Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
studentskiboravak

Studenti Učiteljskog fakulteta u Petrinji dobili novi studentski boravak

PETRINJA – Studenti Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjeka u Petrinji, dobili su novi prostor za učenje i druženje. Ove srijede, 27. studenog 2019. godine, na uporabu im je predan prostor studentskog boravka, uređenog u prizemlju fakultetske zgrade, tik do menze.

Što će studentima novi prostor značiti i kako će ga koristiti, objasnio je Matej Ralašić, student 5. godine Učiteljskog fakulteta u Petrinji i član Studentskog zbora Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

„Prije četiri i pol godine sam došao na ovaj Fakultet. Od tada do danas puno se toga lijepog dogodilo. Studenti su htjeli menzu, odnosno studentski restoran – dobili su ga. Studenti su htjeli ljepšu zgradu, da ne izgleda više onako ruševno – dobili su je. Studenti su htjeli studentski boravak – dobili su ga. Dakako da će i taj prostor biti koristan i doprinijeti našem studiranju. Napokon imamo nova računala i mogućnost printanja seminara, skripti, priprema, jer svi znamo da su to pripreme koje imaju puno papira. Bit će to prostor i za druženje – studenti ovdje sad mogu sjesti, porazgovarati, popiti kavu, prodiskutirati o nekim predavanjima, usklađivati mišljenja, pripremati se za kolokvije i ispite. Čisto da imaju na 15 – 20 minuta gdje sjesti između predavanja, da ne moraju ići nekud van u kafić, nego se mogu družiti ovdje“, kaže Ralašić.

Domaćin svečanosti koja je održana u prigodi otvaranja novouređenog prostora bio je izv.prof.dr.sc. Marko Badrić, prodekan Učiteljskog fakulteta za poslovanje, studije i studente izvan sjedišta Fakulteta – Odsjeka u Petrinji. Prisjetio se kako je prije pet godina, kada je stupio na dužnost prodekana, zacrtao nekoliko ciljeva: poticanje kolega profesora na napredovanje u znanstvenim i nastavnim zvanjima i stjecanje dodatnih kompetencija koje ih stavljaju u rang sveučilišnih profesora; unapređenje materijalno-tehničkih uvjeta, što je postignuto i energetskom obnovom fakultetske zgrade vrijednom oko 4 milijuna kuna te unapređenje studentskog standarda.

„Studentski standard nikako ne smijemo izostaviti, jer sve ovo – nastavnici, zgrade, materijalni uvjeti, ne bi bili potrebni da nema naših studenata. Cilj je da se ovim studentskim boravkom dodatno unaprijedi kvaliteta studiranja, da naši studenti imaju jedan prostor u kojem mogu boraviti u svoje slobodno vrijeme, gdje mogu koristiti sve resurse tog prostora kako bi se ugodno osjećali na ovom Fakultetu. Ono što nam još nedostaje je studentski dom. Studentski dom je u fazi završne izrade građevinske dozvole. Hvala rektoru i županu koji su sklopili sporazum o suradnji i koji doprinose realizaciji tog projekta. Nadam se da će taj studentski dom donijeti još više interesa za Odsjek u Petrinji. Postavljalo se čak i pitanje opstojnosti ovog Odsjeka. Siguran sam da se to pitanje više neće više postavljati i da ćemo nastaviti ono što ovdje postoji još od 1862. godine“, rekao je Badrić.

Nositelj projekta uređenja studentskog boravka na Učiteljskom fakultetu u Petrinji bio je Studentski centar u Sisku.

„Studenti su već nekoliko zadnjih godina iskazivali potrebu za ovakvim prostorom i ovo je bila prva prigoda da smo za to dobili mogućnost. Tu je zapravo bio stan domara. On se iselio i mi smo promptno krenuli u rješavanje tog prostora. Napravili smo najprije jedan kvalitetan projekt – nadam se da se to i vidi. Ovog ljeta kad je prostor bio slobodan, uredili smo ga i doveli u ovo stanje. Čuli smo danas od predstavnika studenata da su izuzetno zadovoljni, što je meni posebno drago“, rekao je prof. Božan Šutalo, ravnatelj Studentskog centra u Sisku.

Financijska konstrukcija studentskog boravka zaokružena je na 230 tisuća kuna.

