Sedma sjednica petrinjskog Gradskog vijeća započela Aktualnim satom (AUDIO) Sedma sjednica petrinjskog Gradskog vijeća započela Aktualnim satom (AUDIO)
PETRINJA – Sedma sjednica petrinjskog gradskog vijeća započela je minutom šutnje za sve hrvatske branitelje i civile koji su dali život za Hrvatsku. Prije... Sedma sjednica petrinjskog Gradskog vijeća započela Aktualnim satom (AUDIO)

PETRINJA – Sedma sjednica petrinjskog gradskog vijeća započela je minutom šutnje za sve hrvatske branitelje i civile koji su dali život za Hrvatsku. Prije početka Aktualnog sata, predsjednica Gradskog vijeća Magdalena Komes obavijestila je vijećnike kako su u Petrinjskoj razvojnoj agenciji PETRA imenovani predstavnici Grada Petrinje, kao što je pročitan odgovor gradonačelnika Darinka Dumbovića o tome zbog čega nema prijenosa sjednica petrinjskog Gradskog vijeća. Razlog zbog čega više nema izravnih prijenosa sjednica petrinjskog Gradskog vijeća je taj što više nema financijskih sredstava u stavci za medijska praćenja.

Komes je izrazila nezadovoljstvo odgovorom na pitanje o djelovanju prometnog redara u Petrinji te je ponovila kako je stanje u gradu neodrživo s parkiranjima. Prvi je na Aktualnom satu pitanje postavio HDZ-ov Inoslav Brkić koji je upitao gradonačelnika što se poduzima da petrinjska Bolnica postane samostalna. Gradonačelnik Dumbović je istaknuo kako naša bolnica ima dugu tradiciju. „To pitanje moramo staviti na razinu Sisačko-moslavačke županije. O svemu i lokalitetu da to bude samostalna bolnica moramo razgovarati i u Hrvatskom saboru i moramo imati određeni konsenzus kako bi politički mogli donijeti odluku Ministarstva zdravlja da to bude ono što pripada Petrinji“, rekao je Dumbović koji je vezano za bolnicu predložio da joj se smanji plaćanje komunalne naknade, kao što predlaže da u toj bolnici rade Petrinjci.

Brkić je ujedno postavio pitanje o čišćenju korita riječice Petrinjčice, na što je Dumbović odgovorio kako će isto predložiti Hrvatskim vodama da očiste kompletno korito Petrinjčice. Slaven Kadečka iz Narodne strane Reformisti postavio je pitanje što se poduzima glede izgradnje sportske dvorane, kao i pitanje što se planira raditi u Gradskoj četvrti Češko selo.

„Sljedeće godine ćemo u prvom ili drugom mjesecu ići s natječajem vrijednim 25 milijuna kuna iz IP-a. Taj dio društvene infrastrukture iz IP-a nije samo dvorana, tu je Dječji vrtić u Češkom selu, tu je dječje igralište, točnije svlačionice u Češkom selu. S velikim zadovoljstvom mogu reći da projekt dvorane ide u prvom ili drugom mjesecu. Proći će dosta vremena do onih dijelova koji su važni, to je potpisivanje ugovora“, odgovorio je Dumbović, a početak gradnje bit će maksimalno za dvije i pol godine.

HDZ-ov Željko Tonković apelirao je da Odbori dobivaju potrebne materijale za rad, kao što je postavio pitanje što je sa 319 tisuća kuna koji su isplaćeni za gradske četvrti i mjesne odobre. Tonković je istaknuo kako nisu dobili spisak koliko je financijskih sredstava koja gradska četvrt i mjesni odbor dobili, kao što nisu dobili podatke o financijskim potporama Poslovnim zonama i PETRA-i, na što je gradonačelnik Dumbović odgovorio kako je to što su zatražili došlo do granice politikanstva.

Anita Begić Hadžipašić iz Narodne strane Reformisti je postavila pitanje o tome u kojoj je fazi izgradnja pročistača. Odgovorio je direktor petrinjske Privrede Zlatko Medved koji je istaknuo kako su u srpnju pristupili izradi dokumentacije za natječaj. „Gdje smo radili na tome da se svi koji zadovoljavaju treći stupanj mogu javiti na natječaj. Mi smo tu dokumentaciju izradili, predali smo je u Hrvatske vode na savjetovanje, odgovor nismo dobili. Po mojim spoznajama, dokumentacija koju smo izradili u igri su dva natječaja, prvo je špranca trebala biti Virovitica koja nije objavljena i sada su ostali Varaždin i Petrinja. Naša dokumentacija je spremna, izrađena, nalazi se u SAFU koji bi trebali dati zeleno svjetlo i dokumentacija bi se vrlo brzo trebala naći na stranicama“, rekao je Medved i dodaje kako se nada da će ovaj natječaj biti proveden do ljeta iduće godine.

