Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
savezdndnaslov

Savez društava “Naša djeca” Hrvatske pomaže djeci Petrinje i ostalih potresom pogođenih područja

PETRINJA – Predstavnici Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske prilikom današnjeg posjeta Petrinji i Društvu Naša djeca Petrinja, susreli su se i s petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem.

“Dolazimo u ime delegacije Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske – krovne organizacije za djecu koja diljem Hrvatske ima svoja matična društva “Naša djeca”. Jedno od vrlo aktivnih društava na ovom području je Društvo “Naša djeca” Petrinja. Inače Grad Petrinja je Savezu vrlo drag partner i veže nas priča “Grad prijatelj djece”. Petrinja je prije tri godine dobila taj prestižan status, s pravom”, rekla je tajnica Saveza Društava “Naša djeca” Hrvatske, Snježana Krpes.

Petrinjskog gradonačelnika informirali su o aktivnostima koje su dosad pokrenuli kako bi pomogli djeci s potresom pogođenog područja.

“Pokrenuli smo niz humanitarnih akcija za djecu s ovog područja uključujući i Petrinju i Sisak i Glinu i Hrvatsku Kostajnicu. Krenuli su i naši stručno-kreativni timovi. Kreativne sadržaje organizirali smo isto tako i za obitelji i djecu s raseljenog područja, koji su smješteni u Mariji Bistrici, Crikvenici, Vinodolu, Opatiji, Našicama – znači diljem Hrvatske pomažemo na način na koji možemo.”

U pomoć su, kaže Krpes, priskočili i prijatelji iz Slovenije koji su prikupili značajna sredstva za pomoć djeci na potresom pogođenom području.

“Animirali smo i naše prijatelje iz Slovenije iz “Zveze Prijateljev Mladine Slovenije” koji su pokrenuli jednu predivnu akciju “Za otroki Petrinje”, pa smo i o tome izvijestili gradonačelnika. Došli smo ustvari porazgovarati što i kako dalje. Znači, Savez društava “Naša djeca” zajedno s gradovima, općinama i županijama – prijateljima djece, zajedno s gradovima prijateljima djece iz Europe spreman je na raspolaganje staviti svoje resurse da vidimo što bismo mogli kroz prikupljanje sredstava i kroz ovo što smo dosad prikupili, izgraditi nešto što će ostati za budućnost djeci i obiteljima u gradu Petrinji”, rekla je tajnica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske.

Na podršci svima koji na različite načine nastoje pomoći, zahvalila je  predsjednica Društva “Naša djeca” Petrinja, Martina Boltužić Dževerlija.

“Jako je značajna humanitarna akcija “Djeca djeci” u koju su se već do sada priključili mnogi gradovi, pa su dječica pripremila poklončiće za male Petrinjce. Do sada smo uspostavili jako dobru suradnju s Gospićem, Čačincima, Bjelovarom, Našicama, Čazmom, Garešnicom, Koprivnicom, Ogulinom … zaista veliki broj općina i gradova nam se pridružio u ovoj akciji, a od prvog trenutka, već par minuta nakon potresa, u pomoć nam je priskočio i Savez društava “Naša djeca” Hrvatske koji zapravo na sve moguće načine pruža podršku i materijalno i psihološki, što nam je sada zapravo ključno.”

Potres je, kaže Boltužić Dževerlija, utjecao i na njihove aktivnosti, ali ih nije obeshrabrio.

“Imali smo jako dobar zamah aktivnosti prije potresa, stvarno puno akcija je bilo u tijeku i puno projekata koje smo uspjeli do sada pokrenuti, ali i puno njih koji su u pripremi. Prostor nije značajnije stradao, ali se nalazi vrlo blizu zgrade “Petrinjke”, pa onda ona stvara ugrozu za boravak tamo. Potres nas je zaista malo spriječio, ali nismo odustali i nismo klonuli duhom – i dalje se sve što smo planirali nastavlja i brojne aktivnosti će i dalje biti za djecu na području našeg grada”, poručila je predsjednica DND-a Petrinja.

Predstavnicima Saveza društava “Naša djeca”Hrvatske zahvalio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

“Zahvalio bih Savezu društava “Naša djeca” Hrvatske, svima vama koji ste danas došli da otvorimo razgovore kako da i za ovaj prekrasan projekt “Djeca djeci”o kojem ste me informirali i za sve buduće projekte, pronađemo najbolji smisao za one koji su najranjiviji – djecu koja su ustvari nevina bića koja teško proživljavaju čitav ovaj stres zbog potresa. Imamo takve primjere na svakom koraku, svaka obitelj je to teško podnijela i normalno da smo svi skupa izuzetno traumatizirani tim našim potresima s kojima svakodnevno živimo”, rekao je Dumbović, prisjetivši  se u razgovoru i višegodišnjeg, složenog procesa koji je trebalo proći te standarda koje je trebalo osigurati kako bi Petrinja postala Grad prijatelj djece.

“Živiš da gradiš i onda ti u dvadeset sekundi potresa sve to jednim velikim dijelom nestane, ali evo ostali su dobri ljudi i njihove dobre akcije. Ja ću uvijek nastojati naći vremena za to – djeca su nam na prvom mjestu i trebaju ostati na prvom mjestu. Tu ćemo dati sve od sebe. Jako je važno tu društvenu infrastrukturu koja je važna za djecu obnoviti što prije i to nam je u našem malom akcijskom planu kojeg treba dati i kroz projekciju svih onih elemenata koji su vezani za aplikaciju i za fondove gdje će u fokusu biti upravo to naše dijete”, kazao je petrinjski gradonačelnik, još jednom zahvalivši svima koji i inače, a pogotovo u ovoj situaciji, nastoje djeci učiniti djetinjstvo sigurnijim i boljim.

“Hvala svim prijateljima, svim gradovima prijateljima djece. To je jedna velika, ogromna obitelj, europska obitelj, da ne kažem i svjetska obitelj, koja stvara te vrijednosti koje su temeljne vrijednosti jednog civiliziranog društva. Vama Martina zahvaljujem što ovdje nekako bdijete nad svakom akcijom i što proživljavate to na jedan poseban način i uvijek ste vi ta “kapsula”, inicijator koji gura, potiče, poziva, koji nas senzibilizira. Društvo inače treba senzibilizirati, pogotovo danas kad svi imamo svaki svoj problem i uvijek misliš da je on najveći, a djeca sve to gledaju i proživljavaju. Svi mi koji smo odgovorni moramo im dati tu jednu određenu sigurnost. Ta sigurnost je jako važna i moramo ostati snažni, mukotrpni da u toj mukotrpnosti dođemo do cilja, da obnovimo svoj grad i sve ovo što je devastirano. Neka nam naša djeca uvijek budu vječita misao i inspiracija da svaki dan za njih napravimo sve više i više”, rekao je Dumbović.

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X