Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
sanjaspremuniverzalna

Šprem o potencijalnom štrajku u školama: „Ovo će biti jedan od najdužih i najupečatljivijih štrajkova“

SISAK – Tijekom obilježavanja Svjetskog dana učitelja u Sisku, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem osvrnula se na intenzivne razgovore s Vladom oko povećanja plaća, te poručuje kako isključivo pritiskom može doći do nekakvih pomaka u pregovorima i razgovorima s Vladom.

„Ono što moramo reći da sindikati, ako Vlada ne cijeni dovoljno našu profesiju i zaposlenike u sustavu obrazovanja, sindikati ovaj put, zahtjev kojeg su dali Vladi Republike Hrvatske, a to je zahtjev za rastom koeficijenata složenosti poslova za sve zaposlenike od 6,11 posto prosječno. Sigurno nećemo posustati u svojem zahtjevu. Tako da ćemo vidjeti hoće li u srijedu, kada je nastavak mirenja s Vladom Republike Hrvatske, uvažiti zahtjeve sindikata i time pokazati da je doista obrazovanje važno. Ako ne, onda ćemo kao sindikat pokrenuti industrijske akcije i krećemo sa štrajkom u četvrtak. Ovo će biti jedan od najdužih i najupečatljivijih štrajkova u Republici Hrvatskoj do sada. Takav oblik štrajka nije viđen“, najavila je Šprem.

Dodaje kako je razgovor čelnika najvećih školskih sindikata i vladinog pregovarača trajao više od tri sata, no dogovor nije postignut te je novo mirenje zakazano za srijedu. „Pozivam sve članove i ne članove sindikata da ovaj štrajk vide kao priliku da za borbu za vlastiti položaj, vlastito dostojanstvo, ravnopravnost, za bolje obrazovanje i bolju Hrvatsku. Očekujem i podršku javnosti i roditelja, jer obrazovanje je važan segment našeg društva i ako se ne ulaže u obrazovanje, nema ni naše budućnosti“, rekla je Šprem.

Na pitanje što potencijalni štrajk znači za učenike i njihove roditelje, Šprem odgovara : „Ako se krene u štrajk, naravno da očekujemo podršku roditelja, da doista shvate kada vide učiteljicu u prvom razredu, kako ustvari odgaja i obrazuje njegovo dijete, kako daje svoj maksimum za plaću koja je ispod prosječne plaće u Republici Hrvatskoj, da na neki način podrže učitelje i na neki način omoguće učiteljima dostojanstven štrajk. Naravno ako je štrajk u školama, poslodavac škole, to jest ravnatelj škole ima obvezu zbrinuti svu djecu koja dođu u školu“, ističe Šprem.

Na samom kraju dodaje kako nema osjećaj da će Vlada u srijedu prilikom novog mirenja popustiti te ističe kako stalno slušamo da novca nema, posebice za obrazovanje. Kazala je kako se nakon danas održanog mirenja nije moglo iščitati između redova hoće li Vlada prihvatiti njihove zahtjeve, stoga poručuje kako jedva čeka nastavak mirenja u srijedu 9.listopada, dan uoči možebitnog štrajka.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X