„Uređenje je financirao Studentski centar u Sisku iz vlastitih sredstava. Jedan dio nam je kompenzirao Učiteljski fakultet kroz oslobađanje od najma u sljedećih pet godina. Ono što je posebno zanimljivo i za pohvalu je to da su jedan dio završne opreme, poput računala, financirali sami studenti, odnosno Studentski zbor iz svojih prihoda akumuliranih preko Studentskog servisa koje imaju po novom Zakonu o zapošljavanju. Dogodila se tako jedna lijepa sinergija u kojoj smo svi sudjelovali – netko naravno više, netko manje. Sada čekamo i druge projekte. Nadamo se da će sljedeće godine početi radovi i na studentskom domu, na lokaciji tu preko puta, na prostoru kod osnovne škole koji je već riješen i izrada glavnog projekta je pri kraju. Rekao bih simbolično da je ovo danas naša „maturalna završnica“, a studentski dom bit će glavni, „diplomski rad“ koji bi trebao biti realiziran kroz sljedeće dvije godine“, kazao je Šutalo.

Dekan Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr. Siniša Opić izrazio je zadovoljstvo zbog još jednog koraka učinjenog u podizanju standarda studiranja u Petrinji te najavio i daljnje aktivnosti u tom smislu.

„Učiteljski fakultet je danas lučonoša dobrih ideja. Progresija razvoja Učiteljskog fakulteta kao najstarije visokoškolske učiteljske ustanove u Republici Hrvatskoj je nezaustavljiva. Dakle, mi smo ove godine svečano otvorili ovu prekrasnu, energetski obnovljenu zgradu. S današnjim danom otvorili smo i jedan novouređeni studentski boravak koji će značajno unaprijediti kvalitetu studija. Najavljujemo i daljnje aktivnosti. Već iduće godine slijedi obnova studentskoga stana za potrebe Erasmus studenata, profesora, nastavnika i naravno naših kolega.“

Vratiti dignitet učiteljima, zadaća je ne samo Učiteljskog fakulteta, nego i čitavog društva, naglasio je dekan Opić.

„Dakle, anno Domini 1919. godina je kad je osnovan Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, ali najstarija visokoškolska učiteljska ustanova zapravo je naš Odsjek u Petrinji koji bilježi 150 godina od svog osnutka. Do danas, Učiteljski fakultet je prošao cijeli niz godina promjena. Od Visoke učiteljske škole postali smo sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. Danas imamo dva doktorska studija, dva specijalistička, povećavamo upisne kvote, donosimo projekte, stvaramo radionice, mjuzikle, koncerte. Učiteljstvo je u godini kada će doći do značajnih promjena. Te promjene su već počele. Mi smo lider u obrazovnim politikama. Ono što očekujemo od onih koji odlučuju o kvaliteti odgojno – obrazovnog procesa Republike Hrvatske je da nas počnu slušati. Mi smo najvažnija karika u odgojno – obrazovnom sustavu. Sva recentna istraživanja pokazuju da je ulaganje u rani odgoj i primarno obrazovanje najvažnija karika svakog društva. Društvo koje ulaže u svoje odgajatelje, svoje učitelje, dugoročno si jamči uspjeh, dugoročno to utječe i na razinu BDP-a. Dakle, samo je vrijeme da počnemo vjerovati ovim mladim prekrasnim ljudima, pametnim ljudima, da preuzmu vođenje Republike Hrvatske u odgojno – obrazovnom smislu.“

Svečanosti povodom otvaranja studentskog boravka na Učiteljskom fakultetu prisustvovala je i predstavnica Grada Petrinje Zlata Jajčinović, privremena pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, kao izaslanica petrinjskog gradonačelnika. U ime Upravnog vijeća Studentskog centra Sisak nazočili su prof.dr.Ivan Prskalo i prof.dr.sc. Ladislav Lazić, a prisustvovala je i dekanica Metalurškog fakulteta u Sisku, izv.prof.dr.sc. Zdenka Zovko Brodarac.

