Punoljetnost tradicionalne regate kajakaša: održan 18. otvoreni „Kup grada Petrinje – Lovrenčevo 2019.“ Punoljetnost tradicionalne regate kajakaša: održan 18. otvoreni „Kup grada Petrinje – Lovrenčevo 2019.“
PETRINJA – U organizaciji Kajak kanu kluba „Kupa“Petrinja, pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, Petrinjskog sportskog saveza i Turističke zajednice Grada Petrinje, u sklopu proslave „Lovrenčeva... Punoljetnost tradicionalne regate kajakaša: održan 18. otvoreni „Kup grada Petrinje – Lovrenčevo 2019.“

PETRINJA – U organizaciji Kajak kanu kluba „Kupa“Petrinja, pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, Petrinjskog sportskog saveza i Turističke zajednice Grada Petrinje, u sklopu proslave „Lovrenčeva u Petrinji“, održana je tradicionalna regata – otvoreni Kup Grada Petrinje u kajaku i kanuu na mirnim vodama. Regata je ove godine napunila svoju „punoljetnost“, jer bilo je ovo njezino 18. izdanje.

„Da, danas slavimo punoljetnost ove utrke i drago nam je da smo održali njezin kontinuitet. Ovdje je danas 10 ekipa, kao i obično iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Drago nam je na toj mladosti i nadam se da je zapravo to na neki način odraz prepoznatljivosti našeg grada. Vjerujem da ćemo tako i dalje nastaviti“, rekao je predsjednik Kajak kanu kluba „Kupa“ Petrinja, Željko Tonković.

Petrinjski sportski savez koji je bio i jedan od pokrovitelja utrke, prepoznaje rad ovog Kluba, pa su im lani pomogli u kupnji pet čamaca.

„Svakako, prepoznali smo ovaj sport i ovaj klub. Uložili smo u materijalne resurse, u čamce, jer bez toga i nema nikakvih njihovih aktivnosti. To je najvažniji resurs u ovom sportu. Pokušavamo im sa svakomjesečnim transferima pomoći da održavaju rad, da idu na natjecanja, da imaju svakodnevne, odnosno tjedne treninge. Ovdje sad razmišljam da za sljedeću godinu još više povećamo financijska sredstva, jer vidim da je ovdje sigurno šezdesetak djece, što aktivno, što pasivno. To je za grad Petrinju jedna jako dobra priča. Iako je to  još dosta nerazvijen sport, dakle, nije sport koji je atraktivan, nije u medijima, jednostavno nije dovoljno promoviran, ali Petrinja ima taj prirodni resurs, rijeku Kupu koju bi svakako trebalo puno više promovirati, ne samo u županiji, nego i u cijeloj Hrvatskoj“, kaže Marko Badrić, predsjednik Petrinjskog sportskog saveza.

Organizator ovog natjecanja, Kajak kanu klub „Kupa“ Petrinja broji 67 članova – djece i mladih od 8,5 pa do onih starijih od 18 godina. Uz profesoricu kineziologije Jasminu Borovnjak, o članovima, kako oni sami kažu, brine „dobri duh“ i „motor“ njihova Kluba, Antun Kolarić „None“.

„Lagano se pripremamo od petog mjeseca, kad krene sezona. Ne možemo se zbog škole pripremati tijekom tjedna, neko vikendima. Nekad je Kupa hladna, nekad je visoka, pa moramo birati termine kad ćemo moći veslati i tako sve do devetog mjeseca. Ja vodim brigu o njima, pazim na njih, vozim ih … Tijekom zime nam je problem što ne možemo održavati treninge toliko koliko tijekom ljeta zbog nedostatka dvorane, jer dvoranu moraju više koristiti ovi drugi sportovi – rukomet, nogomet, a mi manje, pa onda zimi znamo ponekad organizirati treninge u hrvačkoj dvorani i tako – mučimo se, snalazimo se“, kaže Kolarić.

Predsjednik Kluba Željko Tonković ističe kako su djeca njihova najveća vrijednost, a veliku podršku daju im i roditelji članova.

