Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
ruzvirištenaslov

Skupština Ribolovne udruge „Petrinja“ – C&R Jezero Zvirište

PETRINJA – Ribolovna udruga „Petrinja“ 10. je siječnja ove godine u prostorijama Udruženja obrtnika Petrinje, Gline i Topuskog u Petrinji održala redovnu godišnju sjednicu svoje Skupštine na kojoj su usvojena izvješća o radu i financijama za prošlu, te plan rada i financijski plan za 2020. godinu.

Ova Udruga svoje aktivnosti provodi na jezeru „Zvirište“ u Novoj Drenčini, umjetnom jezeru u blizini Kupe koje je svojedobno nastalo iskapanjem zemlje za nekadašnju ciglanu u Češkom selu. Do prije nekoliko godina, zapušteno jezero, obraslo u šikaru, ribiči ove Udruge počeli su uređivati i poribljavati, pretvarajući ga u jedno od omiljenih okupljališta sportskih ribiča, ne samo iz Petrinje nego i drugih krajeva zemlje, pa i inozemstva.

„Udruga je od jedne močvare, od zabačenog dijela Petrinje, napravila nešto što sad već nalikuje na izletište. Uređena je obala. Voda je poribljena. To je isto velika pobjeda, jer smo spriječili devastaciju vode i izlov ribe. Danas na jezeru isključivo vrijedi pravilo „catch and release“, odnosno „ulovi i pusti“. Dakle, radi se o športskom ribolovu u kojem se riba ulovi, fotografira i pusti. To je trend u cijelom svijetu i mi to nastojimo promovirati i u Hrvatskoj, uz još dvije – tri vode koje su se odlučile za to“, kaže predsjednik RU „Petrinja“, Robert Nogić.

Članove Skupštine, Nogić je izvijestio o radu u prošloj, kao i planovima za ovu godinu. Najavio je nastavak poribljavanja „Zvirišta“ s oko120 kilograma štuke i 200 kilograma šarana. Tijekom ove godine cilj im je prodati 200 dnevnih i 40 godišnjih dozvola za sportski ribolov. Nastavit će i s ribočuvarskom službom.

„Sada trenutno imamo dva aktivna ribočuvara, ali imamo još kandidata u Udruzi koji su voljni ići na polaganje tog ispita da se malo pojačamo“, kaže Nogić.

Kroz radne akcije, nastavit će i s uređenjem jezera. Želja im je tu lokaciju pretvoriti u pravo izletište, no pomoć Grada itekako bi im dobro došla.

„To je jako atraktivna lokacija između dva grada – Petrinje i Siska, uz samo naselje Kolonija i u blizini Mošćenice koja je najveće prigradsko naselje. Mi smo tamo već počeli uređivati, nasipali smo put i jednim dijelom već postoji šetnica koju koriste lokalni stanovnici, mještani Nove Drenčine i Kolonije koji tuda šetaju s djecom i svojim ljubimcima. Uskoro bi to moglo postati izletište za sve Petrinjce, ukoliko dobijemo podršku lokalne vlasti, jer to je izvan mogućnosti same Udruge koja i sad djeluje iznad svojih mogućnosti. Mi i u našim daljnjim planovima imamo nastavak uređenja „poluotoka“, uređenje šetnice, jedne manje plaže, uređenje „otoka“, izgradnju kućica na „otocima“ i naravno, organiziranje i održavanje natjecanja na koja nam dolaze natjecatelji iz Hrvatske, ali i Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine. U kratkom vremenu, postali smo, neću reći najjača, ali jedna od tri najjače ribolovne vode u Hrvatskoj.“

U ovoj godini, RU „Petrinja“ nastavlja s organizacijom različitih natjecanja na Zvirištu, a jedno novo najavljuju već za travanj.

„Što se tiče natjecanja, 4. travnja, dakle prvi vikend nakon lovostaja, dolazi nam prvi „Proljetni Spin Kup“. To je novi kup za koji mislimo da će postati tradicija na Zvirištu. I dalje ćemo održavati natjecanja „Pike masters lige“ i „Rapala lige“. Imat ćemo i svoj „Jesenski Duo Spin Kup“, a najveća novost je „Interni kup“. Naime, kako se puno naših članova želi prijaviti na „Jesenski Duo Spin Kup“, Upravni odbor je odlučio da uvedemo i interni kup članova koji bi se održavao nekoliko tjedana prije „Duo Spin Kupa“. Prva tri mjesta u internom natjecanju udruge, imat će pravo nastupa na „Jesenskom Duo Spin Kupu. U „Pike masters ligi“ imat ćemo najmanje jednu ekipu, a ukoliko se tko još javi Upravnom odboru, možda i dvije ili čak tri ekipe“, najavio je Nogić.

Dodao je kako će i u ovoj godini Udruga nastaviti nabavljati potrebnu opremu. Trenutno imaju sedam čamaca. Ove godine želja im je nabaviti još tri.

Udruga okuplja članove različite dobi – od onih starijih koji su bili osnivači Udruge pa do mlađih članova kojih je sve više. Trenutno, kaže Nogić, imaju dvadesetak članova koji su mlađi od 30 godina. Pridružuju im se i članovi iz drugih gradova – Bjelovara, Velike Gorice… Upravo iz Velike Gorice je i Igor Pejak koji otkriva kako i zašto se on pridružio RU „Petrinja“.

„Za Ribolovnu udrugu „Petrinja“ doznao sam preko prijatelja. Ribolovci su skupina u kojoj se svi međusobno znaju. Ekipa mi je tu dobra, svi su O.K. i ugodno se družimo. Inače, već 35 godina imam i vikendicu na Kupi, tu jako blizu, u Maloj Gorici, tako da mi je sve tu poznato.“

Na Zvirištu je često i Ivan Culović, dugogodišnji član ribolovnih udruga u Petrinji.

„Najviše volim loviti štuku, a na Zvirište dolazim zbog ljepote i same vode. Zbog lijepih riba u samom jezeru i to je to“, kratko kaže Culović.

U Udruzi, ribolovni sport žele popularizirati i među ženama, pa su na tom tragu donijeli i zanimljivu odluku.

„Donijeli smo odluku da žene i mlađi od 18 godina ne plaćaju članarinu. Želimo privući što više žena ribolovnom sportu. Neka i one na jezeru zabace udicu, neka i one osjete tu strast za ribolovom“, kazao je predsjednik Udruge, Robert Nogić.

„Bistru“ 2020. godinu, uz poziv svima da posjete Zvirište, uputio je i dopredsjednik Ribolovne udruge „Petrinja“, Slaven Vujasin iz Mošćenice. On, iako poslom često putuje po svijetu, kad god ima priliku navrati na Zvirište. Kad može, tjedno i dva do tri puta. I njegova želja je, kaže, da Zvirište postane mjesto na kojem će svi moći uživati.

„To bi trebalo biti mjesto na koje svi možemo biti ponosni. Ribolovci da dođu i love za svoju dušu, ali i svi drugi, da uživaju i prolaznici, izletnici koji će ovdje moći zastati i nešto lijepo pogledati, nešto što je uređeno, što se održava, što nije više nekakva zapuštena šikara. To nam je nekakva ciljna ideja, nešto što nas vodi“, zaključio je Vujasin.

Izvor: Daniel Jagić

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X