Nakon prigodnog programa u kojem su sudjelovali pjevački zbor i tamuraši Učiteljskog fakulteta-Odsjeka u Petrinji pod ravnanjem dr.sc Jelene Blašković, simboličnim presijecanjem vrpce, prostor novouređenog studentskog boravka otvorili su rektor Sveučilišta u Zagrebu, prof.dr. Damir Boras i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

„Sveučilište u Zagrebu u svojoj 350. obljetnici jako dobro shvaća da se lijepo poklopilo uređenje ovog prostora sa svim onim što smo prethodno učinili da bi i ovaj Fakultet u Petrinji imao što bolje uvjete za naše buduće učitelje koji predstavljaju budućnost Hrvatske. To je jedno uzvišeno zanimanje i Sveučilište u Zagrebu shvaća da bez toga nema onih vrijednosti koje promičemo, a koje ne mogu biti drugačije usađene u djecu nego preko učitelja. To, moram reći,  jako dobro shvaća i naša Županija ovdje, shvaća to i naš Učiteljski fakultet na čelu s dekanom i prodekanom. Sve to izrazito je važno radi toga da mladi, kojih ovdje nažalost ima sve manje, mogu ovdje ostati, mogu ovdje učiti, mogu studirati, mogu uživati u tom studiranju i onda ostati u toj našoj županiji koja je populacijski dosta oštećena ratnim zbivanjima. Za to nam treba pomoć svih – Županije, Grada Petrinje, što već imamo, a očekujemo da će se i Grad Sisak uključiti, jer to mora biti nešto što nema nikakve veze s politikom, nego s budućnošću Hrvatske i ove županije. Tko to tako ne shvaća neće ostvariti napredak“, rekao je rektor Boras.

Dodao je kako Sveučilište ima važnu misiju da u okviru kvalitetne tradicije, gleda u budućnost i promiče one struke koje će biti bitne za razvoj Hrvatske: „To su recimo struke u metalurgiji, u digitalnoj tehnologiji, umjetnoj inteligenciji, ali ništa od toga neće biti ako ne bude učitelja koji će te mlade pripremati da mogu te nove struke učiti. Bitno je ne samo naučiti činjenice, nego naučiti kritički misliti i biti sposoban svladavati nova znanja i nove tehnologije. Upravo to Učiteljski fakultet u Petrinji i radi. Imamo ovdje velik broj studenata ne samo iz okolice, nego i iz Zagreba, što znači da je to kvalitetan studij. Mi tim našim mladim učiteljima i učiteljicama moramo omogućiti da ovdje lijepo žive i da taj svoj entuzijazam i radost življenja prenesu i na svoje mlade koji će onda isto tako ostajati u Hrvatskoj i u modernim strukama unaprijeđivati ovu našu lijepu i dragu domovinu“, poručio je Boras.

Zajedno s rektorom, novi studentski boravak svečano je otvorio župan Ivo Žinić koji je u Petrinju stigao sa svojim zamjenikom Romanom Rosavcem: „Ovaj novi prostor dnevnog boravka studentima će apsolutno puno značiti. U dosadašnjim naporima, osigurali smo studentsku menzu i kroz energetsku obnovu uredili i obnovili zgradu, a ovo je treći zahvat koji će podići kvalitetu studiranja na Učiteljskom fakultetu, ovdje na Odsjeku u Petrinji. Želim zahvaliti Studentskom centru, Sveučilištu u Zagrebu, rektoru, dekanu i prodekanu Učiteljskog fakulteta na suradnji. Ovo je jedan u nizu projekata koje zajednički radimo. Ono što bih svakako htio istaknuti to je budućnost i gradnja novog studentskog doma ovdje, nedaleko od Učiteljskog fakulteta i vjerujem da ćemo na taj način još podići kvalitetu studiranja u Petrinji i u našoj županiji. Jedna izvrsna suradnja ovdje rezultira čitavim nizom projekata na podizanju standarda i unapređenju studiranja. Vjerujem da će i ono što Županija radi sa svojim projektima također biti doprinos našoj djeci i jednoj kvalitetnijoj budućnosti“, kazao je Žinić.

Nakon presijecanja vrpce i protokolarnog dijela programa, studentski boravak ubrzo su ispunili oni kojima je i namijenjen – studenti petrinjskog Učiteljskog fakulteta. Prvi dojmovi su pozitivni: „Prostor je lijep i bit će ugodno provoditi vrijeme u njemu“, kažu studentice koje su prve „zavirile“ u novouređeni boravak.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X