„Nama kao podršci, logistici, najvažnije je zapravo da u Klubu imamo djecu, jer ona su naše najveće bogatstvo. Ono što nam daje snage i energije za dalje je i to što danas na ovom natjecanju imamo oko 150 djece od 7 do 18 godina iz 10 klubova. S ponosom mogu reći da u 18 godina organiziranja ove utrke nismo imali nijednu incidentnu situaciju. Velika podrška su nam i roditelji koji su svi danas ovdje. Svi oni doprinose radu Kluba i to je također jedan od uspjeha našeg kluba. Kad bismo financijski išli plaćati sve što je za rad kluba potrebno, ne bismo uspjeli, ali opstajemo zahvaljujući dobroti i volonterizmu svih roditelja i dobrih prijatelja, simpatizera Kupe i veslanja. Evo, ovo je 18. utrka, ali mi brojimo 19 godina od prve registracije i vjerujem da ovaj Klub ima budućnost. Nadamo se da će se realizirati i onaj nama bitni projekt iz Intervencijskog plana, a to je izgradnja poslovnih prostorija s bazenima i svim onim popratnim tehničkim sadržajima koji trebaju za dobar rad kluba. Ja itekako vjerujem u budućnost ovog Kluba i ovu mladost, u budućnost ovog sporta kojim promoviramo i našu Kupu i naš grad“.

Na 18. otvorenom Kupu Grada Petrinje u kajaku i kanuu na mirnim vodama sudjelovalo je 10 klubova iz Hrvatske i BiH : „Aljmaš“, „Hrvatska Kostajnica“, „Marsonia“ iz Slavonskog Broda, „Mračaj“ iz Runovića, „Odra“ Sisak, „Olimpik“ iz Slavonskog Broda, „Oriolik“ iz Slavonskog Kobaša, „Rab“, „Premium“ iz Bosanskog Broda i domaćin „Kupa“ Petrinja.

U različitim kategorijama, oko 150 natjecateljica i natjecatelja  odvozilo je na Kupi više od 20 utrka na stazi dugoj petstotinjak metara. U ekipnom poretku najbolja je bila ekipa „Mračaja“ iz Runovića sa 146 bodova. Drugo mjesto osvojila je ekipa „Olimpik“ iz Slavonskog Broda (131 bod), a treće ekipa „Oriolik“ iz Slavonskog Kobaša (119 bodova).

Rezultati utrka po kategorijama:

– MLAĐI JUNIORI K-1

1.Domagoj Babić (Marsonia)

2.Luka Lipovac (Olimpik)

3.Ivan Fran Arar (Marsonia)

– MLAĐE JUNIORKE K-2

1.Hana Solomun – Gabrijela Lenac (Hrvatska Kostajnica)

2.Marija Bilić – Marija Jukić (Mračaj)

3.Milica Radovanović – Sara Duronja (Premium)

– MLAĐI JUNIORI C-1

1.Dominik Kolundžić (Oriolik)

2.Nemanja Milanović (Premium)

3.Petar Kolundžić (Oriolik)

– ŠKOLA KAJAKA – djevojčice

1.Veronika Bunjevac (Hrvatska Kostajnica)

2.Leona Pičuljan ( (Rab)

3.Tea Mihelić (Kupa)

– KADETKINJE K-2

1.Marija Jukić – Marija Bilić (Mračaj)

2.Aurora Šubarić – Emanuela Lenac (H. Kostajnica)

3.Sara Duronja – Dunja Pjanić (Premium)

– KADETI K-1

1.Luka Lipovac (Olimpik)

2.Noa Marić (Olimpik)

3.Ivan Jukić (Mračaj)

– JUNIORI K-2

1.Domagoj Babić – Ivan Fran Arar (Marsonia)

2.Dominik Kolundžić – Dominik Hećimović (Oriolik)

3.Petar Kolundžić – Leon Zavišić (Oriolik)

– KADETKINJE K-1

1.Antonela Orkić (Olimpik)

2.Marija Bilić (Mračaj)

3.Ema Vasilić (Premium)

– JUNIORKE K-1

1.Leona Bužimkić (H.Kostajnica)

2.Milica Radovanović (Premium)

3.Dajana Posavac (Oriolik)

– MLAĐI KADETI MK-1

1.Ivan Lešina (Mračaj)

