Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
radnaterapija20042020

Psihosocijalna podrška u vrijeme COVID-a 19 u UOSI SMŽ

PETRINJA – Organizacije civilnoga društva (osim ako nemaju prijavljenu gospodarsku djelatnost) izostavljene su iz gospodarskih mjera koje je Vlada Republike Hrvatske donijela za spas gospodarstva pogođenog situacijom oko globalne epidemije novog koronavirusa, Od strane nekih jedinica područne (regionalne) samouprave obustavljena su ili smanjena daljnja financiranja Udruga, a zanemarena je pri tome činjenica da su one u ovim posebnim uvjetima života i rada u vrijeme pandemije također poslodavci, da njihovi zaposlenici imaju obitelji, a istovremeno kontinuirano, i u ovim uvjetima, jedini bez prekida pružaju usluge socijalne skrbi, brinu o nemoćnima, starima, osobama s invaliditetom, djeci s teškoćama u razvoju, mladima, žrtvama nasilja i svima kojima sustav u ovom trenutku nema mogućnost pomoći.

Obzirom da i u Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije nisu znali koliko će ova pandemija trajati i kakve će posljedice ostaviti na njihovo poslovanje, projekte, projektne partnere, zaposlenike, korisnike i volontere, svoj rad shvatili su odgovorno i ozbiljno te su i ovoga puta pokazali prilagodbu, spremnost na inovativnost i upornost u održavanju svih mogućih oblika psihosocijalne podrške djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom na području Sisačko-moslavačke županije.

Krizu uzrokovanu pandemijom Udruga je dočekala sa 152 (od upisanih 257) članova koji su primali različite oblike podrške kroz programe i projektne aktivnosti udruge. Od toga je 83 djece i mladih uključeno u terapiju senzorne integracije u Sobi čuda u Sisku, a 98 djece i mladih uključeno u radnu terapiju u Maloj kući u Petrinji i Sobi čuda u Sisku, dok 12 osoba s invaliditetom u županiji imaju izravnu uslugu osobne asistencije. Koliko je podrška bitna govori podatak da, gledajući na dob, 7 članova je u dobi do 3 godine, najbrojnije su skupine djece s teškoćama u razvoju od 3 do 7 (52 djece) i od 7 do 14 godina (33 djece), 4 ih je u dobi od 14 do 19 godina i 11 u dobi 19+.

Kada djeca ostanu bez podrške i sustavnog terapijskog rada izloženi su višestrukoj deprivaciji, a većina njih ima probleme prihvatiti nova ponašanja, ograničenja i prekid rutina na koje su navikli, što izaziva depresiju, različite oblike agresije, a time i nazadovanja u postignutim vještinama i znanjima. Kako bi ublažili posljedice socijalne izoliranosti i njihove isključenosti u Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije krenuli su s on-line pružanjem psihosocijalne podrške.

Na web stranici udruge www.uosismz.hr uspostavljena je stranica „online vježbe“ na kojoj su roditeljima djece s teškoćama u razvoju kroz opisni, vizualni i video prikaz dostupni prijedlozi vježbi koje sa svojom djecom mogu odraditi kod kuće. Pazeći pri tome i na sigurnost svojih zaposlenika vježbe se pripremaju i snimaju na različitim lokacijama. Senzorni terapeuti udruge Luna Berendika i Dino Heblin rade u Sobi čuda u Sisku, a svoje savjete i vježbe objavljuju na https://uosismz.hr/online-vjezbe/senzorna

U Maloj kući u Petrinji radne terapeutkinje Veronika Muža i Marta Križanić pripremaju svoje prijedloge rada i objavljuju na  https://uosismz.hr/online-vjezbe/radna-terapija

Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je prilagodbu projektnih aktivnosti i prenamjenu proračuna te su pruža i dalje online podrška djeci u programu Male škole i pomoći u učenju. Za te vježbe zadužena je učiteljica Maja Jurišić koja ih javno objavljuje na https://uosismz.hr/online-vjezbe/skola-ucenje

Istovremeno, 20 roditelja i partneri na projektu Udruge – Dječji vrtići Sisak Stari i Sisak Novi, Dječji vrtić Petrinjčica i Osnovne škole Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice dobili su licence za softverski paket koji sadrži Hiper softver, ABC Maestro softver i softver Moja banka koji omogućuje online podršku na način da djeca imaju pristup na te softvere u svojim domovima kroz stručnu pomoć i vodstvo učiteljice Maje i radnih terapeutkinja Marte i Veronike. Stručni tim, osim što osmišljava vježbe prilagođene radu od kuće, telefonski i putem drugih oblika komunikacije (društvene mreže, viber, whatsapp) dostupni su roditeljima za pružanje savjeta i podršku u radu kod kuće, a povratno im oni šalju fotografije i video isječke odrađenih terapija iz svojih domova.

Za roditelje djece s teškoćama u razvoju i starije članove udruge, kroz trogodišnji program financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje je također pokazalo razumijevanje za određene prenamjene i promjene predloženih programskih aktivnosti, i dalje pružamo individualnu psihosocijalnu podrška. Dr.sc. Daša Poredoš Lavor na raspolaganju je u svrhu psihosocijalne podrške, emotivnog osnaživanja i razgovora putem društvene mreže Facebook koja glasi na njezino ime, komunikacijskih aplikacija kao što su Viber, WhatsApp i Messenger, mobitela 098 376 414 i e-maila: [email protected] .

Osobe s invaliditetom koje u udruzi primaju uslugu osobne asistencije također i dalje primaju svoju neophodnu podršku, a osobni asistenti su njeno pružanje prilagodili uputama provedbenih tijela i preporuka nadležnog ministarstva i stožera. Projektno-administrativni tim udruge i dalje šalje prijave na Natječaj, svakodnevno komunicira s provedbenim tijelima i donatorima projekata, pruža podršku drugim organizacijama civilnoga društva te komunicira i pruža svakodnevnu podršku članovima udruge.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X