Pušten u rad magistralni vodovod Kutina-Lipovljani i Vodospremnik i crpna stanica Torovi Pušten u rad magistralni vodovod Kutina-Lipovljani i Vodospremnik i crpna stanica Torovi
KUTINA – U Kutini je održana završna konferencija, kao što je pušten u rad i EU projekt magistralnog vodovoda Kutina-Lipovljani zajedno sa Vodospremnikom i... Pušten u rad magistralni vodovod Kutina-Lipovljani i Vodospremnik i crpna stanica Torovi

KUTINA – U Kutini je održana završna konferencija, kao što je pušten u rad i EU projekt magistralnog vodovoda Kutina-Lipovljani zajedno sa Vodospremnikom i crpnom stanicom Torovi, a ujedno je prezentiran završetak radova na kanalizacijskom cjevovodu i sanitarno fekalnoj kanalizaciji u Kutini i Voloderu. Mještani Moslavine su tako dobili 26 kilometara vodoopskrbne mreže vrijedne 40-tak milijuna kuna.

Mijo Šepak, direktor tvrtke Moslavina je istaknuo kako su u ovom projektu sudjelovali i oni sami sa sufinanciranjem od 5,1 milijun kuna zajedno s jedinicama lokalne samouprave koje su uključene u ovaj projekt. „Magistralni cjevovod je preduvjet za nastavak EU projekta Moslavina, odnosno aglomeracija Kutina koji podrazumijeva i vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu. Smatramo da ćemo izgradnjom tih sustava doći do povećanja gospodarskog potencijala na cijelom području Kutine, ali i do povećanja standarda građana“, rekao je Šepak, a na pitanje hoće li doći do poskupljenja cijene vode ističe kako će za sada cijena ostati ista.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je izrazio zadovoljstvo što nastavljaju širiti vodoopskrbni sustav. „Gradnjom ovih 26 kilometara vodoopskrbne mreže omogućit ćemo priključenje novih 3500 naših sugrađana na sustave javne odvodnje, a isto tako i priključenje ukupne Općine Lipovljani. Naravno, to je tek jedan dio naših zajedničkih ulaganja. Ukupno se radilo i na kanalizaciji vrijednosti 40 milijuna kuna, a posebno je vrijedno što smo 24 milijuna kuna povukli sredstava iz EU“, rekao je Đuroković i dodaje kako tu ne planiraju stati, već pripremaju još jedan projekt za ovo područje ukupne vrijednosti višoj od 500 milijuna kuna.

Zadovoljstvo realizacijom ovog projekta izrazio je i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić. „Ovo sada što je pokazano, pokazuje da naše komunalno društvo je sposobno realizirati ovako složene projekte. Jasno da uz podršku Grada, da ćemo uspjeti u dogovoru i sa podrškom Hrvatskih voda, realizirati i ostatak projekta i da će naša kućanstva u prigradskim naseljima dobiti pitku vodu i na taj način dobiti standard života kojeg su zaslužili i koji su potrebni“, rekao je Babić.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je istaknuo kako su ovi projekti važni za ovaj kraj. „To je velika stvar za ovo područje. Svakako raduje da područje Moslavine, ovih gradova Kutina, Popovača i općine Lipovljani te Velika Ludina, imaju više od 90 posto opskrbljenog stanovništva. To je velika stvar. Malo manje je ulaganja u kanalizaciju, ali ćemo u budućnosti imati velika ulaganja od gotovo 600 milijuna kuna na ovom području aglomeracije, na području Kutine, Popovače, a kasnije i Novske“, rekao je Žinić.

Foto:Kutinainfo/SMŽ

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.