Savjeti petrinjske Policije povodom zimskih uvjeta na cestama Savjeti petrinjske Policije povodom zimskih uvjeta na cestama
PETRINJA – Obzirom je počelo razdoblje zimske službe, iz Policijske postaje Petrinja uputili su obavijest svim sudionicima u prometu te napominju kako sudionici u... Savjeti petrinjske Policije povodom zimskih uvjeta na cestama

PETRINJA – Obzirom je počelo razdoblje zimske službe, iz Policijske postaje Petrinja uputili su obavijest svim sudionicima u prometu te napominju kako sudionici u prometu u mjesecima koji su pred nama mogu očekivati pogoršanje stanja na cestama zbog kiše, snijega i poledice. Više je pojasnio i Miroslav Vuković, djelatnik za prometnu preventivu Policijske postaje Petrinja.

„Zimski uvjeti su na cesti takvi kada je kolnik prekriven snijegom ili se stvorila poledica na cestama. Međutim, u Pravilniku o zimskim uvjetima na cestama stoji da je na zimskim cestama obaveza, bez obzira jesu li zimski uvjeti na cestama ili ne, od 15.studenoga do 15.travnja iduće godine, zimska oprema. To se kod nas odnosi na relaciju državne ceste D37 Sisak-Petrinja i Petrinja-Hrvatska Kostajnica, državna cesta D36“, pojasnio je Vuković.

Za vozače koji nemaju zimsku opremu kazna je 700 kuna. „Vozači mogu imati ljetne gume, s tim da dubina gazećeg sloja ne smije biti ispod 4 milimetra. Netko tko koristi ljetne gume mora imati u vozilu pripremljene lance za snijeg, tko ih nema kazna je 700 kuna. Također, tko isto nema očišćena vjetrobranska stakla od snijega i leda kazna je 700 kuna“, pojasnio je Vuković te dodaje kako autobusi i druga teretna vozila moraju imati lance na pogonskim kotačima ili zimske gume postavljene na pogonskim kotačima.

„Vozači prilagodite brzinu uvjetima na cesti. Najviše nesreća se događa zbog neprilagođene brzine. Ne koristite mobitel za vrijeme vožnje, vozači i putnici vežite se u vozilima, koristite sigurnosni pojas, obavezno je korištenje zimske opreme za nadolazeće vremenske uvjete. Mislim da neće biti nikakvih problema, ali nikada dosta opreza“, zaključio je Vuković koji je također vozačima savjetovao da se prije kretanja na put informiraju o stanu na prometnicama.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.