Sisačko-moslavačkoj županiji ocjena odličan za transparentnost proračuna Sisačko-moslavačkoj županiji ocjena odličan za transparentnost proračuna
SISAK– Institut za javne financije predstavio je početkom srpnja ove godine najnovije rezultate ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica.... Sisačko-moslavačkoj županiji ocjena odličan za transparentnost proračuna

SISAK– Institut za javne financije predstavio je početkom srpnja ove godine najnovije rezultate ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Kao i prošle, pa tako i ove godine, Sisačko-moslavačka županija je za transparentnost proračuna dobila ocjenu odličan.

Za potrebe ovog istraživanja, Institut je proračunsku transparentnost mjerio brojem ključnih proračunskih dokumenata koji su objavljeni na službenim stranicama gradova, županija i općina : godišnje izvršenje proračuna za 2017.; polugodišnje izvršenje proračuna za 2018.; prijedlog proračuna za 2019.; izglasani proračun za 2019.; proračunski vodič za građane za 2019.

Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8.

„Ipak, usprkos poboljšanjima i vrlo dobrim prosjecima – županije 4,9, gradovi 4,3, općine 3,8 – i dalje su prevelike razlike, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija“, ističu iz Instituta za javne financije.

Cilj je istraživanja utvrditi količinu proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, bez detaljnije analize njihova sadržaja. Sama objava proračunskih dokumenata naravno ne znači da su te jedinice apsolutno proračunski transparentne, ni da su njihove vlasti apsolutno proračunski odgovorne. Objava traženih pet dokumenata samo je potvrda da su se lokalne jedinice pridržavale Zakona o proračunu, Zakona o pravu na pristup informacijama i preporuka Ministarstva financija.

Još uvijek 15 općina nije objavilo ni jedan, a 25 općina i jedan grad je objavilo samo po jedan proračunski dokument . Još uvijek se 23 posto lokalnih jedinica čak ni ne pridržava zakona, odnosno ne objavljuje sva tri dokumenta koja su po zakonu obvezne objavljivati (izglasani proračun, polugodišnje i godišnje izvješće o izvršenju proračuna). Također se 49 posto lokalnih jedinica ne pridržava uputa Ministarstva financija i ne objavljuje dva dodatna dokumenta (prijedlog proračuna i proračunski vodič za građane).

Ove je godine sve dokumente objavilo čak 187 općina, 65 gradova i 17 županija. Bez ijednog objavljenog dokumenta bilo je 2015. čak 18 gradova i 148 općina, a u ovom je ciklusu u toj kategoriji još ”samo” 15 općina.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.