Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
IMG_20191127_105450aaa

Slika nestala u Domovinskom ratu vraćena u Galeriju Krsto Hegedušić

PETRINJA – Umjetnine nisu izuzete od ratnih stradanja. Tako je među mnogim nestalim slikama u Domovinskom ratu iz Galerije Krsto Hegedušić nestala i slika „Oblik sa znacima“ autora Ordana Petlevskog. Radi se o slici nastaloj u tehnici guaš dimenzija 100×70 cm.

Sliku su otkrili vlasnici galerije Mona Lisa iz Zagreba te ju ustupili Pučkom otvorenom učilištu Hrvatskim bez naknade.

„Nama kao Galeriji Mona lisa i meni osobno je veliko zadovoljstvo što se ta slika vratila tamo kamo pripada. To nije prva slika koja se vratila u Petrinju jer smo prije par godina vratili na isti način jednu Kulmerovu sliku pa nam to nije novo iskustvo.“, ističe vlasnik Galerije Martin Henc.

„Slike putuju po svijetu, u ovom slučaju po Hrvatskoj. Slika se pojavila kod nas u Galeriji. Ljudi su to nama ponudili, mi smo u tom trenu otkupili sliku u namjeri da bude izložena u Galeriji i da ju prodamo. No, vrlo brzo smo došli do saznanja da je ona ukradena za vrijeme Domovinskog rata iz Petrinje. Jedina moguća reakcija u tom trenu je bila da kontaktiramo ljude u Petrinji i da ju vratimo. Ispala je sreća da je došla kod nas i to da smo došli do informacije da je ona otuđena.“, dodaje Henc.

Sliku „Oblak sa znacima“ je u ime Hrvatskog doma preuzela Jasna Crnković u Galeriji Mona Lisa.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X