Sastanak predstavnika sindikata INA-e kod ministra Ćorića Sastanak predstavnika sindikata INA-e kod ministra Ćorića
ZAGREB/SISAK – Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorić u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske i kao resorni ministar održao je sastanak s predstavnicima... Sastanak predstavnika sindikata INA-e kod ministra Ćorića

ZAGREB/SISAK – Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorić u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske i kao resorni ministar održao je sastanak s predstavnicima sindikata INAŠ- Sindikat naftne djelatnosti, Samostalnog Sindikata radnika u djelatnostima energetike, kemije i nemetala Hrvatske, Sindikata Naftnog Gospodarstva i Sindikata Nove Solidarnosti. Povod i tema sastanka bile su najavljene poslovne odluka INA-e koje se odnose na organizacijske promjene u Rafineriji nafte Sisak.

„Stav ove Vlade RH je da rafinerijski biznis na razini cjelokupne INA-e treba unaprijediti i u tom kontekstu cilj je osigurati vertikalno integriranu kompaniju sa svim njezinim komponentama pa i rafinerijskim biznisom“ rekao je ministar Ćorić naglasivši kako je u završnoj fazi  proces izbora financijskog savjetnika koji će biti zadužen za procjenu vrijednosti INA-e, evaluaciju te razmatranje potencijalnih strateških partnera u provedbi transakcije otkupa dionica.

Predstavnici sindikata ministru Ćoriću su predali i niz dokumenata o, kako su istaknuli, važnosti FCC (Fluid katalitički kreking) postrojenja koje će stručnjaci Ministarstva zaštite okoliša i energetike izučiti i analizirati kako bi se donijela odluka o sljedećim koracima.

Predrag Sekulić, predsjednik sindikata Nova solidarnost i koordinator Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak je istaknuo kako na sastanku nisu doneseni konkretni zaključci. „Ono što je bitno, bitno je da samo upozorili na sve činjenice koje su vezane za obustavu FCC pogona u Rafineriji Sisak, što to sve za sobom povlači, sve opasnosti, a ujedno smo ukazali na to da to dovodi do zatvaranje Rafinerije nafte Sisak. Tražili smo konkretni sastanak s naftnim stručnjacima, ekonomistima, predstavnicima INA-e, predstavnicima nas iz Siska, ponudili smo, rekli smo da nudimo i rješenja za Rafineriju Sisak i u principu sa druge strane nismo dobili nikakva obećanja, osim da će se naši podaci razmotriti. Mi smo prije dva tjedna podnijeli podatke Ministarstvu, ali došlo je do neke zabune pa podaci još nisu provjereni, ali su obećali da će ih provjeriti“, rekao je Sekulić.

Podsjeća kako oni žele odgoditi primjenu odluke INA-e dok se ne utvrde sve činjenice. „Nismo dobili obećanje da će se u tom smjeru ići. Ne mogu reći da je sastanak radi sastanka. Dobro se razgovaralo gotovo sat i pol vremena, no zaključci, rekao bih nisu nikakvi kvalitetni doneseni. Pričalo se i o INA-i i MOL-u. Mi moramo vjerovati da će naše podatke netko razmotriti i da će nas pozvati na sastanak ubrzo“, zaključio je Sekulić.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.