Sisačko naselje Crnac proslavilo svoj dan, održani 19.Mihovilski susreti Sisačko naselje Crnac proslavilo svoj dan, održani 19.Mihovilski susreti
CRNAC – Sisačko prigradsko naselje Crnac proslavilo je svoj dan te su održani tradicionalni, ove godine 19.Mihovilski susreti uz cjelodnevni program. Nakon jutarnjeg ribolovnog... Sisačko naselje Crnac proslavilo svoj dan, održani 19.Mihovilski susreti

CRNAC – Sisačko prigradsko naselje Crnac proslavilo je svoj dan te su održani tradicionalni, ove godine 19.Mihovilski susreti uz cjelodnevni program. Nakon jutarnjeg ribolovnog natjecanja u kapeli sv.Mihaela svetu misu je služio velečasni Ivan Grbešić, župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije nakon čega su kod Društvenog doma položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile.

Predsjednik Mjesnog odbora Crnac Dario Dužić ističe kako im je program isti godinama te nastoje održati ovu tradiciju na životu. Ujedno napominje kako je ova manifestacija važna za mještane Crnca. „Jako je važna. Trudimo se svim silama, da, koliko god je teško, da održimo tu tradiciju. Ovo su 19.susreti i dalje ćemo se truditi koliko god ljudi bilo. Nekada je teže, nekada je lakše što se sponzora tiče. Imamo podršku Grada Siska, a i Županija uvijek uskoči kroz pomoć udrugama“, rekao je Dužić.

mihcrn2

Program je nastavljen kulturno-sportskim i zabavnim zbivanjima na kojima je bio i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak koji je kazao kako je ovo prilika da stanovnici Crnca upoznaju svoje goste s tradicijom i kulturnom baštinom.

„Podržavamo politiku, odnosno borimo se protiv depopulacije ruralnih sredina. Ovo je prigoda za nas dužnosnike da čujemo nešto o problematici ovakvih mjesta. dakle, ako smo u uredu i bavimo se isključivo papirologijom, tada nećemo znati neposredno od stanovnika Crnca recimo da je u okolici Crnca uništen poljski put i na taj način onemogućeno spremanje dozrelog kukuruza za poljoprivrednike koji imaju manje traktore. Isto tako, ovo je prigoda da se prisjetimo svih onih značajnih stanovnika Crnca koji su dali svoj doprinos za izgradnju ne samo modernog Crnca, već Siska i čitave naše županije kao što su obitelj Bobetko, obitelj Živković,Radičević“, rekao je Celjak.

mihcrn3

Na 19.Mihovilskim susretima bila je i predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić. „Malo mjesto Crnac pokraj Siska, za koje ja često znam reći da mu je sudbina bila neodređena, jer razvojem industrije to se mjesto raselilo. Nema puno stanovnika, ali ima jednu veliku dušu. Dušu da očuva svoje mjesto i običaje. Oni su na samoj rijeci Savi, gotovo pod svim industrijskim dimnjacima grada Siska, ali čuvaju tu jednu tradiciju. 19.Mihovilski susreti, zaštitnik sveti Mihael, ja često znam njima reći u razgovoru, vas je zaista pratio i štitio na vašem životnom putu“, rekla je Roksandić te na kraju dodaje kako je mjesto opstalo i nastavilo se razvijati i ono što je bitno, mladi ovdje ostaju. Izrazila je također nadu kako će područna škola u Crncu također ponovno početi s radom.

Foto:SMŽ

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.