MOST-ov Petar Ćosić je postavio pitanje gradonačelniku kakve informacije ima oko smještaja migranata na području Petrinje obzirom o ovoj temi gradom kružne razne priče. Dumbović podsjeća kako Hrvatska mora zbrinuti više od tisuću migranata iz Turske. „S njima se radi anketa na razini MUP-a i točno se dolazi do podataka koje kategorije ljudi od tih 1600 će doći u Hrvatsku. Bio sam na preliminarnom sastanku u Županiji sa županom i sa još niz dužnosnika iz resornih ministarstava gdje smo razgovarali o mogućnosti da dio migranata bude smješten u Maloj Gorici. Konačna odluka nije donesena. Ja sam jasno rekao da će se oko toga morati prvo informirati javnost“, rekao je Dumbović i ističe kako će se oko ovoga morati donijeti politička odluka kada ova točka dođe na dnevni red.

Ćosić je ujedno postavio pitanje zbog čega još uvijek nisu provedene edukacije gradskih vijećnika od strane Udruge gradova Hrvatske, na što je Dumbović odgovorio kako će edukaciju provesti sljedeće godine.

SDP-ova Svjetlana Lazić je postavila pitanje vezano za linijske prijevoze okolnih naselja s Petrinjom te ju zanima na koji način Grad misli povezati okolna naselja s gradom. Dumbović je odgovorio kako će po tom pitanju odgovor dostaviti pisanim putem jer je odgovor dosta zahtjeva. Lazić je ponovno postavila pitanje vezano za prijenos sjednica Gradskog vijeća, odnosno pitala je koliko je koštao prijenos dvije sjednice Gradskog vijeća, na što je Dumbović također odgovorio kako će odgovor na ovo pitanje dobiti pisanim putem.

HDZ-ov Mihael Jurić je postavio pitanje vezano za projekt aglomeracije u Petrinji, točnije hoće li doći do asfaltiranja drugog dijela kroz Češko selo, Mošćenicu te Gajevu ulicu. Dumbović je ponovio kako je taj projekt vrlo zahtjevan, kao što ističe kako su svi sudionici u ovom projektu dobro plaćeni.

„Ono što ja kao gradonačelnik tražim da u budućim koordinacijama, na razini dva puta mjesečno, u ovoj zimskoj službi, moramo vidjeti tko preuzima odgovornost za lokalne ceste, znamo da to preuzima Komunalac, ali u mnogim tim dionicama cestama upravljaju ŽUC i HC. Prije 14 dana sam imao sastanak i jasno smo im dali do znanja da nam dolazi snijeg i poledica. Upravo o toj odgovornosti smo razgovarali na zadnjoj koordinaciji i napravili smo neke pomake. Koliko će oni biti očiti i vidljivi, vidjet ćemo, ne smijemo prelaziti granicu kao politika“, rekao je Dumbović.

HSS-ova Ljubica Sodić je postavila pitanje do kuda se došlo s aktivnostima u petrinjskoj Poduzetničkoj zoni. Gradonačelnik Dumbović je istaknuo kako će komunalna infrastruktura vrijedna više od 20 milijuna kuna u Poduzetničkoj zoni biti izgrađena zahvaljujući Intervencijskom planu, radovi na tome će biti sutra te podsjeća kako su sve parcele u Poduzetničkoj zoni prodane. Smatra kako će komunalna infrastruktura u toj zoni biti završena do rujna iduće  godine.

HNS-ov Nenad Radošević je postavio pitanje vezano za odmaralište Punat. Dumbović je podsjetio kako je prvotno za to odmaralište bio Kaptol, potom razne udruge koje su donijele projekcije oko tog odmarališta, a kao partner se spominjao i Grad Zagreb.

„Ja sam za to da mi Punat u natječaju napišemo da mi želimo partnera. Ako mi dobijemo partner s kojim ćemo podijeliti obveze i održavanje kroz 365 dana, ja sam za to da to bude Grad Zagreb, i da nas on u tom dijelu prisvoji ili usvoji, a da mi šest mjeseci imamo svoj dio kolača“, kazao je Dumbović te dodaje kako se o tome još mora razgovarati.

Radošević je ujedno postavio pitanje vezano za Petrinjku, odnosno je li Dumbović iskoristio svoj saborski utjecaj za rješavanje problema Petrinjke. Dumbović je pritom apelirao i da Radošević preko svog potpredsjednika Vlade lobira da se riješi taj problem.

Na samom kraju pitanje je postavio HSS-ov Miroslav Petračić oko prometne regulacije u centru grada te je predložio određene korekcije oko regulacije prometa. Drugo pitanje odnosilo se na iskorištavanje prostora vojarne u Turkulinovoj ulici, te smatra kako bi upravo u te prostore trebalo smjestiti neka od naših društava, kao što su Gradska limena glazba, potom Folklorni ansambl Petrinjčica i ostali. Oko regulacije prometa gradonačelnik Dumbović je istaknuo kako je ideja dobra te će prijedloge predložiti nadležnim odborima. Što se tiče prostora Vojarne, Dumbović je istaknuo kako će u tim prostorima biti smješten Veteranski centar vrijedan pet milijuna eura. Taj projekt je stavljen u plan Ministarstva hrvatskih branitelja. Govoreći o pronalasku adekvatnih prostora za petrinjska društva, kazao je kako intenzivno razgovara s Ministarstvom državne imovine oko rješavanja tog problema.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.