Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
folklorsisak2

Sisak domaćin 26.Susreta folklornih ansambala i izvornih skupina

SISAK – Već treću godinu za redom Sisak i Sisačko-moslavačka županija su domaćini Susreta folklornih ansambala i izvornih skupina koje organizira Hrvatski sabor kulture. Prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Radost“ iz Sela je druga najbolja izvorna skupina u Republici Hrvatskoj na 26.Susretima hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina.

Na navedenim susretima u Sisku, čiji je domaćin bila Zajednica kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije, predstavilo se 15 izvornih skupina iz cijele Hrvatske, dok su prije nekoliko dana u Čakovcu svoja umijeća pokazala društva koja se bave scenskim, koreografiranim folklorom.

Ivan Mužek, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije je istaknuo kako je potrebna velika organizacija oko jednog ovakvog događanja. „Unazad tri godine koliko Zajednica postoji vidi se značajan pomak u nastupima svih folklornih društava koji su naši članovi, a ujedno kada su naši članovi onda su i članovi Hrvatskog sabora kulture, jer upravo taj sustav predsmotri i smotri koje prati stručni žiri i delegiran je od Hrvatskog sabora kulture, utječu na to da ta kvaliteta iz smotre u smotru bude sve bolja i bolja. To se odnosi na kvalitetu pjesme, na kvalitetu tamburaške i druge tradicijske glazbe, kvalitetu odijevanja i primjene narodne nošnje na sceni. Teži se izvornosti, teži se originalnosti da sve bude prikaz starih vremena točno onako kako treba i biti“, rekao je Mužek.

Hrvatski sabor kulture skrbi za 203 folklorna ansambla, 355 dječjih folklornih ansambala i 259 izvornih folklornih skupina, a još jedne susretu u Sisku pohvalio je i tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić.

„Od 1948.godine više od 70 godina radimo u skoro istim usmjerenjima kao što su ih naši prethodnici učvrstili, a to je organizacija seminara kojima obrazujemo naše voditelje, a onda i rad naših KUD-ova, a zaista i jednom velikom organizacijom 10 manifestacija od državnog značaja i također nakladničkom djelatnošću, budući da moramo osuvremenjivati i programe naših ansambala. Mi smo zahvalni našim zajednicama, prvenstveno koje na svojim terenima na županijama sve rade u suradnji sa Hrvatskim saborom kulture. Dijelimo taj posao očuvanja i razvoja kulturno-umjetničkog amaterizma, odnosno očuvanja kulturnih posebnosti Republike Hrvatske“, rekao je uvodno Jelavić i dodaje koliko se situacija na terenu promijenila u odnosu na 10 godina prije.

„U našoj organizaciji udvostručio se broj članova, unazad 10 godina tada smo imali oko 500-tinjak članica, danas imamo 1010 udruga sa 2221 izvođačkim sastavom i oko 200-tinjak likovnih i književnih stvaratelja. Tako da se on širi i pojačava, ali iznimno raduje i kvaliteta, budući da osim masovnosti nas zanima i kvaliteta kulturno umjetničkog amaterizma i ona je u porastu, što dokazujemo svake godine na našim susretima, neprestano moramo izmišljati nove nagrade kako jednostavno ne bi one najkvalitetnije pustili kućama bez zasluženih nagrada“, dodaje Jelavić.

Predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić je istaknula kako se na području naše županije radi i brine o očuvanju kulturne baštine te da držimo do našeg nasljeđa. „Dajemo potporu svim čuvarima tradicije. Smatramo da bez tradicije, bez očuvanja kulturne, folklorne, graditeljske baštine, sve su to resursi koji na neki način ocrtavaju život ovog našeg kraja. Ponosni smo na to i svakako ćemo uvijek pružati potporu jer bez očuvanja našeg nasljeđa i naše baštine nema ni budućnosti“, rekla je Roksandić.

Pobjedu na 26.Susretima folklornih ansambala i izvornih skupina odnijela je Folklorno kulturna udruga „Primorska lijera“ iz Dubrovačkog primorja, dok je treće mjesto osvojio KUD „Slavko Janković“ iz Andrijaševaca.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X