.

„Naši Opći gradski akti propisuju da je glasovanje za predsjednika tajno, zaokruživanjem na glasačkim listićima. Za predsjednika Vijeća izabran je član za kojeg je glasovala većina od ukupnog broja članova Vijeća, dakle kvalificirana većina, što je u vašem slučaju 5 od 9, bez obzira što vas je danas ovdje manje. Mandat predsjednika traje također četiri godine. On se može razriješiti i prije isteka mandata ako podnese ostavku ili ako mu se izglasuje nepovjerenje od strane samog Vijeća, što je propisano u daljnjim člancima.“

Današnja konstituirajuća sjednica Gradske četvrti I. “zapela” je upravo na toj drugoj točki – izboru predsjednika Vijeća. Od osam listića jedan je bio nevažeći, jer na njemu nije bilo zaokruženo nijedno ime.

„Nakon prebrojavanja svih listića, mogu konstatirati da jedan nije pravovaljan, jer na njemu nije izražena želja za glasovanjem. Prema preostalim listićima, četiri je glasa dobio Alen Povoljnjak, dva je dobio Mario Abramović i jedan Željko Tonković“, izvijestio je Nenad Radošević kojem nije preostalo ništa drugo, nego da za ovu Gradsku četvrt najavi „popravni ispit”, odnosno novi pokušaj konstituiranja Vijeća.

„Dakle, danas nismo izabrali predsjednika, odnosno predsjednicu i morat ćemo se ponovno sastati. Time zaključujemo današnju sjednicu, a novu ćemo odrediti naknadno“, zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje, Nenad Radošević.

Sjednici je nazočio i dosadašnji povjerenik Vijeća gradske četvrti I. (jugo –zapad) Antun Klarić, no kako Vijeće nije konstituirano, nije obavljena ni primopredaja dužnosti.

Inače, na izborima za vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti održanih u Petrinji u listopadu prošle godine, u ovoj je Gradskoj četvrti izlaznost bila 6,96%. Najviše glasova dobila je Narodna stranka Reformisti sa svojim koalicijskim partnerima, HSS-om, HNS-om i HSU-om – 40,57% , te imaju četiri člana u Vijeću (Slaven Kadečka, Alen Povoljnjak, Mirjana Golubović, Davorin Gavranović). HDZ je osvojio 32,57% glasova i ima 3 člana u Vijeću (Mario Abramović, Željko Tonković i Marija Vuković). MOST Nezavisnih lista osvojio je 15,43% glasova i ima jednog člana Vijeća (Mario Tadić). Jednog člana Vijeća (Mateja Lončarevića) ima i SDP koji je osvojio 11,43% glasova.

 

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X