Sudioničko planiranje i upravljanje tema i druge radionice u sklopu projekta „Kultura svima“ Sudioničko planiranje i upravljanje tema i druge radionice u sklopu projekta „Kultura svima“
PETRINJA – U sklopu projekta „Kultura svima“ koje provodi Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja zajedno sa svojih pet partnera, održana je druga po... Sudioničko planiranje i upravljanje tema i druge radionice u sklopu projekta „Kultura svima“

PETRINJA – U sklopu projekta „Kultura svima“ koje provodi Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja zajedno sa svojih pet partnera, održana je druga po redu radionica. Kako je istaknula Selma Buljubašić, voditeljica projekta „Kultura svima“, druga je ovo od četiri planirane radionice, a i ovu današnju vodio je Drago Vručinić iz Centra za civilne inicijative iz Zagreba.

„Opet je radionica bila na temu sudioničkog planiranja i upravljanja. Također bih htjela i danas pohvaliti sve naše sudionike zato što su bili jako aktivni i konstruktivni u cijeloj našoj današnjoj raspravi. Uspjeli smo detektirati neke probleme u funkcioniranju te kako bi se ti problemi mogli riješiti. Na trećoj i četvrtoj radionici ćemo malo više o tome razgovarati i predložiti konkretna rješenja koja ćemo dalje uputiti“, rekla je Buljubašić.

Cilj ovakvih radionica je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva, a upravo ovaj prvi set od četiri radionice imaju naglasak na sudioničkom planiranju i upravljanju.  „Sudioničko planiranje i upravljanje je pojam koji nije previše poznat široj društvenoj zajednici. Ono podrazumijeva aktivno sudjelovanje građana u radu javnih ustanova i za sobom nosi osjećaj vlasništva, ako ljudi sudjeluju u planiraju, oni će biti više zainteresirani za aktivnosti koje nastaju nakon toga. Zato bih htjela ovom prilikom pozvati sve koji su zainteresirani da se nekakva kulturna scena u našem gradu popravi, bude bolja, vidljivija, pristupačnija građanima i okrenuta njihovim interesima, da se jave i uključe u naše buduće aktivnosti u okviru projekta „Kultura svima““, rekla je Buljubašić.

Nova radionica, na koju su pozvani svi građani, bit će održana za dva tjedna. „Sljedeća radionica će biti 9.veljače. Na njoj ćemo razgovarati o analizi stanja i kulturnim potrebama u gradu Petrinji. Radionicu će voditi Mirela Despotović iz Centra za civilne inicijative iz Zagreba. Vjerujem da ćemo na toj radionici više razgovarati o tome kako bi se naša kulturna scena mogla popraviti, o problemima koje su građani primijetili da postoje, načinima kako ćemo mi djelovati kao šira zajednica da dođe do poboljšanja i da nam se što veći broj građana uključi u kulturna zbivanja u gradu. Htjela bih pozvati i predstavnike javnih ustanova koji djeluju u kulturi, predstavnike Grada, jer i njihova riječ svakako znači puno i njihov savjet u cijelom ovom procesu je dobro došao“, zaključila je Buljubašić.

U sklopu navedene radionice, sudionici su se složili kako je u brojne kulturne aktivnosti potrebno uključiti brojne dionike naše zajednice, kao što su škole, udruge, crkvu, Učiteljski fakultet, Turističku zajednicu našega grada te sam gradski Upravnog odjel za društvene djelatnosti. Istovremeno, kao problem kod kulturnih događanja u Hrvatskom domu  istaknuto je nekoliko deficita, kao što su nedostatak koordinacije, situacije da se kulturna događanja preklapaju u istim terminima, do toga da nema informacija o navedenim događanjima, da nema planiranja, a također je istaknuto kao problem i to što na navedenim radionicama ne sudjeluje nitko od predstavnika jedinice lokalne samouprave. Sudionici radionice dobili su mogućnost i priliku sami odrediti za što će se koristiti prostori Hrvatskog doma, što je rezultiralo nizom zanimljivih i kreativnih ideja te prijedloga, o kojima će se sigurno u budućnosti raspravljati i čuti.

Podsjetimo kako je projekt „Kultura svima“ vrijedan gotovo 800 tisuća kuna, a projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja, a partneri su Udruga Građanski aktivizam Petrinja GRAK, Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ Petrinja, Gradska limena glazba Petrinja, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Društvo Naša djeca Petrinja. Navedeni projekt je jedan od 34 uspješno ocijenjena projekta za kojeg su osigurana sredstva iz Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture u sklopu poziva „Kultura u centru-potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi“. Cilj projekta je kvalitetnije i učinkovitije iskoristiti dio prostornih resursa Hrvatskog doma u odnosu na konvencionalne i tradicionalne pristupe. Provedba projekta traje do 29.veljače 2020.godine. U sklopu ovog projekta zaposlene su i dvije osobe na sljedećih 16 mjeseci te su njihove ukupne plaće financirane iz sredstava projekta.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.