Snimana tradicijska svadba u sklopu projekta HKUD-a Mošćenica Snimana tradicijska svadba u sklopu projekta HKUD-a Mošćenica
  MOŠĆENICA – Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Mošćenica kao jedan od novih projekata kojeg su isplanirali za ovu godinu, bilo je i snimanje te prikaz... Snimana tradicijska svadba u sklopu projekta HKUD-a Mošćenica

 

MOŠĆENICA – Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Mošćenica kao jedan od novih projekata kojeg su isplanirali za ovu godinu, bilo je i snimanje te prikaz tradicijske svadbe u narodnim nošnjama i s konjskim zapregama. Navedenu svadbu članovi HKUD-a Mošćenica željeli su ovjekovječiti na DVD-u, što je i učinjeno.

Naime ove subote 11.svibnja od Mošćenice do Petrinje prošla je jedna neobična povorka. Tri zaprege, šest konja, mnoštvo narodnih nošnji, okićena vozila, tamburaši, cvijeće i baloni. Svoje sudbonosno da izrekli su Karla Marković iz Mošćenice i Sebastijan Gusić iz Petrinje, i to na onaj stari tradicijski način.

Svoje zavjete izrekli su u Svetištu Majke Božje Gorske, Majke naših stradanja u Gori, a pred kućom mladenke, za potrebe snimanja zasvirali su tamburaši iz HKUD-a Mošćenica, goste su dočekale cure, žene i majke u narodnim nošnjama, a nakon što je mladoženja više-manje uspješno prepilio balvan i isprosio mladu, okićena povorka s konjima i kočijama krenula je iz Mošćenice put Petrinje i Gora.

U prvoj kočiji, bijeloj, zajedno su bili mladenci, kumovi i barjaktar, dok su u drugoj kočiji bili roditelji. Treća kočija bila je namijenjena za tamburaše i ostatak vesele povorke. „Sve ovo je popratila kamera tako da će se ova tradicijska svadba naći na DVD-u i CD-u na kojem HKUD Mošćenica ubrzano radi. Bit će to dobra podloga za pjesmu kojom se Mošćenica opjevala – Mošćenica Kupu savila“, poručuju iz HKUD-a Mošćenica.

Podsjetimo kako ovo Društvo broji osamdesetak članova u četiri sekcije, dvije dječje i dvije sekcije odraslih (plesači i tamburaši). Prošle godine su ostvarili 58 nastupa (40 odrasli i 18 djeca). Odrasli članovi odradili su 200 sati proba, djeca 160 sati, tamburaši 120 i polaznici tamburaške škole 104 sata.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.