Sisačka umjetnica predstavlja Hrvatsku na međunarodnom obilježavanju Rođendana umjetnosti Sisačka umjetnica predstavlja Hrvatsku na međunarodnom obilježavanju Rođendana umjetnosti
SISAK/ZAGREB – Na ovogodišnjem međunarodnom obilježavanju  „Rođendana umjetnosti“ u četvrtak, 17. siječnja, Hrvatsku će predstavljati Kolektiv za suvremenu glazbu ARKTIK s projektom „Šapni mi,... Sisačka umjetnica predstavlja Hrvatsku na međunarodnom obilježavanju Rođendana umjetnosti

SISAK/ZAGREB – Na ovogodišnjem međunarodnom obilježavanju  „Rođendana umjetnosti“ u četvrtak, 17. siječnja, Hrvatsku će predstavljati Kolektiv za suvremenu glazbu ARKTIK s projektom „Šapni mi, želim vikati“ sisačke autorice i redateljice Vesne Mačković, multidisciplinarne umjetnice i osnivačice umjetničke organizacije ARKTIK – Instituta za budućnost.

Obilježavanje „Rođendan umjetnosti“ potaknuto je idejom francuskog umjetnika Roberta Fillioua. On je 17. siječnja 1963. ustvrdio da je umjetnost rođena prije 1 000 000 godina. Nakon Filliouove smrti 1987. godine, umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti njegovu zamisao Vječne mreže i 17. siječnja obilježavati kao „rođendan“ umjetnosti.

Zemlje sudionice međunarodnog obilježavanja rođendana umjetnosti i gradovi koji se u proslavu uključuju, čine to svako na svoj način. Važno je samo da su svoje „darove“ koje su pripremili Umjetnosti za rođendan spremni dijeliti, razmjenjivati, slati jedni drugima.

Darovi umjetnosti razmjenjivat će se i radijskim eterom. Kao i dosadašnjih godina, Europska radijska unija (EBU) na svoja dva satelitska kanala omogućit će izravna uključenja nacionalnih i nezavisnih radijskih postaja iz dvadesetak europskih i sjevernoameričkih gradova. U obilježavanje „Rođendana umjetnosti“ („Art’s Birthday“), međunarodni projekt skupine za ars acusticu Euroradija, po četrnaesti put uključit će se i Hrvatski radio koji će 17. siječnja, na svom Trećem programu četiri sata (od 20.00 do 24.00) prenositi kombinirani prijenos iz dvadesetak gradova Europe i Sjeverne Amerike (Bukurešta, Berlina, Ljubljane, Bratislave, Beča, Varšave, Praga, Lausanne, Moskve, Stockholma, Beograda, Freiburga, South Rivera, Lisabona, Graza, Pariza, Berna, Sankt Pöltena, Madrida i Zagreba).

Događaj kojim će se Hrvatska izravno uključiti u ovu međunarodnu razmjenu zvučnih darova umjetnosti, bit će upravo spomenuti projekt Siščanke Vesne Mačković „Šapni mi, želim vikati“ u izvedbi novoosnovanog Kolektiva za suvremenu glazbu ARKTIK.

Ovo je nakon Rusije (Moskva, Petrograd) i Kazahstana,treći u nizu projekata suvremene glazbe iz serijala “Šapni mi, želim vikati!” Vesne Mačković. Za hrvatski dio projekta glazbenici su tijekom prosinca odabrani putem audicije u Zagrebu, a koncert se izvodi na čak 5 jezika. Za prvi postav i nastup na ovoj svjetskoj premijeri povodom međunarodnog obilježavanja Rođendana umjetnosti odabrani su Tijana Gojić Topolnik – vokal, Nino Orepić i Goran Goldberger – perkusije, Adam Webster – violončelo i Želimir Schauer – elektronika i bas gitara.

„Nakon glazbenih suradnji u Kazahstanu i Rusiji veseli me poziv da s hrvatskim glazbenicima kreiram koncert koji će biti treći dio glazbenog projekta “Šapni mi, želim vikati!”. Prvi dio imao je svoje izvedbe u suradnji s ruskim pijanistom i pionirom improvizacije Romanom Stolyarom i našim gostima u Zagrebu, Moskvi i Petrogradu. Drugi dio ostvaren je u suradnji sa suvremenim ansamblom Eegeru i glumicom Zhanel Serghazina u Kazahstanu. Povodom obilježavanja rođendana umjetnosti putem audicije u Zagrebu oformljen je kolektiv različitih instrumentalista i vokalista koji će biti začetak većeg glazbenog kolektiva ARKTIK koji će se u budućnosti proširiti s dodatnim glazbenicima. Veseli nas ovom prilikom ostvariti našu svjetsku premijeru i započeti jedno zanimljivo i uzbudljivo glazbeno putovanje iz Zagreba u svijet“, rekla je umjetnička voditeljica i dirigentica glazbenog kolektiva ARKTIK, Vesna Mačković.

Koncert koji će biti održan u Kući za ljude i umjetnost – Lauba u Zagrebu, počinje u 20.30 (ulaz je slobodan), a uključenje s koncerta u međunarodnu satelitsku razmjenu počet će u 21.00 sat.

U projekt proslave Rođendana umjetnosti, po prvi put se uključio i Tekstilno – tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Naime, kostime za ARKTIK dizajnirale su i izradile studentice Diplomskog studija kostimografije Martina Hrup i Luiza Serblin uz mentorstvo svojih profesorica Ivane Bakal i (Petrinjke) Đurđice Kocijančić.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.