Sonja & Allo Allo Quartette u Petrinju donijeli dašak Pariza Sonja & Allo Allo Quartette u Petrinju donijeli dašak Pariza
PETRINJA – Dašak Pariza donijeli su sinoć u Malu dvoranu Hrvatskog doma Petrinja „Sonja & Allo Allo Quartette“. Riječ je o zagrebačkom sastavu koji... Sonja & Allo Allo Quartette u Petrinju donijeli dašak Pariza

PETRINJA – Dašak Pariza donijeli su sinoć u Malu dvoranu Hrvatskog doma Petrinja „Sonja & Allo Allo Quartette“.

Riječ je o zagrebačkom sastavu koji izvodi francuske šansone i gypsy swing glazbu. Gotovo dvosatnim programom publiku su poveli na putovanje po pariškim predgrađima i bulevarima, glazbom koju su proslavila imena poput Edith Piaf, Jacquesa Brela, Gilberta Becauda, Yvesa Montanda, Juliette Greco, Charlesa Aznavoura i drugih prvaka francuske šansone.

Sastav je 2013. godine okupljen na inicijativu profesorice francuskog jezika i književnosti  Sonje Granić Stević i violinista Brune Urlića. Sonja je vrsna  poznavateljica francuskog jezika i strastvena obožavateljica šansone.

„Sa šansonom živim od ranog djetinjstva. Kako sam rasla u francuskom okruženju, nekako me je to formiralo. Već kao djevojčica sam pjevala i kroz cijeli život njegujem tu ljubav prema šansoni, zapravo prema tekstu, jer i sama pišem poeziju. To je moj izbor, nešto moje što osjećam u sebi“, kaže pjevačica.

Ideja o osnivanju Allo Allo Quartetta rodila se u suradnji sa svestranim glazbenikom Brunom Urlićem.

„Cijeli život koketiram na neki način sa scenom. Imala sam i svoj zbor koji sam animirala i nastupala sam, ali sve je to bilo na razini nekakvog čisto zabavnog, dobrovoljnog angažmana za školu, za nekakve prigode. Međutim kako je Bruno bio naš učenik u Alijansi, a ja sam animirala jedan zbor (Chantalliance) s petnaestak djevojaka, zamolila sam ga za pomoć u aranžmanima i tako je nastala suradnja. Malo – pomalo rodila se ideja da napravimo sastav. Ime „Allo Allo“ je naravno osmislio Bruno i evo, sad već surađujemo desetak godina, od čega nekih pet kao „Allo, Allo“.

Čak i onaj tko ne govori francuski, kroz Sonjine interpretacije može osjetiti emocije kojima su šansone protkane.

„To su sve pjesme koje pričaju o ljubavi, o životu, težini života, o propalim ljubavima, o tuzi. Uglavnom, emocija je emocija. Zapravo, francuska šansona je tekst i to je ono što uvijek nekako pokušavam najaviti, jer nemam vremena za prijevod, ali zapravo je bitan tekst. Tako da barem malo kroz najavu pokušavam dočarati o čemu se radi“.

U svaki nastup, kaže, ulazi strastveno, cijelim srcem. Bilo je tako i sinoć u Petrinji.

„Mislim, da kad je čovjek iskren i kad daje srce i kad nekako približi riječima tu šansonu, razbiju se one prve barijere između publike i izvođača. Mala sredina poput Petrinje uvijek nekako iznenadi čovjeka svojom toplinom. Jednostavno, mislila sam: dat ću svoje srce, bit ću iskrena, dat ću emocije i onda se mora naći netko tko će odgovoriti na to. Tako je i bilo“.

Sonjinu virtuoznu glazbenu pratnju, Allo Allo Quarttete čine gitarist Pavle Miljenović, kontrabasist Henry Radanović, udaraljkaš Krešimir Oreški i violinist Bruno Urlić, jedan od „krivaca“ za nastanak ovog sastava. Svestrani glazbenik – violinist, aranžer i glazbeni producent, Urlić je kroz različite projekte surađivao s brojnim glazbenicima iz različitih glazbenih žanrova. Bio je član kultnog sarajevskog banda Zabranjeno pušenje, lider je etno-sastava „Ezerki i 7/8“, a djeluje i u grupama Massimo band, Mavi Kan, te Damir Kukuruzović Django Group.

„Sretan sam što imam priliku surađivati i sa Sonjom koja stvarno izuzetno poznaje francuske šansone. Ja sam uz nju to proučio i evo sad smo našli jedan krasan bend i uživamo. Jedan smo od rijetkih glazbenih sastava koji ovu glazbu izvodi onako kako ona izvorno zvuči. Pogotovo je naša prednost originalni francuski izgovor. Radimo dosta dobar spoj jazza, gypsy swinga i šansona i čini mi se da se ljudima to baš sviđa. Ja sam šansone volio i prije, ali više onako fakultativno. Sonja mi je dala dubinu u tome i čuo sam jako puno stvari koje vjerojatno ne bih čuo, a imam sreću i da mi brat živi u Parizu već 25 godina, tako da sam dobio još potpuniji uvid zahvaljujući njegovim CD-ima i odlascima k njemu u Pariz“.

Koncertom u Petrinji je, kaže, zadovoljan:

„Publika je bila s nama od početka do kraja. Na kraju su i pjevali s nama. Super, jako smo sretni“, rekao je Urlić otkrivši koji su daljnji planovi Sonje & Allo Allo Quartetta.

„Uskoro nastupamo u Zagrebu na Strossu u sklopu „Adventa u Zagrebu“, a početkom nove godine imat ćemo još jedan nastup u Zagrebu. Planiramo zgotoviti i CD. Moramo još kompletirati odabir pjesma. Do sada imamo tri studijske snimke. Planiramo do proljeća iduće godine složiti taj CD. Nadam se da govorim istinu i da će se obistiniti sve te stvari koje želimo“.

Da glazba koju Sonja i Allo Allo Quartette izvode nema rok trajanja, publika je pokazala uključujući se pljeskanjem kao „rezervna ritam sekcija“ na lektirnim mjestima francuske šansone poput pjesama „Milord“ i „Nathalie“. Za kraj ovog nostalgičnog glazbenog putovanja, publika je zajedno s izvođačima, otpjevala „Champs Elysees“.

Napuštajući Malu dvoranu Hrvatskog doma koji je ovaj koncert organizirao, posjetitelji su vjerojatno u mislima ponijeli i pokoju sličicu Pariza prošlog stoljeća, kakvih se sjećamo iz filmova i knjiga. Onakvog boemskog Pariza u koji se poželio vratiti i Woody Allen snimivši „Ponoć u Parizu“. Neki su možda (kao i autorica ovih redaka) požalili tek što se u mlađim danima nisu malo više potrudili oko učenja francuskog. Srećom, glazba putuje bez putovnica i granica, pa joj ni jezik nije zapreka da doputuje do srca. A srce ionako govori sve jezike…

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.