SISAK – „Što je uzdah u sevdahu?“ naziv je humanitarnog koncerta Pavla Anića, kojeg je organizirala Udruga slijepih grada...

[g-carousel gid=”2992″ height=”100″ per_time=”4″ watermark=”1″]

SISAK – „Što je uzdah u sevdahu?“ naziv je humanitarnog koncerta Pavla Anića, kojeg je organizirala Udruga slijepih grada Siska i dijela Sisačko-moslavačke županije u sisačkom Domu kulture Kristalna kocka vedrine i to povodom 15.listopada, Međunarodnog dana bijelog štapa.  Kako nam je Pavao otkrio, drugi je ovo koncert kojeg radi za svoju udrugu.

„Stvarno mi je drago što se to događa i volio bih nastaviti tu tradiciju  ako Bog da i sljedeće godine. Ovo je nešto stvarno lijepo, što ja srcem volim i stvarno mislim da bi se ovo trebalo nastaviti. Nije to baš često u ovom kraju i drago mi je što sam tu gdje jesam, što se to događa“, rekao nam je Pavao i dodaje kako ga žalosti što jedan ovakav koncert kao i prošle godine, neće biti održan ove godine u Petrinji. Pavao nam također otkriva kako s koncertima ne miruje.

„Nastupam često u različitim prilikama, ovdje za našu Bošnjačku nacionalnu zajednicu grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, NUR me pozove da nastupim nekada za njih, na njihovim godišnjim koncertima sam često gost, idem i po Bosni i Hercegovini, Sloveniji, imam dosta nastupa. Nekada budem i malo umoran, ali to je dio posla, to je jednostavno tako i to mora tako biti“, rekao nam je Pavao.

Danko Tomanić, predsjednik Udruge slijepih grada Siska i dijela Sisačko-moslavačke županije je istaknuo kako je Pavao Anić prepoznatljiv sa svojim izričajem u Sisku, ali i puno šire. „To nam je bila prilika da još jednom progovorimo o našim članovima, kako žive i rade, da pokažu svoju dobrotu i nekakav svoj angažman. Kroz ovaj humanitarni koncert Pavao će dati svoj obol u prikupljanju sredstava za nabavku elektroničke opreme za naše članove, koja je dosta skupa i za mnoge naše članove nedohvatljiv san“, istaknuo je Tomanić i podsjeća kako ovaj humanitarni koncert organiziraju povodom 15.listopada, Međunarodnog dana bijelog štapa.

„Na ovaj način želimo progovoriti o onome što nas tišti u našoj državi, u odnosu službenih državnih vlasti u nerješavanju važnih problema, kao što je inkulzivni dodatak koji je najmanji u EU. Naši slijepi imaju puno problema u svakodnevnom životu i radu. Mi također obilježavamo i 61.godišnjicu rada, nastavljamo dalje s radom i želimo se nametnuti u gradu kao oni koji zastupaju interese ove grupe ljudi“, zaključio je Tomanić.

Jedan od pokrovitelja ovog koncerta bila je i Sisačko-moslavačka županija, a zamjenica župana Anita Sinjeri Ibrišević je istaknula kako je Pavao Anić osoba koja je pokazala da i slijepe osobe u životu mogu postići jako puno.

„ Znamo da bi oni mogli normalno živjeti da moraju koristiti neke nove tehnologije i određena pomagala. Nadam se kako ćemo ovim humanitarnim koncertom skupiti dovoljno novaca da kupimo onu opremu koja im je najpotrebnija kako bi se što kvalitetnije uključili u normalan život. Također željela bih naglasiti da svi mi moramo pokazati malo više suosjećanja prema tim ljudima. Ono što je od društva posebno bitno, a zanemareno je, da su relativno loše mogućnosti zapošljavanja takvih osoba, da takve osobe nažalost i ne završavaju obrazovanje koje bi im društvo trebalo osigurati i to je sve ono u čemu se mi političari moramo potruditi da im omogućimo“, rekla je Sinjeri Ibrišević.

Na koncertu je bio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je istaknuo kako Pavao Anić može biti dobra inspiracija svima. „Ovo je vrlo pozitivna stvar, vrlo pozitivan koncert koji može nadahnuti sve ljubitelje sevdaha. Predivni pokreti Pavla Anića, moga Mošćeničanina. Sjetim se svega onoga što ovaj mladi dečko proživljava kroz svoje osjećaje, kroz nadahnuti ritam kojeg ima i kojeg sinkronizira s nadarenošću prema harmonici, prema pjesmi. To je on dobio nekako kao božji dar kojeg. On prezentira Petrinju i Mošćenicu. Znamo da je imao puno koncerata i van Hrvatske, što znači da imamo predivnog ambasadora“, rekao je Dumbović. Uz Pavla Anića kao gosti koncerta još su nastupili Selma Hasanović i orkestar Miralema Šarića iz Tuzle.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.