Skupština Kulturno – umjetničke udruge „Seljačka sloga“ Graberje Skupština Kulturno – umjetničke udruge „Seljačka sloga“ Graberje
GRABERJE – Kulturno – umjetnička udruga „Seljačka sloga“ Graberje održala je sinoć svoju 13. redovnu godišnju Skupštinu. „Prema pisanim tragovima, ova udruga baštini tradiciju... Skupština Kulturno – umjetničke udruge „Seljačka sloga“ Graberje

GRABERJE – Kulturno – umjetnička udruga „Seljačka sloga“ Graberje održala je sinoć svoju 13. redovnu godišnju Skupštinu.

svi tekst

„Prema pisanim tragovima, ova udruga baštini tradiciju Društva „Seljačka sloga“ osnovanog u Graberju 1948. godine. Prema nekim pričama, prema usmenoj predaji, Društvo je postojalo već 1927. godine. No, sa sigurnošću možemo reći da je Društvo od 1948. do 1991. radilo kontinuirano. Za vrijeme Domovinskog rata, rad Društva je prekinut, a onda smo se ponovno okupili 2004. godine i od tada ponovno kontinuirano radimo“, rekao je Joso Škrljac, predsjednik KUU „Seljačka sloga“ Graberje koja trenutno broji 46 članova.

Škrljac kaže kako imaju članove svih uzrasta, a pridružuju im se i zainteresirani iz okolnih mjesta – Marin Broda, Glinske Poljane, Starog Broda i dr.

„Svi koji imaju volju i želju, dobro su došli“, poručio je Škrljac.

škrljac tekst

Od prošlogodišnjih nastupa, ističe onaj u Raštanama Donjim u Općini Sveti Filip i Jakov na manifestaciji „Pisme moje u škatuli stoje“, večeri folklora i starih običaja koju organizira tamošnji KUD „Sveti Ivan Glavosijek“. Na ovoj manifestaciji članovi „Seljačke sloge“ izabrani su za najbolju pjevačku skupinu.

Kao predstavnici Sisačko – moslavačke županije nastupali su i na najstarijoj smotri folklora u Hrvatskoj „Brodskom kolu“ u Slavonskom Brodu. Nastup su izborili na Županijskoj smotri folklora Sisačko – moslavačke županije održanoj 2015. godine u Martinskoj Vesi.

Već tradicionalno, u lipnju su, pod pokroviteljstvom Županije, održali „Ivanjske susrete“ u Graberju, desete po redu. Sudjelovali su i na proslavi Lovrenčeva u Petrinji te na 49. Voloderskoj jeseni na kojoj je njihova članica Josipa Škrljac osvojila drugo mjesto u izboru najbolje beračice.

Što se tiče nošnji, Škrljac kaže kako su to uglavnom privatne nošnje samih članova.

„Većinom su to naše vlastite nošnje, ono što smo uspjeli spasiti početkom rata, iako nam je većina nošnji ostala ovdje i spaljena je. Financijski malo nam pomogne Grad, malo Županija. Tako smo primjerice uspjeli nabaviti opanke. Uglavnom, snalazimo se“, kazao je Škrljac.

skupna tekst

Planovi za ovu godinu, na tragu su prošlogodišnjih, kaže Škrljac.

„Održavat ćemo probe plesne, pjevačke i dramske skupine kao i svirača. Pripremat ćemo se za nastupe na smotrama i nastupati tamo gdje budemo pozvani. Ove bliže nastupe odrađujemo vlastitim prijevozom, a za putovanja nekud dalje, ovisimo o stanju financija. I ove godine dočekat ćemo hodočasnike iz Gornjeg  Viduševca i Gline za Veliku Gospu. Održavat ćemo okoliš Društvenog doma, a pokušat ćemo urediti i jednu prostoriju u Domu za spremište koje će nam služiti za odlaganje opreme naše Kulturno – umjetničke udruge. Ove godine odlučili smo sakupljati i stare materijale – pjesme i plesove i običaje naših starih koji su već pomalo zaboravljeni“.

