Reformisti prikupljali potpise za povratak sudstva u Petrinju Reformisti prikupljali potpise za povratak sudstva u Petrinju
PETRINJA – Nezadovoljni prijedlogom novog oblika pravosudne reorganizacije u Republici Hrvatskoj kroz Zakon o područjima i sjedištima sudova, kojim Grad Petrinja niti u budućem... Reformisti prikupljali potpise za povratak sudstva u Petrinju

PETRINJA – Nezadovoljni prijedlogom novog oblika pravosudne reorganizacije u Republici Hrvatskoj kroz Zakon o područjima i sjedištima sudova, kojim Grad Petrinja niti u budućem ustroju neće biti sjedište općinskog suda, članovi Gradske organizacije Narodne stranke Reformisti Grada Petrinje organizirali su potpisivanje peticije pod nazivom “Vratimo sudstvo u Petrinju” čime bi se pokušala ispraviti nepravda nanesena Petrinji ukidanjem sudbene vlasti.

Članica Središnjeg odbora Reformista Sisačko-moslavačke županije Jasmina Robinić je rekla kako je prijedlog nove pravosudne reorganizacije donesen na temelju statističkih podataka te iznijela podatke vezane uz Petrinju:

„Kada tu govorimo o gradu Petrinji, ona se prostire na površini od 40 kilometara kvadratnih, broji otprilike 25 tisuća stanovnika. No, tu ne moramo pričati samo o stanovništvu Petrinje, nego i o populaciji okolnih općina i gradova, između ostalog Grada Glina, Hrvatska Kostajnica, Općine Topusko, Gvozd, Majur, Kukuruzari koji također gravitiraju prema Petrinji. Tu govorimo o populaciji od otprilike 50 tisuća stanovnika.“

Reformisti smatraju kako je sudbena institucija jedna od karakteristika urbane sredine. Svoje očitovanje o ovom prijedlogu zakona je u Hrvatski sabor uputio i gradonačelnik Darinko Dumbović gdje se poziva na identične prijedloge, kaže Robinić i dodaje:

„Smatramo da ovakvim našim odazivom s lokalne razine, potpisivanjem peticije, možemo uvelike doprinijeti barem nekoj dopuni takvog prijedloga zakona. Ako ne bude ovdje općinski sud, onda barem da postoji neka stalna služba. Možemo govoriti o nekoj bogatoj povijesnoj tradiciji  postojanja sudstva u Petrinji. To je od polovice osamnaestog stoljeća. Smatramo da je ovakav prijedlog zakona, bez uzimanja u obzir Petrinje po pitanju ponovnog ustanovljenja Općinskog suda vrlo nepravedan, nelogičan i neracionalan.“, dodala je.

Peticiju su građani mogli potpisati u subotu u vremenu od 09.00 sati do 11.00 na Gradskoj tržnici u Petrinji.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.