Razgovaraonica i kušaonica naziva „Hrana i mi“ u Hrvatskoj Dubici Razgovaraonica i kušaonica naziva „Hrana i mi“ u Hrvatskoj Dubici
HRVATSKA DUBICA – Povodom Mjeseca hrvatske knjige, Narodna knjižnica i čitaonica Ivo Kozarčanin iz Hrvatske Dubice organizirala je razgovaraonicu i kušaonicu pod nazivom „Hrana... Razgovaraonica i kušaonica naziva „Hrana i mi“ u Hrvatskoj Dubici

HRVATSKA DUBICA – Povodom Mjeseca hrvatske knjige, Narodna knjižnica i čitaonica Ivo Kozarčanin iz Hrvatske Dubice organizirala je razgovaraonicu i kušaonicu pod nazivom „Hrana i mi“ koju je vodila dr.sc.Daša Poredoš Lavor iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“.

„Ovogodišnja tema Mjeseca hrvatske knjige je enciklopedistika, pa smo se mi odlučili usmjeriti na svima nama zanimljive knjižne sadržaje, a to su kuharice i priručnici o prehrani. U dogovoru s našom stalnom suradnicom dr.sc.Poredoš Lavor, odlučili smo da ovaj susret dodatno oplemenimo i prigodnom kušaonicom“, rekla je v.d.ravnateljica ove knjižnice Marijana Mikulić.

Na razgovaraonici bilo je riječi o osobitostima hrane koju konzumiramo u svakodnevnom životu, hrani koja nas usrećuje, koju tradicionalno pripremamo povodom blagdanima, o zdravstvenim aspektima onoga što jedemo i slično, a Knjižnica kao domaćin ovog događanja za posjetitelje je dodatno izložila literaturu s kojom raspolaže povodom ove teme: kuharice, zdravstvene priručnike i slično.

U svom izlaganju dr.sc.Poredoš Lavor je istaknula razna zanimljiva istraživanja dr. Alana R. Hirscha koji se bavi povezanošću osobnosti i prehrane. On se 25 godina bavio problemima ljudi s poremećajima okusa i mirisa. U svojoj knjizi “What Flavor is Your Personality?”  tvrdi da želja za hranom u sebi sadrži psihičku komponentu i govori kakva ste ustvari osoba. Proučavao je slatke, slane, ljute, gorke i kisele “navike” ljudi.

„Ne hranimo se samo da bi preživjeli. Hrana nas podsjeća na majku, na djetinjstvo, na razdoblje kada se čovjek oblikuje. Način prehrane ima i kulturnu, regionalnu, vjersku dimenziju. Neki ljudi nemaju (i nikad nisu imali) odnos poštovanja prema hrani. Stolu priđu kao da dolaze na benzinsku postaju, uzmu i natoče do vrha ne uključujući osjetila. I to sve vrlo često obave na stoječki. Moderan čovjek  okupiran je kalorijskim tablicama, često i na štetu okusa. Sve je usmjereno na pojam “zdrava” hrana. Prisutan je značajan utjecaj vještih marketinških postupaka prehrambene i farmaceutske industrije“, istaknula je Poredoš Lavor.

U kušaonici, sudionici su mogli okusiti razne zdrave, ali i one maštovito-privlačne delicije koje su pripremili domaćini i voditeljica radionice – voćni kolači i torte, domaće savijače, voćni smoothie, bio peciva, čips od banane, mango, a najviše pozornosti od zdravih namirnica privukla je bio zelena kava.

Komentari

Mario Gršić Direktor / Novinar / Voditelj

Svoj put na Petrinjskom radiju započinje kao student, a nakon pet godina dobiva priliku za zaposlenje. Osim što ga možete čuti u radijskom eteru, ponekad vidjeti i na novinarskom terenu, uređuje još glazbenu emisiju Slušaonica kao i emisiju o svakodnevnim životnim pričama I to je život. Od 2016.godine postaje direktor Petrinjskog radija.