Sisački HDZ traži nižu cijenu vrtića i besplatne udžbenike za sisačke osnovnoškolce Sisački HDZ traži nižu cijenu vrtića i besplatne udžbenike za sisačke osnovnoškolce
SISAK – Članovi Gradske organizacije HDZ-a Sisak održali su danas u sisačkom hotelu Panonija konferenciju za novinare na temu “Prvi tjedan vrtićanaca i školaraca... Sisački HDZ traži nižu cijenu vrtića i besplatne udžbenike za sisačke osnovnoškolce

SISAK – Članovi Gradske organizacije HDZ-a Sisak održali su danas u sisačkom hotelu Panonija konferenciju za novinare na temu “Prvi tjedan vrtićanaca i školaraca – niža cijena vrtića i besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce u Sisku“.

„Rujan je mjesec u kojem aktualna gradska vlast u Sisku kreće s izradom proračuna za 2019. godinu. Ovo je tjedan u kojem je počela nova školska godina, tjedan u kojem se naša vrtićka djeca prilagođavaju svojim vrtićima i smatramo da je ovo najprikladnije vrijeme da pozovemo aktualnu vlast u Gradu Sisku, odnosno da tražimo od aktualne vlasti u Gradu Sisku da prilikom planiranja proračuna za iduću godinu planiraju sredstva kojima će osigurati nižu cijenu vrtića u gradu Sisku, da planiraju sredstva kojima će osigurati besplatne udžbenike i radne bilježnice za sve osnovnoškolce u Sisku, odnosno u svim školama kojima je osnivač Grad Sisak“, rekao je predsjednik sisačkog HDZ-a Ivan Celjak.

Naveo je kako je cijena vrtića u Sisku trenutno viša od cijene vrtića u Zagrebu.

„Trenutno, roditelji u gradski proračun, na ime korištenja vrtićkih programa uplaćuju oko 6,8 milijuna kuna. Kada bi se prepolovila cijena vrtića u Sisku, roditelji bi uplaćivali oko 3,4 milijuna kuna, a isto toliko je potrebno osigurati u proračunu Grada Siska. Sigurni smo da se mudrom preraspodjelom sredstava unutar postojećeg proračuna od 250 milijuna kuna može pronaći 3,4 milijuna kuna i barem prepoloviti cijena vrtića u Sisku“.

Slično je, kaže i s besplatnim udžbenicima i radnim bilježnicama za sve učenice i učenike osnovnih škola u Sisku.

„Cijena svih udžbenika i radnih bilježnica za sve osnovnoškolce u Sisku je otprilike oko 3,4 milijuna kuna. Grad Vukovar, za usporedbu, već petu godinu zaredom osigurava svojim osnovnoškolcima besplatne udžbenike i radne bilježnice. Grad Vukovar primjerice izdvaja oko 15 milijuna kuna za provedbu demografske politike. Smatramo da se ovi iznose mogu osigurati unutar postojećeg proračuna, mudrom preraspodjelom. Na taj način Grad Sisak može doprinijeti unapređenju kvalitete obiteljskog života, jer oko mjera pronatalitetne politike, demografske politike ne bi trebalo biti razmimoilaženja u razmišljanju. Oko toga bi trebao postojati kompromis svih dionika političke scene u Sisku. Ove dvije mjere su samo dio paketa mjera obiteljske politike koji je izradila Hrvatska demokratska zajednica u Sisku“, kazao je Celjak.

U nastavku konferencije uslijedila su novinarska pitanja. Jedno od njih odnosilo se na demografski pad – prema nekim procjenama Sisak je od posljednjeg popisa stanovništva 2011. kada je imao 48 tisuća stanovnika pao na 33-35 tisuća stanovnika. Kako spriječiti odljev, prije svega, mladog stanovništva?