2.Antonio Pavlešin (Olimpik)

3.Borna Marković (Kupa)

– MLAĐE KADETKINJE MK-2

1.Anđela Jukić – Ana Ždero (Mračaj)

2.Aurora Šubarić – Emanuela Lenac (H. Kostajnica)

3.Nina Knežević – Elena Marić (Olimpik)

– MLAĐE JUNIORKE K-1

1.Antonela Orkić (Olimpik)

2.Leona Bužimkić (H. Kostajnica)

3.Hana Solomun (H. Kostajnica)

– MLAĐI JUNIORI K-2

1.Ivan Fran Arar – Domagoj Babić (Marsonia)

2.Luka Lipovac – Noa Marić (Olimpik)

3.Dominik Kolundžić –Petar Kolundžić (Oriolik)

– MLAĐE KADETKINJE MK-1

1.Anđela Jukić (Mračaj)

2.Ana Ždero (Mračaj)

3.Emanuela Lenac (H. Kostajnica)

– MLAĐI KADETI MK-2

1.Petar Bilić – Ivan Lešina (Mračaj)

2.Antonio Pavlešin – Fran Holjevac (Olimpik)

3.Petar Majstorović – Fran Majstorović (H. Kostajnica)

– KADETI K-2

1.Luka Lipovac – Noa Marić (Olimpik)

2.Siniša Marjanović – Branislav Milanović (Premium)

3.Ivan Knežević – Karlo Pejić (Oriolik)

– JUNIORI K-1

1.Domagoj Babić (Marsonia)

2.Roko Andrić (H. Kostajnica)

3.Dominik Hećimović (Oriolik)

– ŠKOLA KAJAKA – dječaci

1.Petar Majstorović (H. Kostajnica)

2.Fran Majstorović (H. Kostajnica)

3.Gašpar Pavlović (Marsonia)

– SENIORKE K-1

1.Antonela Orkić (Olimpik)

2.Milica Radovanović (Premium)

3.Marija Bilić (Mračaj)

– SENIORI K-1

1.Dean Mlađenović (Kupa)

2.Miroslav Lipovac (Olimpik)

3.Dominik Hećimović (Oriolik)

– JUNIORI C-1

1.Kristijan Katanić (Oriolik)

2.Dominik Kolundžić (Oriolik)

3.Nemanja Milanović (Premium)

– KADETI K-2 (mix posade)

1.Noa Marić – Leona Bužimkić (Olimpik- H. Kostajnica)

2.Luka Lipovac – Ema Kolarić (Olimpik – Kupa)

3.Petar Kolundžić – Antonela Orkić (Oriolik – Olimpik)

Atrakcija za kraj bila je revijalna utrka kupskim čamcima četveročlanih muških i ženskih ekipa.

„Pozivamo ljude da se aktivnije uključe u ovu revijalnu utrku. Ne moraju biti članovi nekog kluba, važno je da imaju dobru volju. Danas imate na Neretvi utrke lađa, oni su to digli na nacionalnu razinu. Nama bi bilo drago da ovu našu revijalnu utrku dignemo barem na županijsku razinu“, rekao je predsjednik Kajak kanu kluba „Kupa“ Petrinja Željko Tonković.

U muškoj konkurenciji, u revijalnoj utrci pobjedu je odnijela momčad “Marsonie”, a u ženskoj, domaća, petrinjska ekipa „35 Plus“.

Nakon Petrinje, kajakaše još očekuje završnica Kupa u Aljmašu. Iz Kajak kanu kluba „Kupa“ Petrinja podsjećaju i kako su uvijek otvoreni za nove članove. Zainteresirani se mogu prijaviti kod Antuna Kolarića na broj mobitela: 098/195-04-35. Potencijalni članovi svoju opremu ne moraju imati, ali je poželjno da djeca znaju plivati i da se ne boje vode. U Klubu napominju kako upravo radi popularizacije ovog sporta, svojim članovima ne naplaćuju članarinu. Nadaju se kako će u dogledno vrijeme nabaviti i čamce za četverce, kako bi moglo trenirati i organizirati utrke i u toj kategoriji.

 

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.