Sedma obljetnica smrti Đure Brodarca Sedma obljetnica smrti Đure Brodarca
SISAK – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, na sisačkom groblju Viktorovac obilježena je sedma obljetnica smrti prvog sisačko-moslavačkog župana Đure Brodarca. Uz članove obitelji... Sedma obljetnica smrti Đure Brodarca

SISAK – Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, na sisačkom groblju Viktorovac obilježena je sedma obljetnica smrti prvog sisačko-moslavačkog župana Đure Brodarca. Uz članove obitelji Brodarac, vijence i svijeće položile su i obitelji poginulih hrvatskih branitelja te izaslanstva Sisačko-moslavačke županije predvođeno županom Ivom Žinićem i njegovim zamjenikom Ivanom Celjakom te predsjednicom Županijske skupštine Ivankom Roksandić,  kao i Grada Petrinje čije je izaslanstvo predvodio Joso Grahovac, privremeni pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

„Sjećanja su još uvijek na tog čovjeka koji je prvi stao u ovom gradu, u Sisku, u obranu svoje Hrvatske, zajedno s braniteljima. Jedna od osoba koja je u to vrijeme bila ključna u obrani, političkim promišljanjima, te je izabran za prvog župana prije 25 godina. Tada kada su nastale županije, pa do 2005.godine vodio je ovu županiju u onom, možemo reći i najtežem trenutku, u ratno vrijeme kada je preko pola županije bilo okupirano područje, a kasnije oslobađanje u VRO Oluja oslobođeno, trebalo je revitalizirati život na tim područjima“, kazao je Žinić.

Dodaje kako mu upravo zbog toga treba odati veliko priznanje. „Ali i kao neposredni sudionik tih događanja, imao sam priliku često puta biti u društvu u kreiranju određenih vojnih operacija u obrani 1991.godine, pa moram priznati, tada kao pripadnik pričuvnog sastava policije, Đuro me imenovao za prvog zapovjednika Samostalne čete Glina R 1991.godine. Dakle to su trenutci kada smo zajednički stvarali obranu ovog područja, a kasnije oslobađali kroz obnovu života na ovim prostorima pokušali stvoriti kvalitetnije uvjete za život. Nažalost, Đuro Brodaraca koji je rukovodio određenim aktivnostima, nepravedno zatvoren i u tim trenutcima, budući je imao određene i zdravstvene tegobe umire u hrvatskim zatvorima“, kazao je Žinić.

Dodaje kako je upravo to ona nepravda koja je učinjena ovom čovjeku jer je Brodarac cijeloga sebe stavio na raspolaganje za obranu, kasnije za obnovu i stvaranje kvalitetnog života. „Nažalost, život je tako nepredvidivim, danas sedam godina nakon njegove smrti, a uoči najvećeg uspjeha nogometa u Hrvatskoj, kada očekujemo da će Hrvatska postati prvak svijeta, ja u to vjerujem, a vjerujem da bi i Đuro Brodarac vjerovao, jer je on bio dugogodišnji član Izvršnog odbora HNS-a, kratko čak i predsjednik HNS-a. Čovjek koji je zaljubljen u nogomet u Hrvatsku, da je živ imao bi se prilike veseliti. Neka u nedjelju ova pobjeda Hrvatske bude u čast njemu, ali i svim braniteljima i cijeloj Hrvatskoj.

Zajedničku molitvu na groblju Viktorovac predvodio je katedralni župnik preč. Marko Karača, dok je svetu misu zadušnicu u sisačkoj katedrali služio sisački biskup Vlado Košić.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.