Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
opremanjeordinacijanaslov

Rezultati projekta „Opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite na području SMŽ“

SISAK – Projektom „Opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite na području Sisačko-moslavačke županije“ opremljeno je 118 timova primarne zdravstvene zaštite (90 u domovima zdravlja i 28 timova koncesionara) te su izvedeni infrastrukturni radovi na objektima triju domova zdravlja – Sisak, Petrinja i Kutina, rečeno je na završnoj konferenciji projekta, održanoj ovog petka u prostoru Sisačko-moslavačke županije u Sisku.

Sam projekt, njegove ciljeve i rezultate, prezentirao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

„Projekt „Opremanje ordinacija primarne zdravstvene zaštite na području Sisačko-moslavačke županije“ započeo je još 24. kolovoza 2017. godine. Dakle, pune tri godine je trebalo da dođemo do kraja ovog vrlo vrijednog projekta koji doista puno znači za primarnu zdravstvenu zaštitu na području naše županije. Bez obzira na sve poteškoće koje smo možda imali, puno toga je napravljeno i čestitam svima na izvrsno odrađenom poslu. Ukupna vrijednost ovog projekta je 14.870.266, 45 kuna. Od toga, bespovratna sredstva Europske unije (iz Europskog fonda za regionalni razvoj) iznose 12.124.736,87 kuna, dakle 81,54 posto, dok sredstva Sisačko-moslavačke županije iznose 2.745.529,58 kuna, odnosno 18,46 posto. Projekt se provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, za financijsko razdoblje 2014. – 2020. godine“, rekao je Žinić, podsjetivši i na ciljeve koje se ovim projektom željelo postići.

„Prije svega, cilj je bio povećati broj i kvalitetu usluga koje naše zdravstvene ustanove na primarnoj razini nude. Drugi, vrlo važan cilj i jedan od većih zahvata bile su prilazne rampe i sanitarni čvorovi u našim domovima zdravlja – dakle, osiguranje pristupačnosti osobama s invaliditetom i teškoćama u kretanju. Smanjenje upućivanja pacijenata na sekundarnu razinu zdravstvene zaštite, također je bio jedan od ciljeva. Njime se želi potaknuti naše liječnike i osoblje koje radi u domovima zdravlja da pokušaju što je moguće više pacijenata obraditi na ovoj primarnoj razini zdravstvene zaštite, kako bismo imali što je moguće manje pacijenata u našim bolnicama, u bolničkim sustavima, jer vidite da su bolnički sustavi i bolnička liječenja dosta skupi. Svakako, jedan od ciljeva bili su i kvalitetniji uvjeti za rad  medicinskog osoblja – liječnika, medicinskih sestara, tehničara, ali i kvalitetniji prostori za naše pacijente koji dolaze u domove zdravlja“, rekao je Žinić.

Projekt je proveden kroz četiri projektne aktivnosti. Prva je bila  nabava opreme za ordinacije opće medicine, dentalne medicine, ginekologije i pedijatrije, na što je utrošeno 8.176.514,70 kuna.

Vrijednost druge projektne aktivnosti-infrastrukturnih radova na objektima domova zdravlja u Sisku, Kutini i Petrinji, koji su se odnosili uglavnom na uređenje prilaznih rampi, ugradnju vertikalnih platformi, protukliznih podova te prilagodbu sanitarnih čvorova za osobe s invaliditetom i osobe smanjene pokretljivosti, iznosila je 5.262.810,31 kuna. Ostale dvije projektne aktivnosti odnosile su se na promidžbu horizontalnih politika EU te organiziranje različitih edukacija za djelatnike domova zdravlja. Ovim aktivnostima bila su obuhvaćena sva tri doma zdravlja u Sisačko – moslavačkoj županiji, koja djeluju na 22 lokacije.

„Nisu to neki velebni građevinski radovi, ali svakako su vrlo bitni za budućnost i bolje funkcioniranje naše primarne zdravstvene zaštite. Vjerujem da smo završetkom ovog projekta dobili nove prostore koji će omogućiti kvalitetniji rad osoblja, ali i zadovoljstvo pacijenata“, rekao je na kraju župan Žinić.

U ime svih triju domova zdravlja, zajedničku zahvalu na provedenom projektu uputila je ravnateljica Doma zdravlja Sisak, Ankica Grubišić.

„Meni je pripala čast da u ime svih domova zdravlja zahvalim i Županiji i županu. Dugo smo čekali – tri godine, ali znamo kako sve te procedure oko projekta idu, od ideje do financiranja i izrade, tako da mislim da ovo i nije nekakav predugačak period … Moram naglasiti da smo mi s opremom znatno podigli nivo zdravstvene zaštite, da smo smanjili i broj postupaka koji se šalju u bolnicu, a  time i postigli određenu financijsku uštedu. Još jedanput u ime svih domova zdravlja zahvaljujem“, rekla je Grubišić koja je pohvalila i infrastrukturne radove izvedene na objektima domova zdravlja.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X