Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
15zupanijskaskupstina

Sjednica Županijske skupštine započela Aktualnim satom, postavljeno devet pitanja

VELIKA LUDINA – U Velikoj Ludini se danas održava 15.sjednica Županijske skupštine koja je započela Aktualnim satom. Prvo pitanje postavio je Dario Hegel iz HSP-a dr.Ante Starčević, a pitanje se odnosilo na nedavno kupljeno dostavno vozilo Osnovnoj školi Zorka Sever u Popovači, kao što ga je zanimalo što je i koliko je do sada uloženo u naše škole.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je podsjetio kako je navedeno vozilo kupljeno za dostavu toplih obroka u područne škole Osnovne škole Zorka Sever Popovača te dodaje kako to nije prvo takvo vozilo nabavljeno za potrebe škola s područja naše županije. Dodaje kako je nabavka ovakvih dostavnih vozila zapravo dio projekta putem kojeg Županija nastoji osigurati pet toplih obroka tjedno za naše učenike.

Kako bi navedeni projekt bio u cijelosti ostvaren, uskoro će sve 22 osnovne škole kojima upravlja Sisačko-moslavačka županija imati obnovljene kuhinje, za što je uloženo više od sedam milijuna kuna. Župan Žinić također podsjeća kako se intenzivno radi na energetskoj obnovi škola na području naše županije. Do sada ih je energetski obnovljeno sedam, a uskoro će ih biti obnovljeno ukupno 13. Za energetsku obnovu kroz brojne projekte osigurano je više od 100 milijuna kuna.

Hegel je ujedno postavio pitanje koliko je do sada sanirano cesta poznatim modelom 50:50, prema kojem 50 posto financijskih sredstava osigurava Županijska uprava za ceste, a preostalih 50 posto gradovi i općine.

„U prošloj i ovoj godini je to u iznosu od gotovo 18 milijuna kuna i već do sada, ili će biti do kraja godine, će biti završeno 38 kilometara u raznim gradovima i općinama. Ovdje moram reći da veliki broj, odnosno jedan dio općina i gradova ne želi sudjelovati u ovakvom projektu, međutim smatram da je to jedan izvrstan model“, odgovorio je župan Žinić te dodaje kako su u zadnje tri godine, pa sve do kraja ove godine, obnovili više od 200 kilometara županijskih cesta.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Stipo Šapina je odgovorio kako su tijekom ove godine realizirali 18 milijuna kuna projekata obnove cesta po ovom modelu, a do kraja godine će realizirati dodatnih 18 milijuna kuna. „U tijeku je u osam općina i gradova izgradnja po ovom modelu, Glina, Hrvatska Kostajnica, Hrvatska Dubica, Lipovljanima, tako da se u svim općinama koje su potpisale ovaj model, u tijeku su radovi. Na dva natječaja smo imali žalbeni rok. Radi se o Općini Lekenk, međutim žalbeni rok je završen i mi očekujemo  da će idući tjedan u toj Općini započeti radovi“, rekao je Šapina.

MOST-ov Milan Brigljević je postavio pitanje nakon objavljenog članka u Jutarnjem listu koji navodi kako je naša županija prošle godine poslovala s gubitkom od 314 milijuna kuna. Dodaje kako ima saznanja da županija redovito ne podmiruje preuzete obveze prema školama, kao i sportskoj zajednici stoga je postavio pitanje županu je li naša županija bankrotirala i zbog čega to krije od vijećnika i javnosti.

Župan Žinić je istaknuo kako ga je iznenadio ovaj natpis u Jutarnjem listu da je županija završila s gubitkom od 314 milijuna kuna. „Naravno da i ova županija kao i ostale, gradovi i općine, imamo itekako puno obaveza u odnosu na punjenje proračuna, na sve ono što je potrebno, što smo planirali. Reći ću i dalje planiranje sljedećeg proračuna će biti na način da ćemo raditi nove projekte. Reći ću vam, prošlo tjedan na kolegiju, naš direktor Razvojne agencije gospodin Čelan je rekao da je županija pripremila više od milijardu kuna projekata. Nije sve za županiju, govorimo o svim projektima na području cijele županije. Veliki je to broj projekata koji se financiraju iz proračuna“, rekao je uvodno Žinić te dodaje kako nije jednostavno poslovati, te podsjeća kako imaju i neke naslijeđene dugove.

Dodaje kako su određena financijska sredstva županijskom sportskom savezu prebačena, a kako oni dalje transferiraju novac nije mu poznato. Govoreći o ostalim plaćanjima, potvrdno je odgovorio kako ima određenih zakašnjenja u plaćanju, ali dodaje kako pronalaze rješenja kako podmirivati obveze.

