Sjećanje na Gordana Lederera, prošlo je 27 godina od pogibije HRT-ova snimatelja Sjećanje na Gordana Lederera, prošlo je 27 godina od pogibije HRT-ova snimatelja
HRVATSKA KOSTAJNICA – Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, pokraj spomen-obilježja „Slomljeni pejzaž“, obilježena je 27.godišnjica pogibije HRT-ovog snimatelja Gordana Lederera koji je 1991.... Sjećanje na Gordana Lederera, prošlo je 27 godina od pogibije HRT-ova snimatelja

HRVATSKA KOSTAJNICA – Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice, pokraj spomen-obilježja „Slomljeni pejzaž“, obilježena je 27.godišnjica pogibije HRT-ovog snimatelja Gordana Lederera koji je 1991. godine poginuo na tom mjestu snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu.

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić se prisjetio susreta s Ledererom. „Sjećam se da mi je negdje krajem šestog mjeseca rekao da ide u rat. Moram reći da me ta vijest potresla tako da su i danas nakon 27 godina još uvijek živa ta sjećanja. Gordan Lederer je svojom kamerom prenosio događanja, a osim ovdje u ovom području, također je snimao u Kninu i ostalim područjima i svjedočio o događanjima u Domovinskom ratu jer je to tada bilo oružje jednako važno kao i ono pravo oružje, da se širi istina“, kazao je Bačić.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je podsjetio kako je izvještavanje o istini u Domovinskom ratu bilo značajno u to vrijeme. „Sjetite se kakva je samo bila srpska propaganda u to vrijeme. Što su govorili? Da ustaše napadaju srpska sela, da su srpska sela spaljena. Potpuno kontra su govorili i zato su i Gordan Lederer i svi drugi ratni izvjestitelji bili bitni da prenose pravu istinu o onome što se događalo na ovom prostoru. Pa i nama koji smo na nekim drugim dijelovima bili, bilo je važno da znamo što se događa na svakom djeliću naše tada Republike Hrvatske, na svakom djeliću je bio napad na civile i hrvatsku državu. Ovo ubojstvo se dogodilo tek nekoliko mjeseci nakon proglašenja od strane Hrvatskog sabora, neovisnosti Republike Hrvatske“, istaknuo je Žinić.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, je kazao kako se zahvaljuje Ledereru na prenošenju istine o Domovinskom ratu. „U vrijeme početka agresije na Republiku Hrvatsku, Gordan Lederer i dragi prijatelji koje posebno pozdravljam ovdje iz Zbora ratnih izvjestitelja, dali su neizmjeran doprinos prenoseći tu sliku u sve domove u Republici Hrvatskoj i diljem svijeta. O tome što se događa na ovim područjima, kroz tu sliku, unijeli su sliku, sva svoja umjetnička ali profesionalna i domoljubna načela i sposobnosti. Uspjeli su u tome prenijeti tu sliku, na koji način hrvatski branitelji, u kojim uvjetima, brane svoju domovinu“, rekao je Medved.

I izaslanik hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, umirovljeni brigadir Drago Horvat je također podsjetio na Ledererovu veliku ulogu u prenošenju istine o Domovinskom ratu. „Tako dugo dok Gordan Lederer živi u našim sjećanjima, on je s nama. Osobno se nadam i vjerujem da će udruge proizašle iz Domovinskog rata, HRT, udruge novinara izvjestitelja iz Domovinskog rata, vječno se prisjećati za mene najboljeg fotografa i ratnog izvjestitelja kojeg sam upoznao u životu. Čast mi je bila i zadovoljstvo upoznati tako iznimnog čovjeka, iznimnih ljudskih kvaliteta, čovjekoljuba, domoljuba i profesionalca. Sve te tri osobine su bile kod Gordana Lederera“, rekao je Horvat.

U spomen na Gordana Lederera, brojna izaslanstva su položila vijence i zapalili svijeće pokraj spomen-obilježja kojeg je HRT svečano otkrio 2015. godine. Gordan Lederer poginuo je 10. kolovoza 1991.godine u 33. godini na radnom zadatku na brdu Čukur. Bio je pogođen metkom iz snajpera tijekom snimanja hrvatskih branitelja u njihovoj akciji za vrijeme srpskih napada na Pounje. Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima rata, poslije montirane u legendarna „Banijska ratna praskozorja“.

Foto:SMŽ

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.