Sisački HDZ poručio: Zaustavljeno je nezakonito trošenje novca u Gradu Sisku Sisački HDZ poručio: Zaustavljeno je nezakonito trošenje novca u Gradu Sisku
SISAK – Gradska organizacija HDZ-a Siska održana je u prostorijama Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije tiskovnu konferenciju na temu „Zaustavljeno nezakonito trošenje novca u Gradu... Sisački HDZ poručio: Zaustavljeno je nezakonito trošenje novca u Gradu Sisku

SISAK – Gradska organizacija HDZ-a Siska održana je u prostorijama Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije tiskovnu konferenciju na temu „Zaustavljeno nezakonito trošenje novca u Gradu Sisku“. Predsjednik sisačkog HDZ-a Ivan Celjak je podsjetio kako su HDZ i koalicijski partneri upozorili sisačku javnost i vijećnike vladajuće koalicije nekoliko dana prije održavanja sjednice sisačkog Gradskog vijeća na nezakonitost odluke o izvršavanju proračuna Grada Siska za 2019.godinu.

„Koja se sastojala u tome da si je gradonačelnika protuzakonito prisvojila pravo da samostalno odlučuje o zaduživanju Grada Siska do iznosa od 10 milijuna kuna. Na samoj sjednici Gradskog vijeća, na kojoj se donosila odluka, HDZ i koalicijski partneri predložili su amandman s kojim su namjeravali uskladiti odluku sa zakonom. Gradonačelnica kao predlagateljica akta, oglušila se na upozorenja, a pojedini vijećnici vladajuće koalicije ismijali su naša upozorenja na nezakonitost i moguće posljedice“, rekao je Celjak.

Podsjeća kako je zakonom jasno propisano da gradonačelnici samostalno smiju odlučivati o kratkoročnom zaduživanju gradova na iznos do milijun kuna, a o svakom drugom zaduživanju višem iznad milijun kuna, odluku mora donijeti Gradsko vijeće.

„Ne želimo vjerovati da je ovo bio pokušaj prikrivenog, drskog kršenja zakona. Raduje nas da su nadležna tijela odlučno prekinula nezakonito trošenje javnog novca, spriječila pokušaj kršenja zakona te poslali jasnu i ozbiljnu poruku gradskog vlasti da nisu iznad zakona. Nadamo se da Grad Sisak ove godine nije ulazio ni u kakvo kratkoročno zaduživanje, jer bi to bilo ozbiljno kršenje zakona i možda zlouporaba položaja i ovlasti“, dodaje Celjak.

Ističe kako je Ured državne uprave na temelju zakona provjerio zakonitost odluke o izvršavanju proračuna Grada Siska za 2019.godinu, te su utvrdili da je ista nezakonita. „Očekivali smo da će gradonačelnica, kao predlagateljica, predložiti odluku o izvršavanju proračuna Grada Siska za 2019.godinu usklađenu sa zakonom na prošloj sjednici Gradskog vijeća, međutim, ta odluka nije bila uvrštena na dnevni red prošle sjednice Gradskog vijeća, a vidimo da nije uvrštena niti na dnevni red ove sjednice Gradskog vijeća. Mi ćemo nakon ove sjednice Gradskog vijeća, sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama, tražiti da nam se dostavi što se događalo u vremenu od kada je Ured državne uprave, odnosno drugostupanjsko tijelo, Ministarstvo uprave, obustavilo odluku o izvršavanju proračuna Grada Siska za 2019.godinu“, zaključio je Celjak.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.