„Hrvatska demokratska zajednica je sa svojim koalicijskim partnerima i ranije na sjednicama Gradskog vijeća predlagala nižu cijenu vrtića. Također, smo predložili i jedan projekt na temelju kojeg bi se u Sisku zaposlilo 50 žena za što bi Grad Sisak dobio 7 milijuna kuna. Nažalost, ti naši prijedlozi su odbijeni od strane vladajuće većine. Mi ćemo i dalje nastaviti s konkretnim prijedlozima. Nastavit ćemo s amandmanima na proračun. Ostale obiteljske mjera iz našeg Programa iznijet ćemo javnosti kada budemo smatrali da je najprikladnije vrijeme. Naravno da i ovim putem nudimo „ruku suradnje“ aktualnoj gradskoj vlasti po pitanjima oko kojih mora postojati kompromis u društvu. Od mnogih političara čujemo o mladima, čujemo o problemu demografije, čujemo o iseljavanjima, međutim, malo čujemo konkretnih mjera. U trenutnoj Strategiji razvoja Grada Siska koja je na snazi do 2020. godine nemamo prijedloga demografskih mjera. Primjerice, u Strategiji se navodi pod „stanogradnja“, izgradnja stanova u naselju Eugen Kvaternik, a ti isti stanovi su useljeni 2004. godine. Dakle, potrebno je voditi kontinuiranu politiku i potrebno je suglasje svih razina vlasti u cilju zadržavanja mladih obitelji u Sisku i u cilju povratka ljudi koji su se iselili iz Siska“, odgovorio je Celjak.

Novinari su željeli čuti i komentar informacija koje su pojavile o tome kako bi Rafinerija u Sisku mogla biti zatvorena 1. siječnja 2019.

„Svi znamo što znači Rafinerija za Sisak, svi znamo što znači gubitak jednog radnog mjesta u Sisku i naravno da je potrebno poduzeti apsolutno sve što je u našim mogućnostima da se zadrži proizvodnja nafte u Sisku, a Vlada RH čini sve što je moguće po tom pitanju“, dogovorio je predsjednik sisačkog HDZ-a.

Na novinarsko pitanje, Celjak je prokomentirao i postupak dodjele plaketa „Marijan Celjak – junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu“.

„Što se tiče samog postupka dodjele plakete, postupak dodjele nije dobar. Nisu jasno utvrđeni uvjeti prijava, kriteriji i mjerila po kojima se plaketa dodjeljuje i ovim putem pozivam aktualnu gradsku vlast da promisli o uvjetima, o mjerilima, kriterijima, da ne dolazi do određenih nesporazuma. Mi ispred Hrvatske demokratske zajednice predlažemo da se u tijelo, odnosno u Odbor koji odlučuje o dodjeli plaketa imenuju zapovjednici sisačkih postrojbi. Upravo su zapovjednici sisačkih postrojbi najkompetentniji da donose takve odluke, jer oni najbolje poznaju ratni put svojih suboraca“.

Novinari su Celjaka pitali i za mišljenje o skorašnjem koncertu Bajage u Sisku.

„Imali smo priliku zadnjih dana čitati u nacionalnim medijima o tome da je srpski pjevač pjevao ratnohuškačke pjesme u okupiranom Kninu za vrijeme Domovinskog rata. Međutim, nakon toga smo čitali u medijima da je osoba koja je to izjavila isto to i demantirala. Što se tiče nastupa Bajage ili bilo kojeg srpskog pjevača koji je pjevao ratno-huškačke pjesme, naravno da takav pjevač nije dobro došao u Sisak, u grad hrvatskih pobjeda, međutim opet ponavljam, osoba koja je to izjavila, isto je i demantirala“, rekao je Celjak, podsjetivši na neke značajne rujanske datume iz Domovinskog rata.

„Mnogo je bilo poginulih, mnogo je bilo ranjenih i normalno da su u tom mjesecu naši hrvatski branitelji posebno emotivni i prilikom odabira pjevača za manifestacije u organizaciji Grada Siska trebalo bi voditi računa o osjećajima hrvatskih branitelja“, zaključio je Celjak na konferenciji za novinare na kojoj su uz njega bili i Vesna Štengl, članica predsjedništva HDZ-a Sisak i vijećnica u sisačkom Gradskom vijeću, Ankica Grubišić, članica predsjedništva HDZ-a Sisak i ravnateljica Doma zdravlja Sisak te članovi mladeži HDZ-a grada Siska: Barbara Brodarac, Maja Mahmutović, Zlatko Mesić, Mihovil Mioković i Ivan Pavlović.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.