Radni sastanak u Općini Dvor Radni sastanak u Općini Dvor
DVOR – U prostoru Općine Dvor u utorak, 13. studenoga radni sastanak s načelnikom Općine Dvor Nikolom Arbutinom i njegovim suradnicima održao je župan... Radni sastanak u Općini Dvor

DVOR – U prostoru Općine Dvor u utorak, 13. studenoga radni sastanak s načelnikom Općine Dvor Nikolom Arbutinom i njegovim suradnicima održao je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić sa suradnicima. Teme radnog sastanka bile su brojne i aktualne. Između ostalog, razgovaralo se o modernizaciji cesta u nadležnosti Županijske uprave cesta, a tijekom ovog sastanka načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina i ravnatelj Županijske uprave za ceste Stipo Šapina potpisali su ugovor o sufinanciranju sanacije županijske ceste na području Općine Dvor u duljini od 5 km. Vrijednost radova je 3 milijuna kuna, a ŽUC i Općina sudjeluju u financiranju u odnosu 50:50.

“Bitno je podići kvalitetu života na ovom području pa je naglasak stavljen na poboljšanje infrastrukture”, rekao je župan Ivo Žinić.

“Prije nekoliko godina po modelu 50:50 u jedinicama lokalne samouprave obnovili smo veliki dio županijskih cesta, a ove godine obnovit ćemo preko 60 km županijskih cesta. Zadnjih 10 godina nije obnovljena tolika kilometraža ovih cesta i to je pokazatelj da želimo napraviti jedan iskorak. Svjesni smo, kao i stanovnici naše županije, da ne možemo sve obnoviti u dvije tri godine, ali korak po korak tome težimo.”

Također, bilo je govora i o graničnom prijelazu s BiH koji će biti rekonstruiran “te će se ići s prijedlogom da se taj granični prijelaz pokuša otvoriti za teretna vozila”, rekao je načelnik Općine Dvor Nikola Arbutina.

“Općina Dvor i Novigrad još prije tri godine su krenule sa zajedničkom inicijativom da se ide u prekategorizaciju graničnog prijelaza. Naime, 1. srpnja 2013., prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniji, izgubili smo granični prijelaz za teretni promet. Zaključak je da idemo prema međudržavnoj komisiji da se održi sastanak na tu temu i da pokušamo otvoriti privremeno granični prijelaz za teretni promet, kao što je to slučaj na nekim drugim lokacijama.”

Sudionici sastanka obišli su spomenuti granični prijelaz, a inicijativu za njegovu prekategorizaciju podržao je i župan Ivo Žinić, a osvrnuo se i na aktualno pitanje migranata i izvješće načelnika Policijske postaje Dvor Daria Potaleca koji je na sastanku rekao kako je stanje na posebnom području Policijske postaje Dvor zadovoljavajuće te sigurnost granice nije upitna.

“Po pitanju graničnog prijelaza i prekategorizacije, ovaj zaključak je itekako bitan i podržavam inicijativu da se pokuša što prije dogovoriti na međudržavnoj komisiji rješenje koje neće štetiti Republici Hrvatskoj koja ulazi u Schengen. Po pitanju migranata, zahvaljujem hrvatskoj policiji i načelniku Policijske postaje Dvor, gdje su nas izvijestili da je ovdje u potpunosti siguran život i da nemamo nikakvih problema što se tiče osiguranja granice.”

“Još jedan gorući problem stanovnika Dvora je rješavanje radioaktivnog otpada iz NE Krško”, rekao je načelnik Općine Nikola Arbutina.

“U četvrtak je na Vladi bio Nacionalni program za zbrinjavanje radioaktivnog otpada. Taj dokument je nepovoljan za Općinu Dvor jer on govori da je potencijalno skladište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori. Vlada je usvojila taj nacionalni program, ali vode se razgovori sa Slovenijom o nekom drugom scenariju. Općina Dvor i Županija su suglasni da zastupamo stav lokalnog stanovništva i mi se tome protivimo. Koji god scenarij bio, mi ćemo se boriti za stav kojeg zastupamo, a Županija će nam za to dati punu podršku.”

Župan Žinić naglašava kako je o ovom pitanju njegov stav poznat i jasan.

“I ja ga nikad neću promijeniti, dakle poštivat ću mišljenje lokalnog stanovništva. Ali vjerujem da će se kroz vrijeme doći do takvih rješenja u Republici Hrvatskoj da se i zbrinjavanje radioaktivnog otpada riješi na način da nikome ne ugrozi zdravlje.”

Dodajmo i kako je na sastanku bilo riječi o organizaciji hitne medicinske pomoći na području Općine Dvor, sanaciji Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima, stavljanju u funkciju poslovne zone u Dvoru, projektu „Baština Zrinskih – budućnost Banovine“ i zaštiti Zrinske gore.

Komentari

Matea Srebačić Novinar / Voditelj

Glas osvježenja u eteru Petrinjskog radija. Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.