„Ovog trena županija posluje stabilno. Nikada nismo bili blokirani. Bilo je najava da će županija biti blokirana zbog dugovanja bolnice. To je jedan veliki problem. Zdravstveni sustav ovog trenutka, koji je takav kakav je dobar, možemo reći na razini Hrvatske, košta i ovakav zdravstveni sustav je neodrživ što se tiče plaćanja“, odgovorio je Žinić.

HNS-ova Adelina Ivković je postavila pitanje je li Opća bolnica dr.Ivo Pedišić u Sisku u cijelosti sanirana prije nego što je vraćena pod okrilje Sisačko-moslavačke županije. „Bolnica je otišla u sanaciju prije 2013.godine s minusom od 30 milijuna kuna. Vraćena je županiji 2016.godine s minusom od 75 milijuna kuna. Toliko o kvalitetnoj sanaciji države koja je napravljena nad našim županijskim bolnicama. Nije taj sustav jednostavno održavati, vidjeli ste po medijima da je dosta buke i prašine sa razlogom oko tih bolnica. Gotovo u svakom mom javnom obraćanju novinari pitaju, čuli smo da će i sisačka bolnica biti blokirana. Nikada nije bila blokirana“, odgovorio je Žinić te dodaje kako je upravo po ovom pitanju, zajedno sa ravnateljem sisačke Bolnice, održao nekoliko sastanaka s resornim ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem.

Ivković je također pitala do kuda je stigla obnova Galdovačkog mosta u Sisku, kolika je vrijednost projekta i hoće li most još koji put biti zatvoren za promet. „Rekonstrukcija mosta je vrijedna 10 milijuna kuna. Obnavlja se nekoliko mjeseci. Rok završetka svih radova je 20.ožujka sljedeće godine po ugovoru. Ja vjerujem da će rok biti i prije, ali ne želim ljudima dati lažnu nadu jer sve ovisi o vremenskim uvjetima. Ukoliko bi ovakvo vrijeme bilo do kraja godine, ukoliko bi radile asfaltne baze, on bi mogao biti puno prije gotov. On je sada naizimjenično otvoren, bio je 15-tak dana potpuno zatvoren. Bit će u još jednom trenutku potpuno zatvoren na sedam dana“, najavio je Žinić.

HSS-ov Mijo Latin je postavio pitanje županu zna li tko sada upravlja Zadrugom proizvođača Sisačko-moslavačke županije i kako posluje. Župan je odgovorio kako Zadrugom trenutno upravlja Nermina Sarkotić sa još 10 ljudi te poručuje kako funkcioniraju na način da taj projekt „Kupujmo lokalno“ učine održivim. Govoreći o dostavi putem dronova, ističe kako je to bila jedna inovacija i jedan od pokušaja da se uvede nešto novo.

Latin je ujedno postavio pitanje zbog čega je od predviđenih 12 milijuna kuna u ovoj godini za poljoprivredu isplaćeno samo 81 tisuća kuna, ili 0,68 posto od predviđenog iznosa. Žinić odgovara kako će županija uskoro raspisati natječaje za potpore poljoprivrednicima za 23 mjere, te će uredno isplatiti te potpore.

HDZ-ov Mijo Šepak je postavio pitanje koji turistički programi biti sufinancirani na temelju nedavno potpisanog ugovora u Iloku. „Jedan od projekata kojeg smo potpisali je izrada studije za upravljanje kvalitetom u turizmu Sisačko-moslavačke županije. Jedna studija koja bi trebala dati sve odgovore na na koji način u budućnosti bi se trebao taj kontinentalni turizam razvijati. Vrijednost ovog projekta je 228 tisuća kuna, 200 tisuća su bespovratna sredstva, a 28 tisuća će osigurati Županija iz svog proračuna. Drugi projekt je sastavni dio jednog većeg projekta naše NATURA 2000 gdje u Petrinji gradimo Interpretacijski centar. Da bi taj centar upravo dao sve mogućnosti, želimo opremiti tu multimedijalnu dvoranu sa najmodernijom tehnologijom koja bi omogućila posjetiteljima doista da vide sve što to pruža naša županija kojom upravlja naša Javna ustanova za zaštitu prirodne baštine. Ovaj projekt je vrijedan 723 tisuće kuna, mi smo od Ministarstva tražili 653 tisuće kune, odobrena su sredstva od 325 tisuća kuna“, otkrio je Žinić.

Sjednica Županijske skupštine nastavljena je raspravom o 17 predloženih točaka na Dnevnom redu.

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X