Smotra zborova mladih grada Petrinje Smotra zborova mladih grada Petrinje
PETRINJA – U organizaciji Pjevačkog zbora mladih „Mato Bučar“ Petrinja sinoć je u Velikoj dvorani Hrvatskog doma održana Smotra zborova mladih grada Petrinje. „Već... Smotra zborova mladih grada Petrinje

PETRINJA – U organizaciji Pjevačkog zbora mladih „Mato Bučar“ Petrinja sinoć je u Velikoj dvorani Hrvatskog doma održana Smotra zborova mladih grada Petrinje.

„Već 2015. godine imali smo glazbenu smotru mladih Petrinje, doduše u nešto drugačijem konceptu. Tada smo htjeli okupiti sve mlade koji se općenito bave glazbom na bilo koji način – mlade koji idu u glazbene škole i slično. Ovaj put, nadam se na neki duži rok, pokušavamo sa Smotrom zborova mladih Petrinje kojih ima, ne bi čovjek vjerovao koliko ih zapravo ima za ovakav jedan grad. Želimo jednom godišnje okupiti sve te zborove koji djeluju u Petrinji kako bi se predstavili u našem gradu, gradu koji ima stvarno dugu tradiciju pjevanja. Gradu u kojem pjesma u zborskom obliku traje više od 150 godina, a u obliku narodnog pjevanja i puno, puno duže“, rekao je Marko Vučković, predsjednik Pjevačkog zbora mladih „Mato Bučar“.

Uz čuvanje tradicije pjevanja i zborskog okupljanja, cilj ove manifestacije je dati priliku mladim zborovima da osim na natjecanjima zborova i školskim manifestacijama, javnosti pokažu što i kako rade i u što su uložili svoj trud.

„Nažalost, ove godine nismo uspjeli okupiti sve zborove, možda i zbog termina održavanja smotre. Akademska godina tek je krenula, a i školska godina nije tako davno počela, pa se zborovi, moglo bi se reći,  tek uigravaju. Tako nam ove godine nema Učiteljskog zbora i Zbora Srednje škole, ali i naših malih Slavulja iz Gradskog dječjeg zbora. Vidjet ćemo u kojem terminu ćemo ovu manifestaciju organizirati iduće godine, ali nadamo se da ćemo je uspjeti održati s još više zborova i još više publike“.

Smotra je ove godine okupila četiri zbora. Zajedno sa svojim tamburašima, nastupili su zborovi Prve osnovne škole Petrinja pod ravnanjem Mladena Čakarića i Osnovne škole Mate Lovraka“ pod vodstvom Ljubice Vugić. Zbor mladih župe sv. Lovre „Svitanje“ nastupio je sa svojim voditeljem Karlom Ivančićem i solisticom Laurom Sučec. Nastupom domaćina, Pjevačkog zbora mladih „Mato Bučar“ ravnala je njihova umjetnička voditeljica, dirigentica Katarina Mandić. Dok su mali zboraši pokazali kako poznaju stare, tradicionalne, pogotovo petrinjske napjeve, zborovi mladih pohvalili su se svojom pjevačkim umijećem izvodeći moderne duhovne pjesme, ali i zahtjevniji repertoar sakralne baštine.

Nastup svojih zborista iz Prve osnovne škole Petrinja, njihov voditelj Mladen Čakarić iskoristio je i da publiku malo pouči o starim petrinjskim običajima. Naime, dok su pjevali pjesmu „Vijala se bijela loza“, mali pjevači bi na kraju svake kitice tobože otpili gutljaj iz čaše.

„Oni su mladi Petrinjci, a u Petrinji se odvajkada pjevalo na mjestima koja smo zvali „oštarije“. To su vinogradi gdje se nakon berbe, naravno, probavalo vino i ova stara pjesma „Vijala se bijela loza“pjevala se upravo na ovaj način, da se zastane nakon kitice i proba petrinjska domaća kapljica prije nego se nastavi s pjesmom“, objasnio je Čakarić.

Smotra zborova mladih grada Petrinje završila je zajedničkim nastupom svih izvođača koji su za kraj otpjevali „Oj petrinjske uske staze“, pokazavši kako straha za budućnost pjesme i pjevanja u ovom gradu nema. Ili, kako kažu stihove Čakarićeve pjesme „Jutro“:

„Dok u nama tinja to vječno žiće, grada i pjesme petrinjske bit će“.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.