Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
sšpnaslov

Srednja škola Petrinja „stara dama“ u najboljim godinama – 160 godina joj je tek!

PETRINJA – Malo je ustanova koje se poput Srednje škole Petrinja mogu pohvaliti tradicijom dugom 160 godina. Velika obljetnica zaslužuje i veliku proslavu, a upravo takvu, učenici i profesori ove škole zajedničkim su snagama ovog četvrtka organizirali u Velikoj dvorani Hrvatskog doma Petrinja. Pjevanjem, sviranjem, glumom, plesom, likovnim radovima, cvjetnim aranžmanima koje su pripremili za rođendansku proslavu jubilarne 160. obljetnice osnutka svoje škole, podsjetili su kako je ova ustanova oduvijek bila rasadnik znanja, kreativnosti i talenata u našem gradu.

Zgrada Srednje škole Petrinja sagrađena je davne 1871. godine pod vodstvom poznatog petrinjskog graditelja Bonifacia Cettola, dvije godine nakon posjeta cara Franje Josipa I. Petrinji koji je prvotno odobrio izgradnju zgrade za potrebe Učiteljske škole koja je u njoj djelovala do 1965. godine. Od 1875. do 1947. u zgradi se održavala i Mala realka, a danas je ona u funkciji srednjoškolskoga obrazovanja.

Kroz povijest, u ovoj su školi, kao učenici ili profesori, djelatnici ili ravnatelji, svoj trag ostavili mnogu znameniti ljudi – znanstvenici, slikari, kipari, pjesnici o kojima se više moglo doznati i kroz malu izložbu „Zavirimo u prošlost“ postavljenu u holu Hrvatskog doma.

„Doprinos svakog pojedinca čini Srednju školu Petrinja onim što ona jest. Bez nas, ona je obična zgrada, a s nama ona je riznica znanja, nadahnuća, inovativnosti, ambicioznosti te svakome od nas usađuje zdrave pojmove za budući razvitak i napredak“, rekle su učenice ove škole, voditeljice svečanog programa.

„Danas se osjećam izuzetno ponosno i odgovorno“, rekao je domaćin svečanosti, ravnatelj Srednje škole Petrinja, Milan Orlić.

„Stotinu šezdeset godina je za nama. Stotinu šezdeset godina kontinuiranog rada jednog od najvažnijih poslova na svijetu – odgoja i obrazovanja mladih generacija, odgoja i obrazovanja onih koji ostaju iza nas. Onih koji će vrednovati naš rad, kao što i mi vrednujemo i procjenjujemo rad onih prije nas. Onih koji će nas pamtiti. Danas moramo zahvaliti svim profesorima, ravnateljima i ostalim djelatnicima koji su utkali svoje živote u rad ove škole, kao i učenicima i roditeljima koji su prepoznali ovu školu kao zalog za svoju budućnost i budućnost svoje djece“, kazao je, podsjetivši na povijest i dugu obrazovnu tradiciju ove ustanove.

„Sve je počelo još u 18. stoljeću, međutim naša je škola pravni sljednik niza škola koje djeluju od 1860. godine u gradu Petrinji. Ovu školu i njenu misiju nisu uspjeli pomutiti ni Prvi ni Drugi svjetski rat, a za vrijeme Domovinskog rata škola je svoj rad privremeno izmjestila u Sisak. Kontinuirano djelovanje tako do danas živi već 160 godina. Kad nas pitaju tko smo i što smo i kad se osvrnemo unatrag, reći ćemo samo: tradicija i kvaliteta. Jedna smo od najstarijih obrazovnih ustanova u Sisačko-moslavačkoj županiji. Mnogi naši učenici i nastavnici u bogatoj prošlosti ove škole postigli su izuzetne životne rezultate i karijere. Nabrajanjem imena, sigurno bismo nekoga izostavili, ali svakako moramo napomenuti da smo obrazovali i odgajali buduće znanstvenike i sportaše, profesore i doktore, generale i umjetnike. Više od stoljeća i pol možemo se dičiti rezultatima svojih učenika na europskoj i svjetskoj sceni – od pjesnika do olimpijskih pobjednika, od doktora znanosti do počasnih konzula.“ Podsjetio je kako je ova škola tradicionalno vezana uz dva segmenta -poučavanje i usmjeravanje učenika prema akademskoj zajednici te prema poljoprivredi.

„Tako je i danas. Škola djeluje kao kombinirana škola sastavljena od programa opće gimnazije i programa u sektoru poljoprivrede, a to su četverogodišnji programi veterinarski i prehrambeni tehničar te trogodišnji programi mesar, cvjećar i pomoćni voćar – vinogradar – vinar. Danas smo moderna škola u ruhu stare zgrade, izuzetnih rezultata s obzirom na mali broj učenika. Možemo se podičiti respektabilnim rezultatima učenika na državnoj maturi. Više od 10 posto učenika naše škole sudjelovalo je u prošloj školskoj godini na državnim i međunarodnim natjecanjima. Možemo se podičiti i vrlo visokim postotkom upisa na prvi izbor fakulteta ili primjerice kontinuiranim stručnim usavršavanjem, jer nam je gotovo 45 posto kolektiva u zvanju profesora mentora ili profesora savjetnika. Škola smo Ambasador Europskog parlamenta i Škola prijatelj znanosti. Možemo se podičiti i realiziranim raznim lokalnim i EU projektima ili npr. proizvodima naših učenika proizvedenim u školskim praktikumima. Možemo se dičiti i trebamo biti ponosni, jer 160 godina kontinuiranog rada je iza nas, rekao je Orlić, koji je najavio kako će Srednja škola Petrinja i u budućnosti, u svom okruženju, biti otvorena za suradnju i nastojati biti lider u kulturnom, odgojnom i obrazovnom području.

