„Slavulj“ na Međunarodnom znanstvenom skupu o don Kosti Selaku u Janjini na Pelješcu „Slavulj“ na Međunarodnom znanstvenom skupu o don Kosti Selaku u Janjini na Pelješcu
JANJINA, Pelješac – Komorni zbor HPD-a „Slavulj“ sudjelovao je proteklog vikenda, 16. i 17. lipnja, u Janjini, na poluotoku Pelješcu na Međunarodnom znanstvenom skupu... „Slavulj“ na Međunarodnom znanstvenom skupu o don Kosti Selaku u Janjini na Pelješcu

JANJINA, Pelješac – Komorni zbor HPD-a „Slavulj“ sudjelovao je proteklog vikenda, 16. i 17. lipnja, u Janjini, na poluotoku Pelješcu na Međunarodnom znanstvenom skupu o don Kosti Selaku, svećeniku i glazbeniku.

Don Kosto Selak, rođen 24. kolovoza 1893. u mjestu Žiri u Sloveniji, isprva je djelovao u franjevačkoj provinciji Sv. Jeronima, a od 1932. do 1960. kao dijecezanski svećenik Dubrovačke biskupije. Na glazbenom polju ostavio je traga skladanjem za crkvene zborove. Njegova glazbena djelatnost ostala je trajno zabilježena u skladbama u čast Gospe Delorite, franjevačkog marijanskog svetišta u Kuni na poluotoku Pelješcu te skladanju mise u čast sv. Vlaha. Osim po svom djelovanju na polju sakralne glazbe, don Kosto Selak u Dubrovačkoj je biskupiji ostao zapamćen i po svom dušebrižničkom radu i nastojanjima oko školovanja siromašne djece. Don Kosto Selak umro je 12. lipnja 1968. godine.

Međunarodni znanstveni skup povodom 125. godišnjice njegova rođenja i 50. obljetnice njegove smrti organizirali su Općina Janjina i župni ured sv. Vlaha Janjina.

Skup je u subotu, 16. lipnja počeo koncelebriranim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi sv. Vlaha u Janjini predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Misu su pjevali članovi HPD-a „Slavulj“ pod ravnanjem svog dirigenta, maestra Josipa degl’Ivellia,  uz orguljašku pratnju Antonija Marijića. „Slavuljaši“, prvi koji su u ovoj crkvi zapjevali uz novopostavljene orgulje, izveli su sljedeće skladbe:

ULAZ: Giuseppe Ottavio Pitoni: CANTATE DOMINO

MISA: don Kosto Selak: MISSA IN S. BLASII SERVATORIS HONOREM

Kyrie

Gloria

Sanctus (gregorijanski koral: Missa „Orbis factor“)

Agnus Dei

PSALAM: Ljubomir Galetić: TI SI GOSPODINE BAŠTINA MOJA (PGPN 90)

psalmist: Antonija Ivković

ALELUJA: GK / Šime Marović: ALELUJA

DAROVNA: Josip degl’ Ivellio (tekst: fra Serafin Mičić TOR): KRISTE, HVALA TI !

TAJNA VJERE: Josip degl’ Ivellio: TAJNA VJERE

ZAVRŠNA DOKSOLOGIJA: Josip degl’ Ivellio: AMEN

PRIČEST: Miho Demović (1934.): ZDRAVO TILO

POPRIČESNA: Rade degl’ Ivellio (tekst: Vinko Vilić): HIMNA SVETOGA VLAHA

KRAJ: don Kosto Selak (tekst: don Nedjeljko Subotić): SLAVA DELORITI (O luči zlatna).

Subotnji program nastavljen je simpozijem u Zadružnom domu u Janjini kojeg su svojim nastupom, uz glasovirsku pratnju Antonija Marijića otvorili upravo petrinjski „Slavuljaši“izvevši Selakove skladbe „O Janjino – živjela Janjina!“ i „Slava Deloriti (O luči zlatna)“na tekst don Nedjeljka Subotića.

Na simpoziju je 16 izlagača govorilo o 14 različitih tema vezanih za život, djelovanje i vrijeme u kojem je živio don Kosto Selak.

Izlaganja su održali Petra Leben Seljak, Miha Naglič, Marija Stanonik, Vinicije B. Lupis, Božo Baničević, Marina Filipović, Franc Križnar, Štefan Alojzij Ferenčak, Ruža Domagoj Ljubičić i Tihomir Prša, Stipica Grgat, Josip Degl’Ivegllio, Sanja Žaja Vrbica, Vinko Didović i Tonko Barčot te Barbara Riman.

Jedno od izlaganja na ovom simpoziju održao je i dirigent HPD-a “Slavulj”, maestro Josip degl’Ivellio.

Članovi HPD-a „Slavulj“ u crkvi sv. Vlaha pjevali su i nedjeljnu misu koju je prevodio župnik don Mato Puljić. „Slavuljaši“ su otpjevali sljedeće skladbe:

ULAZ: Giuseppe Ottavio Pitoni: CANTATE DOMINO

MISA: don Kosto Selak: MISSA IN S. BLASII SERVATORIS HONOREM

Kyrie

                            Gloria

                            Sanctus (gregorijanski koral: Missa „Orbis factor“)

                            Agnus Dei

PSALAM: GK: DOBRO JE SLAVITI GOSPODINA (PGPN 140.)

psalmistica: Antonija Ivković

ALELUJA: GK / Šime Marović: ALELUJA

DAROVNA: Josip degl’ Ivellio (tekst: fra Serafin Mičić TOR): KRISTE, HVALA TI !

TAJNA VJERE: Josip degl’ Ivellio: TAJNA VJERE

ZAVRŠNA DOKSOLOGIJA: Josip degl’ Ivellio: AMEN

PRIČEST: Miho Demović (1934.): ZDRAVO TILO

HPD „Slavulj“ je poslije toga izveo i prigodni koncert s programom sastavljenim od djela Bartoluccia, degl’Ivellia i don Koste Selaka:

Program:

msgr. Domenico kardinal Bartolucci: O SACRUM CONVIVIUM

Josip degl’ Ivellio: AVE VERUM

Josip degl’ Ivellio: U DOM ĆEMO GOSPODNJI

Rade degl’ Ivellio (tekst: Vinko Vilić): HIMNA SVETOGA VLAHA

don Kosto Selak (tekst: don Nedjeljko Subotić): SLAVA DELORITI (O luči zlatna).

Na kraju, članovi HPD-a „Slavulj“ posjetili su i crkvu Gospe Delorite i franjevački samostan u Kuni gdje su još jednom izveli Selakovu skladbu „Slava Deloriti“.

Na cjelokupnoj organizaciji i prijamu, članovi HPD-a “Slavulj” zahvalili su načelniku općine Janjina Vlatku Mratoviću, pročelnici Jedinstvenog upravnog odjela Općine Janjina, Antoniji Prišlić i župniku Župe sv. Vlaha don Mati Puljiću.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.