Putopisna večer s Palmom Miličević o njezinom životnom putovanju Putopisna večer s Palmom Miličević o njezinom životnom putovanju
PETRINJA – U sklopu Mjeseca hrvatske knjige na Odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja održana je putopisna večer s Palmom Miličević... Putopisna večer s Palmom Miličević o njezinom životnom putovanju

PETRINJA – U sklopu Mjeseca hrvatske knjige na Odjelu za odrasle u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja održana je putopisna večer s Palmom Miličević koja je velikom broju okupljenih ispričala svoju priču o „Putovanju na kojem upoznaš sebe“. Kako je sama Palma rekla, niti danas ne zna što ju je natjeralo da se odluči na veliko životno putovanje poznato kao Camino De Santiago, odnosno Put Svetog Jakova na kojeg se godišnje odluči više od 200 tisuća ljudi.

„To nekako osjetiš unutarnji poziv, osjetiš silnu želju, neobjašnjivu želju da nekamo kreneš. Ja ne mogu naći riječi da to mogu opisati, ali zbilja osjetiš to, osjetiš u svojoj nutrini, osjetiš da te nešto zove“, rekla nam je uvodno Miličević o jednom od tri najvažnija kršćanska hodočašća, pa je tako kazala kako postoji i jedna izreka : „Ako želiš sresti Isusa, idi u Jeruzalem. Ako želiš sresti sv. Petra, idi u Rim. A ako želiš sresti sebe, idi u Santiago de Compostelu“.

U gotovo dva sata, Palma Miličević je svima okupljenima pokušala objasniti sve detalje o putu kojim ljudi hodaju već više od tisuću godina, put na kojeg niti ona sama nije vjerovala da će ikada krenuti. „Premalo je dva sata. Radi se o 800 kilometara puta, 30 i više dana puta, prekrasnim doživljajima koje čovjek pamti, ti se događaji naslažu, puno je lijepih uspomena u tebi i onda kada me netko pita kako je bilo na Caminu, ja bih sada to trebala ispričati u jednoj rečenici, i onda gledam sugovornika i glupavo se nasmijem jer ne znam što bih rekla. Ja bih o tome mogla pričati danima“, dodaje Miličević.

Upravo je ovaj Put Svetog Jakova uvršten u Svjetsku kulturnu baštinu i većina onih koji se na njega odluče, idu pješice, njih 91 posto, dok preostali hodočasnici idu ili na biciklima ili čak na konjima. Miličević dodaje kako je Camino de Santiago u posljednje vrijeme sve popularniji, zahvaljujući američkom filmu „Put“, kao i još par drugih filmova i knjiga.

Za sve one koji su čuli za Put Svetog Jakova, a nikako se odvažiti i otići na isti, Palma poručuje: „Za one koji znaju za put, a nikako se natjerati da krenu, a vraćaju se stalno na tu temu i razmišljaju o Caminu, to znači da su oni pozvani da krenu, to znači da u njima čuči želja, i oni će otići na taj Camino. Danas, sutra ili za godinu dana, ali vjerojatno će otići. Onda neka mi se jave, ja ću im rado ispričati kako to sve izgleda“, istaknula je Miličević.

No Palma tu ne misli stati, kazala nam je na kraju kako se priprema za novi poduhvat, od pisanja knjige do kretanja na novi put, no kroz osmijeh nam poručuje kako ćemo znati sve na vrijeme. Mi ćemo vas na kraju podsjetiti na priču koju je upravo o svom putovanju Palma Miličević napisala svega nekoliko dana nakon svog povratka sa životnog puta, svakako preporučamo.

Priču donosi Palma Miličević: PUT SVETOG JAKOVA, životno putovanje na kojem upoznaš sebe

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.