Suradnja Centra za šljivu i kesten i Srednje škola Petrinja Suradnja Centra za šljivu i kesten i Srednje škola Petrinja
PETRINJA – U sklopu programa osposobljavanja proizvođača autohtonih suhomesnatih proizvoda, Centar za šljivu i kesten organizirao je u suradnji sa Srednjom školom Petrinja dvodnevnu... Suradnja Centra za šljivu i kesten i Srednje škola Petrinja

PETRINJA – U sklopu programa osposobljavanja proizvođača autohtonih suhomesnatih proizvoda, Centar za šljivu i kesten organizirao je u suradnji sa Srednjom školom Petrinja dvodnevnu praktičnu edukaciju koja se održava u mesarskom praktikumu petrinjske Srednje škole.

Radionicu vodi Ivo Jelečević, profesor strukovnih predmeta prehrane u Srednjoj školi Petrinja.

„Centar za šljivu i kesten organizirao je jednu edukaciju za odrasle, jedan program osposobljavanja proizvođača autohtonih suhomesnatih proizvoda. Ja sam odradio teorijski dio nastave kod njih u Donjoj Bačugi, a u našem mesarskom praktikumu ćemo odraditi praktični dio. Ljudi koji polaze ovu edukaciju uglavnom su ljudi koji imaju svoju farme ili OPG-e i htjeli bi sirovinu koju proizvedu, djelomično finalizirati kroz određene autohtone proizvode poput banijske kobasice, buđole ili nekakve trajne salame“, ispričao je prof. Jelečević.

Objasnio je i što će polaznici u ovom praktičnom dijelu radionice naučiti:

„Danas će polaznici edukacije u našem praktikumu imati priliku vidjeti kako se na pravilan i stručan način odvajaju svinjske polovice na osnovne komade, zatim će iskoštavati osnovne komade, dakle oslobađat će ih od kosti, masnog tkiva i kože i oblikovati za sušenje. One komade mesa koje ne budemo sušili, iskoristit ćemo za preradu, odnosno pripremu češnjovki“.

Ovakav vid suradnje s Centrom za šljivu i kesten ove su godine prvi put pokrenuli.

„Nadamo se da će se ova suradnja nastaviti i sljedećih godina i da će biti više interesa, odnosno da će ljudi koji se bave primarnom proizvodnjom tu svoju sirovinu finalizirati kroz jedan vrhunski proizvod koji će na tržištu naći svoje mjesto“.

Demonstratori na ovoj edukaciji bili su učenici Srednje škole Petrinja koji ovakve stvari redovito rade na svojoj praktičnoj nastavi.

„Svakog ponedjeljka i utorka, naši učenici ovdje za vrijeme praktične nastave samostalno obavljaju te operacije i ja mogu stvarno izraziti veliko zadovoljstvo što smo postigli takve efekte da nam djeca dolaze rado na praktičnu nastavu, ne bježe s prakse, maksimalno su dobro uključeni u cijelu tu priču i stvarno sam sretan zbog toga“, rekao je Jelečević.

Edukacija za odrasle polaznike organizirana u suradnji s Centrom za šljivu i kesten nastavlja se u mesarskom praktikumu Srednje škole Petrinja i sutra.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.