“Slike zaustavljenog vremena” u petrinjskoj galeriji “Slike zaustavljenog vremena” u petrinjskoj galeriji
PETRINJA – Povodom obilježavanja blagdana sv. Lovre i Dana grada Petrinje otvorena je izložba umjetnika Davora Žilića u Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji. Ovom... “Slike zaustavljenog vremena” u petrinjskoj galeriji

PETRINJA – Povodom obilježavanja blagdana sv. Lovre i Dana grada Petrinje otvorena je izložba umjetnika Davora Žilića u Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji. Ovom izložbom, pod nazivom „Slike zaustavljenog vremena“ autor je proslavio dvadeset godina svog profesionalnog umjetničkog djelovanja.

Zapravo tih dvadeset godina predstavlja razdoblje od njegove diplome kada je 1997. godine imao svoju prvu samostalnu izložbu upravo u istom prostoru. No, njegov slikarski put nije započeo tada jer je Žilić od malih nogu počeo njegovati ljubav prema umjetnosti te i sam voli reći kako je to nešto s čim se rodio.

U razdoblju od prve samostalne izložbe pa do ovogodišnje, Žilić je imao oko 60 samostalnih izložbi te isto toliko i skupnih. Iako su njegovi radovi bili izloženi po čitavom svijetu, njegov život se bazira uglavnom u Petrinji jer tu živi, radi i slika.

IMG_4182

Upravo o toj povezanosti i posvećenosti rodnom gradu na samom početku rekla je nešto više voditeljica Galerije Krsto Hegedušić Alma Trauber.

“Postoji nešto plemenito i neprocjenjivo u vezi između grada i umjetnika. Ta veza ne samo da pridonosi građanskoj svijesti o vlastitom identitetu, već daje značajan kontekst lokalnom. Petrinja ima čast i sreću da posjeduje takvu vezu i umjetnika koji kroz svoj opus bilježi i pridonosi definiranju svog rodnog grada.”, objasnila je Trauber.

Ovogodišnjom izložbom Žilić je predstavio svoje najnovije radove, a najčešća tehnika koju koristi u svom stvaranju je ulje na platnu.

„Inače, bar 95 posto moga rada se svodi na ulje na platnu što je i inače najčešće korištena slikarska tehnika u umjetnosti. Iako sam radio sa svim mogućim tehnikama, ulje na platnu meni najbolje odgovara jer je najegzaktnija. To je tehnika koja sluša do kraja, a ja volim imati kontrolu nad bojom pa da mogu odrediti kojeg je tona, širine, kamo se kreće i koliko će se brzo ili sporo osušiti. Ta tehnika naročito mi odgovara zbog tog mog realističnog pristupa u slikarstu.“, objasnio nam je Žilić.

IMG_4191

Upravo taj realistični pristup vidljiv je na njegovim djelima trenutno postavljenim u Galeriji Krsto Hegedušić koji predstavljaju presjek svih njegovih radova.

„Današnji postav predstavlja sve moje sfere interesa. Od portreta, aktova, mrtve prirode, pejzaža pa do mora. To je zapravo nešto čime se bavim već dvadeset godina i to su motivi koji se najčešće pojavljuju, ali u različitim načinima i sferama. Morski detalji su nešto čime se posebno bavim u zadnje vrijeme tako da realistični prikaz mora predstavlja okosnicu mog stvaranja u posljednje vrijeme.“, pojasnio je Žilić.

Uz velik broj posjetitelja, otvaranju izložbe nazočio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je izrazio zadovoljstvo zbog otvaranje ovakve izložbe.

IMG_4185

„Ovo je krasna ponuda izvrsnog petrinjskog umjetnika koji  ovom izložbnom pokazuju kako živi sa svojom slikom. Upravo kroz ove dane kada slavimo dane Grada Petrinje, njegova djela su jedna krasna ponuda kulturnog života, a kada pogledamo ovoliki broj posjetitelja možemo vidjeti da Petrinja ima bogat kulturni život koji treba još više poticati.“, zaključio je gradonačelnik te se zahvalio autoru Žiliću kao svjetski priznatom umjetniku na ovoj bogatoj izložbi u rodnom gradu.

Izložbu „Slike zaustavljenog vremena“ možete posjetiti u Galeriji Krsto Hegedušić sve do 20. kolovoza ove godine te uroniti dublje u svijet koji je paralelan našem, ali je življi i bogatiji bojama te zapravo predstavlja svijet u kojem bi, vjerojatno, bilo ljepše živjeti.

 

Komentari

Matea Srebačić Novinar / Voditelj

Glas osvježenja u eteru Petrinjskog radija. Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.