Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
hrvatskazastava

Sretan vam Dan državnosti Republike Hrvatske!

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine.  Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa.

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Od  donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o blagdanima, spomendanu i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 2001. godine sve do 2020. taj se dan obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora. Donošenjem novoga Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj  u studenome 2019., koji se primjenjuje od 1. siječnja 2020., 30. svibnja ponovno se, kao i prije 2001. godine, obilježava kao Dan državnosti Republike Hrvatske.

Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske bit će obilježena i u Petrinji u organizaciji Grada Petrinje, a sve počinje tradicionalnom Budnicom Gradske limene glazbe Petrinja od šest sati, dok će u 9 sati i 15 minuta kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Sveti Benedikt biti položeni vijenci i zapaljene svijeće, dok će u 10 sati u Župnoj crkvi Svetog Lovre u Petrinji biti služena Misa za Domovinu. Od 11 sati na Gradskom kupalištu Petrinja za sve građane bit će podijeljeno više od 300 porcija gulaša i graha, a sve će zabavljati Tamburaški sastav „Presto“, dok će proslava Dana državnosti biti nastavljena i u večernjim satima kada će na Gradskom kupalištu u Petrinji nastupiti Beata bend.

U Sisku će proslava Dana državnosti Republike Hrvatske biti obilježena u organizaciji Sisačko-moslavačke županije i to polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac kao i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana u Sisku.

Svim slušateljicama i slušateljima Petrinjskog radija te svim čitateljicama i čitateljima Portala 53 čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X