Čestitke povodom 160. obljetnice njihove ustanove, učenicima, profesorima i djelatnicima, sadašnjim i umirovljenim, uputili su i njihovi gosti. U ime Ministarstva znanosti i obrazovanja, čestitao je pomoćnik ministrice Vlado Prskalo.

U ime osnivača, Sisačko-moslavačke županije, čestitku je uputio pomoćnik pročelnika za prosvjetu, kulturu i sport, Krunoslav Bušić.

U ime Grada Petrinje, čestitala je zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb.

U sklopu svečanosti, uručena su i priznanja profesorima koji su učenike Srednje škole Petrinja motivirali na postizanje vrhunskih rezultata, vodeći ih kao mentori na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima.

Kroz raznolik cjelovečernji program, na pozornici su se izmjenjivali sadašnji i bivši učenici Srednje škole Petrinja. Srednjoškolka Tea Drndelić je zaplesala:

Nekadašnja učenica Marija Alapić, danas profesorica glazbene kulture, zapjevala je uz glazbenu pratnju isto tako nekadašnjih učenika Srednje škole Petrinja, pijanista Karla Ivančića, danas profesora klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Valentina Ivančića, danas liječnika, specijalizanta kardiologije u Općoj bolnici u Sisku.

Uz klavirsku pratnju Karla Ivančića, nastupio je i Jan Vukelić koji je još lani bio učenik Srednje škole Petrinja, a sada je student Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Zbor Srednje škole Petrinja pod vodstvom profesora Roberta Jamesa Hudulina i Dramska skupina pod vodstvom profesorice Ozane Krovinović Šalić pripremili su zanimljivu izvedbu Ionescovih „Stolica“.

U rock glazbu „zagrizli“ su članovi benda TSS sastavljenog od srednjoškolaca iz Siska i Petrinje: Mateja Vukovića, Noe Škrinjarića, Tina Štefanića i Vjekoslava Ljubešića.

Glazbena završnica pripala je njihovim iskusnijim kolegama iz benda „Besplatno piće“, u kojem sviraju nekadašnji učenici Srednje škole Petrinja. Fran Komlinović, Dinko Bartulović, Vedran Jakšić, Teo Kolić i pjevač Dario Bursać prisjetili su se kako su svoje prve probe održavali upravo u jednoj od učionica Srednje škole Petrinja.

Na samom kraju svečanosti, obratila se umirovljena profesorica Barbara Judaš.

„Htjela bih zahvaliti ravnatelju, mojim dragim kolegama, a naročito učenicima, jer oni su ti koji ovoj „staroj dami“ daju život. Ponosna sam na tu našu „staru damu“. Ponosna sam na taj hram obrazovanja u kojem sam i sama davne 1954. krenula u učiteljsku školu. Poslije sam se u njoj i zaposlila i nekako me s tom „damom“ veže mnogo toga. Imamo mi i neke svoje tajne. Bile su tu i ljubavi, svašta se tu događalo, ali ona živi i dalje i kao što kaže Petar Preradović „stalna na tom svijetu samo mijena jest“ i ona je doživjela velike promjene. I bila je ona i svakojakih naziva i svakojakog izgleda, ali sada je najljepša. Zašto je tako lijepa, zašto je još uvijek mlada? Zato što, kako ja kažem mojim učenicima, „kad sam bila svi moji đaci i ja, kad sam bila na stotine nas, imala sam glas kao vjetar, ruke kao hridine, a srce kao viganj“. To kaže i ova „dama“, jer u njoj žubori mladost, ova naša mladost kojoj ja posebno zahvaljujem i u njih vjerujem. I znam, kao što je HAZU za Hrvatsku, to je ova naša škola za naš grad. To je cvijet. To je nešto najljepše što u gradu može biti… Tu je inventivnost, tu je kreativnost, tu je mladost dala svoje. Zajedno sa svojim profesorima dala je sve.”

“Ja sam izuzetno ponosna na njih, na moje kolege i posebno mi je drago što nas uvijek pozovu. Nikad nas ne zaborave, iako smo evo već dosta dugo u mirovini. Uvijek se rado vratim i tu napunim baterije, jer to je moj život. Još jednom čestitam rođendan ovoj našoj „staroj dami“. Kažem, nije stara, sve je ljepša. Svakim danom je sve ljepša i gospodin ravnatelj je jako mnogo truda uložio da bude još bolja nego što je bila“, rekla je profesorica Judaš.

Proslavu 160. obljetnice Srednje škole Petrinja, pratila je i izložba portreta nastavnika u likovnim vizijama učenika „160 nam je godina tek …“, postavljena u hodniku ispred Velike dvorane Hrvatskog doma.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X