Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
gimgs04022020

Razgovaraonica i kreativna radionica „Da li su za ljubav godine važne?“

SISAK – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ je povodom nadolazećeg Valentinova, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak, Odjel Caprag, organizirala razgovaraonicu i kreativnu radionicu pod nazivom „Da li su za ljubav godine važne?“. Razgovaraonicu je vodila dr.sc.Daša Poredoš Lavor koja nam je otkrila o čemu je bilo riječi na ovom još jednom susretu.

„Sudionici, znači približno 25 osoba različite životne dobi, kroz različitu diskusiju, pokušali smo iznaći odgovor na ovo pitanje. Sudionici su iznosili svoja iskustva koja se rastežu u rasponu od stotinjak godina, kako je bilo nekada, kako je bilo danas, što je važno za opstanak ljubavi i isto tako što je važno za uspjeh partnerske veze kada ona nailazi na različite izazove kojih je bilo nekada i danas“, istaknula nam je uvodno Poredoš Lavor.

Sudionici ove razgovaraonice zajedno su razgovarali o ljubavi, godinama, o onome što nas privlači i onome što nas razdvaja, a u konačnici svi zajedno su pokušali odgovoriti na pitanje, jesu li za ljubav godine važne ili je za ljubav potrebno još nešto.

„Što se tiče samog odgovora na pitanje da li su za ljubav godine važne, negdje smo pokušali naći zajednički zaključak koji bi glasio da godine jesu važne, ali ne i ključne. Uspjeh odnosa ovisi o mjeri u kojoj se partneri slažu, dijele slične vrijednosti, uvjerenja, ciljeve, podržavaju jedan drugoga u ostvarenju osobnih ciljeva, potiču prednosti, povjerenje i intimnost te rješavaju probleme na konstruktivan i asertivan način. Pored svih ovih, da tako kažemo faktora, godine uopće ne predstavljaju mjerilo uspješnosti odnosa, iako zbog njih parovi mogu imati neke dodatne izazove, ali sve dok rade na svome odnosu, dob ne bi trebala biti prepreka. Negdje zajednička poruka za sve da je potrebno uložiti puno međusobnog razumijevanja, podrške, tolerancije i zajedničkog zalaganja kako bi se ljubav, partnerstvo i zajednički život i ostvarili“, rekla je Poredoš Lavor.

Dodaje kako su osim razgovaraonice održali i kreativnu radionicu. „U nastavku ovog susreta, naša suradnica na projektu Višnja Jendričko vodila kreativnu radionicu gdje smo izrađivali od tekstilnih krpica, recikliranih materijala i vate, crvena, meka, ljubavna srca. Sudionici su izrađivali srca koje su ponijeli sa sobom, a dalje je osobni odabir da li su ih zadržali za sebe ili su ih poklonili nekome dragome“, zaključila je Poredoš Lavor.

Navedena aktivnost dio je projekta Međugeneracijski dijalog – put primarne prevencija nasilja u obitelji i društvu koji je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U ovoj aktivnosti sudjeluju i krajnji korisnici Programa Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno (sufinancirano sredstvima ESF), te iskazali zadovoljstvo raznolikošću pruženih im usluga. Osvrnemo li se na Program Zaželi i projekt ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno  (koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.) – i to je oblik poticanja aktivnog provođenja slobodnog vremena i druženja umirovljenika u svrhu ojačavanja prilagodbenih kapaciteta umirovljenika za životne izazove u sadašnjosti i budućnosti – pojasnila je Poredoš Lavor.

Sudionici su zaključili da opstanak braka ne ovisi samo o godinama već o brojnim drugim čimbenicima koji imaju važnu ulogu u uspješnosti odnosa između dvoje ljudi kao što su kvaliteta komunikacije, povjerenja, međusobne privrženosti, spremnosti na kompromise, toleranciji i sl. Godine jesu važne, ali nisu ključne. Uspjeh odnosa ovisi o mjeri u kojoj partneri dijele slične vrijednosti, uvjerenja i ciljeve, podržavaju jedni druge u ostvarivanju osobnih ciljeva, potiču predanost, povjerenje i intimnost te rješavaju probleme na konstruktivan i asertivan način. Pored ovih faktora, godine uopće ne predstavljaju mjerilo uspješnosti odnosa, iako zbog njih parovi mogu imati neke dodatne izazove, ali sve dok rade na svom odnosu, dob ne bi trebala biti prepreka.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X