Članovima Kulturno – umjetničke udruge „Seljačka sloga“ Graberje uspjeh u daljnjem radu na sinoćnjoj su Skupštini poželjeli brojni gosti, predstavnici drugih kulturno – umjetničkih društava i udruga : Kulturno- umjetničke udruge Viduševac, KUD-a „Seljačka sloga“ Gređani, Kulturno umjetničke udruge umirovljenika „Treća sreća“ iz Gline, KUD-a „Čuntićanka“ iz Hrvatskog Čuntića, Zavičajnog kluba Marin Brod, KUD-a „Hrastovička gora“ iz Hrastovice, KUD-a „Pokupljanka“ iz Bresta Pokupskog,  KUD-a „Budičanka“ iz Budičine i Folklornog ansambla „Petrinjčica“ iz Petrinje.

crnković tekst

 „Drago nam je što se možemo okupiti ovdje i što možemo prezentirati ono što volimo, a to je naš folklor, to su naši običaji koje želimo polako prenijeti i na našu djecu. Jedna dobra stvar nam se događa – počelo se cijeniti ono što su naši djedovi i bake čuvali, spremali i što su pokazivali – vadili iz škrinja svoju nošnju, nosili je i bili ponosni na nju. Moramo raditi svi zajedno da sačuvamo to što imamo, da probamo educirati mlade, da naučimo raditi nošnje, da to prenesemo s baka na nas mlađe i onda to prezentiramo. Nemojmo se sramiti svojeg“, poručio je jedan od gostiju, Slavko Crnković iz Kulturno – umjetničke udruge Viduševac koji je upozorio i da glazbena baština Banovine nije notno obrađena. Predložio je da se svi KUD-ovi i udruge slože i zajedno organiziraju smotru izvornog folklora Banovine kako bi se baština zabilježila i sačuvala.

Na Skupštini je bio i Vido Bagur, stručni suradnik Međunarodne smotre folklora u Zagrebu koja će ove godine predstaviti upravo pjesme, plesove i običaje Banovine.

bagur tekst

„Mi gradimo jedan krasan program i ove ćemo godine na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu predstaviti Banovinu, tradicijsku kulturu ovog kraja. Moram biti iskren, kad sam krenuo ovamo, nisam znao u što krećem, a bavim se ovim poslom već pedeset godina – hoću reći koliko je vaš kraj neistražen. Sada sam puno toga vidio, naučio od vas bezbroj stvari i vidio da imate krasnu građu i da volite to što radite. Ovo je ujedno prilika da oživimo neke stvari koje su zaboravljene u ovom kraju, a šteta je da ih ne revitaliziramo. Nama starijima nitko ne odobrava da tradiciju našeg naroda ponesemo sa sobom u grob, nego da je na bilo koji mogući način ostavimo budućim pokoljenjima“, rekao je Bagur.

Dodao je kako je Institut za etnologiju i folkloristiku, na inicijativu Tvrtka Zebeca, umjetničkog ravnatelja Smotre folklora, već napravio projekt i na proljeće se njegovi predstavnici spremaju krenuti u istraživanje i bilježenje napjeva Banovine.

Zajedno s izaslanicom zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Sandom Kolaković, Skupštini se pridružio i petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović.

dumbovic tekst

Grad Petrinja nedavno je mještanima Graberja pomogao u opremanju kuhinje u njihovu Društvenu domu, a gradonačelnik Dumbović najavio je i nastavak potpore.

„Došao sam iz poštovanja prema vama, jer znam da ste vi pravi čuvari baštine koju ste naslijedili od svojih baka i djedova. Mislim da je to jedna dodatna garancija i inspiracija za budućnost. Vidim i da ste dosta ambiciozni. Ambicije treba imati i kada želimo čuvati vrijednosti koje smo naslijedili. Želim vam da svojim radom i dalje budete dobri ambasadori baštine grada Petrinje i da pronosite ime Petrinje diljem Lijepe naše i šire. Grad će stati maksimalno iza Graberja, jer je Graberje izniklo iz pepela poput feniksa, jer je prošlo Domovinski rat u kojem je ovo mjesto bilo devastirano. Dali ste sve od sebe da biste vratili život u svoje mjesto i da bi sačuvali ono što ste dobili u nasljeđe od svojih djedova i baka, kulturnu i tradicionalnu vrijednost. Kao gradonačelnik sam ponosan. Želim vam puno sreće u radu i bit ću vam podrška“, rekao je Dumbović .

Dodao je kako kroz zajedničke projekte treba iskoristiti mogućnost povlačenja sredstava iz EU fondova.

 

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.