Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
dvdmoscenica03072020gore

Skromno, DVD Mošćenica u sklopu Skupštine obilježio 40 godina postojanja

MOŠĆENICA – Iako je prvotno Redovna godišnja skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mošćenica trebala biti održana u ožujku ove godine, zbog još uvijek aktualne situacije s koronavirusom i nakon što su popustile određene mjere, održana je ovoga petka u prostorijama Hrvatskog doma u Mošćenici. Predsjednik DVD-a Mošćenica Boro Pavičić je istaknuo kako će i ova Skupština biti u skraćenom obliku, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera.

„Ovom prilikom se ispričavam dragim gostima koji su trebali doći, koji su inače dolazili na našu Skupštinu, nikoga nismo zvali zbog situacije. Ne želimo da se bilo tko ovdje zarazi. Isto tako svake godine na našu Skupštinu su dolazila djeca i mladež, sve su to naša djeca i mladež kojih imamo 64. Mi smo za njih organizirali posebno prije ove sadašnje situacije, jedno malo druženje, ali isto tako, sve je to bilo na otvorenom, djeca nisu bila blizu jedni drugima, podijelili smo im darove koje smo im mislili podijeliti za vrijeme održavanja Skupštine koja je trebala biti u ožujku“, rekao je uvodno Pavičić.

Podsjetio je kako DVD Mošćenica trenutno ima 143 člana. „Od aktivnosti koje smo imali prošle godine bili smo na šest KUP natjecanja i na sedmom onom najjačem, na županijskom natjecanju u Trebarjevu Desnom 7. srpnja i osvojili smo s prvom ekipom šesto mjesto od 76 ekipa, a s drugom ekipom 39. mjesto od 76 ekipa. Nakon dosta godina stanke nastupila je i naša mladež i osvojila 19. mjesto. Od KUP natjecanja bili smo 17. kolovoza u Potoku i osvojili smo 4. mjesto od 19 ekipa, 24. kolovoza u Donjoj Gračenici osvojili smo 13. mjesto, 25. kolovoza u Svinjičkom smo nastupili s dvije ekipe i zauzeli smo 13. i 19. mjesto, 31. kolovoza u Trebarjevu na KUPU Posavine, što smatram jednim od najjačih poslije županijskih natjecanja, tu smo osvojili 2. mjesto od 17. ekipa. 8. rujna smo bili u Voloderu, te smo zauzeli 7. mjesto od 19 ekipa“, nabrojao je Pavičić.

Tijekom prošle godine DVD je održao ukupno 16 sastanaka, imali su svega dvije intervencije gašenja požara, a sudjelovali su sa svojim članovima u brojnim vjerskim događanjima. „Prošle godine 12. travnja smo nabavili novo kombi vozilo koje je financirala Vatrogasna zajednica Grada Petrinje. Uz nabavljeno novo kombi vozilo kupili smo i auto prikolicu. Ukupna vrijednost nabavljenog kombi vozila i auto prikolice je 320 tisuća kuna. Još jedno društvo je dobilo takav kombi i takvu prikolicu, a naš dotadašnji kombi kojeg smo imali, odlukom Vatrogasne zajednice Grada Petrinje je dodijeljen DVD-u Nebojan“, podsjetio je Pavičić.

Od aktivnosti iz prošle godine Pavičić je istaknuo još jednu. „Mi smo 24. svibnja preuzeli i postavili doniranu betonsku garažu ovdje pored DVD-a, koju nam je donirala Crkva Preobraženja Gospodnjeg sa Slatine. Radove je izvodilo pet članova DVD-a. Ovom prilikom bih se posebno zahvalio bivšem župniku Josipu Karasu i sadašnjem župniku Damiru Cekoviću na izvršenju obećane donacije, te Cestama Sisak i obrtniku Zdravku Cvitašu. Oni su nam obećali tu garažu, to su nam ispunili, dali su nam, dobili smo donaciju od Cesta Sisak labudicu, a gospodin Zdravko Cvitaš je došao sa svojom dizalicom i sve skupa to prenio ovdje i sada se u toj betonskoj garaži nalazi novo kombi vozilo koje imamo. U staroj garaži se nalazi prikolica koja je kupljena, tako da je sve pod krovom“, rekao nam je Pavičić, te dodaje kako jako puno pažnje pridaju upravo najmlađim članovima DVD-a Mošćenica s kojima rade četiri voditeljice.

O planovima za ovu godinu Pavičić je kazao: „Planova za ovu godinu imamo kao i svake godine. Ne možete nešto raditi, a da nemate plan za ubuduće. Ali obzirom na ovu situaciju sve stoji. Kada dobijemo bilo kakvu uputu za bilo kakve aktivnosti, mi ćemo se aktivirati i raditi. Da li će to biti pomoć Gradu, da li će to biti pomoć Javnoj vatrogasnoj postrojbi, Crvenom križu Grada Petrinje, sve što bude trebali mi ćemo se i dalje odazivati. Okupljanja nema, okupljanja djece nema, vježbi nema, dok god se situacija ne popravi. Kada se situacija popravi, onda ćemo krenuti vježbama i ostalim aktivnostima“, poručio je Pavičić.

Podršku članovima DVD-a na njihovoj Skupštini dao je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović. „Danas treba prije svega, doći ovdje među vatrogasce i reći im hvala, jer mislim da posebno zaslužuju jednu vrstu poštovanja, koji imaju svoj kontinuitet, da li to bio COVID ili Domovinski rat, vatrogasci su znali uvijek nositi težinu problema. Zato je dobro da se okupimo na određenoj distanci. Kada pogledamo vatrogastvo u Petrinji i ovdje u Mošćenici, dosta se očekuje, ali i dosta smo napravili u vatrogastvu. Kupili smo puno opreme, kamione, vozila, kombije. To je standard i to ne bi trebalo biti u pitanju. Želimo vatrogastvu reći da želimo da nam budu partneri, na koje se možemo osloniti“, istaknuo je Dumbović.

Najavio je završetak energetske obnove Doma u Vatrogasnoj ulici u Petrinji, kao što najavljuje u Mošćenici gradnju Vatrogasnog doma vrijednog i do sedam milijuna kuna. Ovu redovnu godišnju Skupštinu članovi DVD-a odlučili su iskoristiti za skromnu proslavu 40 godina postojanja ovog društva, obzirom je isto osnovano 18. rujna 1979.godine. Naime, prošle godine zbog financijskih razloga nisu mogli obilježiti ovu veliku obljetnicu, stoga su je odlučili na skroman način obilježiti ove godine.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X